Kaisa Mäkäräiseltä suvereeni show naisten takaa-ajossa Pokljukassa


Kaisa Mäkäräinen jatkoi upeaa voittokulkuaan Pokljukan maailmancupin takaa-ajossa. Puhtaasti ampunut suomalainen ehti tuulettelemaan loppusuoralla yli 40 sekunnin voittoaan.
Etusuora: 09.12.2018 16:15Ampumahiihto
Kaisa Mäkäräiseltä suvereeni show naisten takaa-ajossa Pokljukassa
By Andrew Fedorov [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Kaisa Mäkäräinen teki täydellistä työtä naisten maailmancupin takaa-ajokisassa Pokljukassa. Hän ampui kaikilta neljältä ampumapaikalta nollat ja piti myös ladulla totuttuun tapaan hurjaa vauhtia. Mäkäräinen lähti takaa-ajoon 15 sekunnin etumatkalta ja kasvatti eron niin ikään puhtaasti ampuneeseen Italian Dorothea Wiereriin yli 40 sekuntiin.

Mäkäräinen dominoi kisaa alusta loppuun. Wierer pääsi lähemmäs aina ammuntapenkalla nopeampana ampujana, mutta ladulla Mäkäräinen taas lisäsi eroa Wiereriin. Lähimmillään Wierer oli Mäkäräistä ensimmäisen ammunnan jälkeen. Tällöin eroa oli suomalaisässän eduksi reilu 12 sekuntia. Slovakian Paulina Fialkova jatkoi vahvoja otteitan nousemaan takaa-ajossa podiumille jääden Mäkäräisestä vajaan minuutin. Italian Lisa Vittozzin jatkoi niin ikään kärkisijojen napsimista nelossijallaan.

Mari Ederin kisa sujui ammuntapaikalla mollivoittoisesti. Ensimmäiseltä ampumapaikalta Eder ampui kaksi sakkoa, toiselta paikalta yhden sakon ja kolmannelta peräti neljä sakkoa. Neljännelle ampumapaikalle Eder ei enää saapunut, vaan keskeytti kilpailun.

Tulokset - Naisten takaa-ajo 9.12.2018 Pokljuka


SijaUrheilijaMaaAikaero
1.Kaisa MäkäräinenSuomi29:16.9
2.Dorothea WiererItalia+41.3
3.Paulina FialkovaSlovakia+59.2
4.Lisa VittozziItalia+1:01.5
5.Marte Olsbu RoeiselandNorja+1:22.1
6.Clare EganUSA+1:22.4
7.Iryna KryukoValko-Venäjä+1:26.6
8.Irina StarykhVenäjä1:35.6
9.Franziska PreussSaksa1:43.7
10.Evgeniya PavlovaVenäjä1:48.4

Mari Eder keskeytti.

Seuraavan kerran ampumahiihtäjät kilpailevat jo ensi viikon torstaista alkaen Hochfilzenin maailmancupissa 13.-16.12.

Kisan ennakko


Pokljukan maailmancup (katso tulokset) saadaan päätökseen sunnuntaina 9. joulukuuta, kun naisten takaa-ajo starttaa kello 15:45. Suomen Kaisa Mäkäräinen lähtee kilpailuun selkeänä ennakkosuosikkina voitettuaan eilisen pikakilpailun näytöstyyliin.

Asetelma: Mäkäräinen vs. Wierer


Tarjolla on jälleen tuttu asetelma. Kaisa Mäkäräinen yrittää hiihtää Dorothea Wiereriltä jalkoja alta, kun taas Wierer pyrkii roikkumaan mukana ja tekemään tulosta ampumapenkalla.

Mäkäräinen pääsee kilpailuun etumatkalta ja pyrkii varmasti heti avauslenkillä kasvattamaan johtoaan. Wierer pudottaa viisi taulua alas 6-9 sekuntia Kaisa Mäkäräistä nopeammin, mikä tekee neljän ammunnan kilpailussa helposti 30 sekuntia yhteisaikaan. Kovaa saa siis Mäkäräinen pinkoa karkuun.

Mäkäräisen etuna kilpailussa ovat kuitenkin kestävyysominaisuudet. Pokljukan viikko on ollut raskas kaikille kilpailijoille, sillä naiset kiiruhtavat kahdeksan päivän sisään jo neljännen kilpailunsa.

Mäkäräinen on vuosien varrella osoittanut, että hänen hiihtovauhtinsa vain paranee suhteessa muihin, kun rasitustasot ovat korkeimmillaan. Sen sijaan Wierer on usein kärsinyt ongelmista, kun kroppa on joutunut liialle rasitukselle.

Alkukaudesta rasituksen sieto saattaa nousta vielä suurempaan osaan, kun kukaan ei ole vielä parhaassa kunnossaan. Mäkäräisen kokemus ja hurja perustaso jyräävät sunnuntaina varmasti kovinta hiihtovauhdilla ladulla.

Myös ampumapenkalla suomalaisen toiminta on ollut vakuuttavaa. Normaalikilpailun ensimmäisen paikan kompastelun jälkeen Mäkäräinen on ampunut jo viisi paikkaa peräkkäin puhtaasti.

Wiererin ja Mäkäräisen kilpataistosta saattaa tulla hurja, mutta yhtä lailla ei pidä yllättyä, mikäli Wierer romahtaa ladulla kovan rasituksen alla. Näistä lähtökohdista Mäkäräinen onkin selkeä ennakkosuosikki kamppailuun ja Wierer saa haastajan aseman.

Pystyssä ratkaistaan voittaja?


Naisten takaa-ajon 10 kilometrin matkalla on neljä ampumapaikkaa, mitkä ammutaan järjestyksessä makuu, makuu, pysty ja pysty. Näin ollen kilpailun ratkaisut jäävät lähes poikkeuksetta viimeisille pystypaikoille.

Kun mennään kilpailun loppuvaiheessa rasittuneessa tilassa seisomaan tuuliselle pystypaikalle tauluja pudottamaan, tulee jaloissa olla vielä voimaa ja pään pysyä kylmänä. Koko kisan saa helposti pilattua alle kymmenessä sekunnissa, kun viimeisellä pystypaikalla kiirehditään ampumaan tai yksinkertaisesti jalat sekä pää pettävät alta kovassa kilpailutilanteessa.

Vaikkakaan Pokljukassa Mäkäräinen ei ole ampunut vielä ainoatakaan ohilaukausta pystystä, viimeiset pystypaikat eivät ole olleet aiempina vuosina varsinaisesti Mäkäräisen vahvuusaluetta.

Pystypaikat ovat ennen kaikkea italialaisten Wiererin ja Lisa Vittozzin syvintä erityisosaamisaluetta. Italian duo tuntuu tiputtavan taulut yliluonnollisen nopeasti pystystä kerta toisensa jälkeen. Sinivalkoisten lasien takaa katsottuna ei tämän vuoksi haittaisi, vaikka Mäkäräinen olisi saanut kurottua lisää eroa italialaisiin ennen pystypaikkoja.

Mitä tekevät takaa-ajajat?


Kolmantena matkaan lähtevä Justine Braisaz on kärkiporukan kirjoittamaton kortti. Ranskatar on tunnettu aiempina vuosina äärimmäisen vauhdikkaana hiihtäjä, mutta ainakaan vielä alkukaudesta lapikas ei ole kulkenut kärkinaisten tahtiin. Pikamatkalla Braisaz onnistui ammunnassa täydellisesti, mutta jäi tästä huolimatta melko kauaksi Mäkäräisestä ja Wiereristä.

Ranskalainen on kärsinyt pitkään todella suurista ongelmista ampumapenkalla. Tälläkin kaudella normaalikilpailussa Braisazille merkattiin peräti seitsemän sakkominuuttia. Heikon ammuntansa johdosta Braisaz ei ole pärjännyt pitkään aikaan neljän ammunnan kilpailuissa ja olisikin pieni yllätys, mikäli hän onnistuisi taistelemaan sunnuntaina kärkisijoista.

Braisazin takaa tulee kuitenkin joukko todella kuumia nimiä. Sekä Italian Lisa Vittozzilla, Puolan Monika Hojnizsilla että Slovakian Paulina Fialkovalla on hurja harjoituskesä takana, mikä näkyy nyt selkeästi parempina hiihtovauhteina.

Fialkovalla kulkee tällä hetkellä suksi Vittozzia ja Hojniszia paremmin, mutta jälkimmäinen duo on vastaavasti Wiererin ohella kiertueen nopeimpia ja tarkimpia ampujia, mikä hyödyttää neljän ammunnan kilpailussa huomattavasti.

Lisäksi takaa-ajokilpailuissa heikommat hiihtäjät saavat usein vetoapua ja pystyvät roikkumaan kärjen mukana helpommin. Vittozzi tai Hojnisz voikin nousta kilpailussa takaa-ajoasemista huolimatta jopa voittotaisteluun mukaan, mikäli kovimmilla vauhdinpitäjillä on kilpailun viimeisillä pystypaikoilla ongelmia.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta