Vaikeasta kaudesta huolimatta Nea Mattila katsoo luottavaisena tulevaan: "Ei voi koko ajan odottaa sellaista tasaista kehitystä"


Syksyllä ylirasituksesa kärsinyt Nea Mattila ei ole huolissaan omasta tai muiden 400 metrin aitojen kärkinaisten tilanteesta.
Joona Klemi: 16.08.2019 20:00Yleisurheilu
Vaikeasta kaudesta huolimatta Nea Mattila katsoo luottavaisena tulevaan:
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nea Mattila
Nea Mattila oli yksi kotimaisen yleisurheilun viime kesän komeetoista. 400 metrin aitojen ennätys parani kesän aikana yli kahdella sekunnilla. Lukuisista ennätysjuoksuista päällimmäisenä mieleen jäivät alle 20-vuotiaiden MM-kisat, joissa Helsingin IFK:n aituri paransi ennätystään sekä alku- että välierissä.

Tampereella pidetyissä kisoissa Mattila myös alitti ensimmäistä kertaa 59 sekunnin rajan. Voimassa olevan ennätyksensä 57,81 hän paineli vielä syyskuun Ruotsi-ottelussa samalla stadionilla.

Moisen ennätystehtailun jälkeen pienoinen taantumus on jopa inhimillistä. Etenkin kun tiedetään, että Mattila juoksi ensimmäiset 400 metrin aitakisansa vasta kesän 2017 lopulla.

Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Mattila näet kärsi syksyllä lievästä ylirasituksesta sekä kirjoitusten ja muun elämän tuomasta stressistä.

- Viime kausi oli ihan uskomaton. Tällä kaudella on ollut vähän hakemista juoksun kanssa noiden treenikauden ongelmien takia, Mattila toteaa.

Kalevan kisoissa Mattila onnistui kuitenkin uusimaan viime kesän pronssimitalinsa, ja aikakin oli selvästi kauden paras 59,56

- Tuntui kyllä hyvältä nähdä ajan perässä SB-merkintä, Mattila myöntää.

Myös muilla kärkinimillä on ollut vaikeaa


Jotain naisten 400 metrin aitojen tämä kauden tilanteesta kertoo se, että Mattilalle tänä kesänä pronssia tuoneella ajalla olisi ylletty viime vuoden kisoissa vasta viidenneksi.

Muista kärkinimistä myös Viivi Lehikoinen ja Suomen mestaruuden kauden parhaallaan voittanut Eveliina Määttänen ovat jääneet selvästi viime kauden parhaista ajoistaan. Lisäksi jo viime kesänä takareisivaivojen kanssa kamppaillutta Hilla Uusimäkeä ei nähdä tänä kesänä kilparadoilla lainkaan.

Mattilan mukaan nykytilanteesta ei voi kuitenkaan vetää sen suurempia johtopäätöksiä.

- Kaikilla meillä on erilaiset elämäntilanteet ja olemme kaikki niin nuoria, että elämässä tapahtuu paljon kaikenlaista. Ei voi koko ajan odottaa sellaista tasaista kehitystä.

Ainakin Mattilan kohdalla suunta näyttää vaihteeksi olevan ylöspäin. Tulevalla harjoituskaudella myös stressitekijöitä pitäisi olla vähemmän, sillä tämän kevään ylioppilas pyhittää tulevan vuoden täysin urheilulle.

Tarkoituksena on kuulemma myös lisätä harjoitteluyhteistyötä seurakaveri Lehikoisen kanssa. Kenties ensi kesä tuo siis jälleen myötäisiä tuulia tähän lajiin.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta