Toistaako Nathalie Blomqvist Roomassa Nina Holmenin 50 vuoden takaisen uroteon? Naisten viidentonnin finaali huipentaa ensimmäisen kisapäivän


Nathalie Blomqvistilla on perjantaina aito mahdollisuus napata mitali naisten 5000 metrillä. Kyseessä olisi ensimmäinen suomalaisnaisen saavuttama arvokisamitali kestävyysjuoksussa 50 vuoteen.
Veijo Vaakanainen: 06.06.2024 14:54Yleisurheilu
Toistaako Nathalie Blomqvist Roomassa Nina Holmenin 50 vuoden takaisen uroteon? Naisten viidentonnin finaali huipentaa ensimmäisen kisapäivän
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Nathalie Blomqvist
Yleisurheilun EM-kisojen avauspäivän päätteeksi kilpaillaan naisten 5000 metrin juoksun loppukilpailu. Aiemmissa arvokisoissa naisten vitosen finaali ei ole suomalaisnäkökulmasta ollut kovinkaan kiinnostava. Oikeastaan ainoa mainitsemisen arvoinen suomalaissaavutus lajissa on Annemari Sandellin viides sija vuoden 1998 EM-kisoissa Budapestissa.

Tällä kertaa tilanne on täysin toisenlainen. Juuri ennen EM-kisoja Oslon Timanttiliigassa Päivi Tikkasen 3000 metrin Suomen ennätyksen murskannut Nathalie Blomqvist starttaa kisaan yhtenä potentiaalisista mitalisuosikeista. Aiemmin enemmän 1500 metrille keskittynyt Blomqvist on tilastoajoissa viides ja ero mitaliin on ennakkoajoissa vain noin seitsemän sekuntia.

Blomqvistin mitalimahdollisuuksia lisää se, että hän on juossut matkaa vielä hyvin vähän, joten hänen todellinen potentiaalinsa matkalla on ainakin Oslon juoksun perusteella selvästi hänen tilastoaikaansa 14.59,70 kovempi. Rooman perjantainen startti on Blomqvistille vasta neljäs viidentonnin startti ja tähän asti kehityskulku matkalla on ollut suorastaan mykistävää: 15.30,25; 15.21.13 ja 14.59,70.

Blomqvistin alkukaudesta Yhdysvalloissa juoksema aika syntyi kaiken lisäksi lähes täydellisenä soolojuoksuna. Siksi voikin hyvin olettaa, että otollisissa oloissa IK Falkenin juoksija pystyisi juoksemaan tällä hetkellä 5000 metriä jopa reilusti alle 14.50:n. Tämä taso riittää Roomassa lähes varmasti mitaleille.Jos Blomqvist pystyisi perjantaina Roomassa juoksemaan mitaleille, olisi se historiallinen saavutus. Suomalainen naiskestävyysjuoksija on nimittäin edellisen kerran juhlinut arvokisamitalia ulkoratojen EM- tai MM-kisoissa 50 vuotta sitten, kun Nina Holmen voitti samalla stadionilla 3000 metrin EM-kultaa vuonna 1974.

Toisaalta on kuitenkin todettava, että vaikka Blomqvist lähteekin viidentonnin finaaliin suomalaisittain poikkeuksellisen herkullisista lähtökohdista, on kilpailu ennakkoon todella tasainen ja vaikeasti arvioitava. Etukäteen vaarallisia haastajia Blomqvistille ovat ainakin 1, 2 ja 4 olevat Espanjan Marta Garcia, Alankomaiden Maureen Koster ja Norjan Karoline Bjerkeli-Grøvdal. Nämä kaikki kolme juoksijaa olivat Blomqvistin edellä Oslon kolmentonnin kisassa.

Heidän lisäkseeni mahdollisiin mitaleista taisteleviin juoksijoihin kuuluvat todennäköisesti myös tilastojen kolmosajan 14.52,65 juossut Ison-Britannian Hannah Nuttall, Saksan kokenut Hanna Klein (SB 15.01,14) sekä kotiyleisönsä edessä kisaavat italialaiset Federica del Buono ja Nadia Battocletti, joiden molempien tilastoajat ovat aivan 15 minuutin tuntumassa.

Heistä erityisen kova kanto kaskessa saattaa olla parhaimmillaan aivan 14.40:n pintaan juossut Battocletti, joka paineli vappuna tonnivitosen pelottavan kovaan aikaan 4.03,50. Hänellä on siis todennäköisesti sekä kyky kestää kovaa vauhtia että nopeutta taistella kirissä.

Ennakkoon ajatellen Blomqvistille sopinee parhaiten reipas matkavauhti. Vaikka hän on juossut myös tonnivitosella uudet hienot ennätyslukemat 4.04,76, tunnetaan hänet ehkä kuitenkin enemmän hyvin vauhtia kestävänä kuin rajusta kiristä tunnettuna urheilijana. Toki tällä kaudella Blomqvistin juoksut ovat olleet myös loppuvahvoja, eli kiritaistossakaan hän ei välttämättä olisi täysin aseeton.

Voi kuitenkin hyvinkin olla, ettei perjantaina kyttäillä, vaan pidetään ainakin tasaista alle 15 minuutin vauhtia. Tästä pitää hyvin todennäköisesti huolta Latvian vasta 19-vuotias Agate Caune, joka muistetaan viime vuoden Budapestin MM-kisojen alkueristä, jossa hän juoksi soolona ennätyksensä 15.00,48.Latvialaisen ainoa mahdollisuus menestyä kilpailussa on tasaisen kova vauhti, joka hyydyttää suuren osan muista. Onkin oletettavaa, että jos ketään muuta ei vauhdinpito kiinnosta, ottaa Caune itselleen vetojuhdan tehtävät.

Ainoa kysymysmerkki on se, kuinka kovaan vauhdinpitoon latvialainen tällä hetkellä pystyy. Hänen kauden paras tuloksensa on vielä toistaiseksi varsin keskinkertainen 15.18,54. Sillä tahdilla ei vielä kovin monilta kiritykeiltä juosta jalkoja alta.

Perjantaina kannattaa siis seurata Rooman yleisurheiluilta loppuun asti, sillä suomalaisittain illan herkullisin hetki on säästetty aivan loppuun. Vaikka Blomqvistin mitali on etukäteen kaikkea muuta kuin varma, on se myös täysin realistinen. Näin herkullisesta tilanteesta vain harva suomalainen kestävyysjuoksija on startannut arvokisafinaaliin viimeisten 30 vuoden aikana.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta