Näkökulma: Karvaat nelossijat ovat viimeinkin vaihtumassa EM-hallimitaleiksi


Neljäs sija on tullut suomalaisille yleisurheilijoille hyvin tutuksi 2000-luvulla järjestetyissä yleisurheilun EM-halleissa.
Joel Sippola: 04.03.2021 09:25Yleisurheilu
Näkökulma: Karvaat nelossijat ovat viimeinkin vaihtumassa EM-hallimitaleiksi
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kyseisellä sijalla suomalainen yleisurheilija on ollut peräti yhdeksän kertaa. Viime vuosikymmenellä tämän saivat kokea Minna Nikkanen, Eero Haapala ja Reetta Hurske.

Hallissa suomalainen yleisurheilija onkin päässyt Timo Aaltosen 21 vuoden takaisen EM-mitalin jälkeen monta kertaa lähelle pujotettavaa esinettä, mutta vain lähelle. Tänään käynnistyvissä Torunin EM-halleissa pitkä mitaliton jakso näyttää viimeinkin tulleen tiensä päähän. Kaksi hyvää syytä tähän ovat 60 metrin aidoissa kilpaileva Nooralotta Neziri sekä sileällä pikamatkalla juokseva Lotta Kemppinen.

Kuuden vuoden tauon jälkeen ennätystään parantanut Neziri on tulosvarmuutensa puolesta suuri mitalikandidaatti. Euroopan tilaston kolmantena majailevan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aiturin kolme parasta aikaa ovat 7,92, 7,91 ja 7,91, joista heikoimmallakin olisi jääty 2000-luvun EM-halleissa ainoastaan kerran kärkikolmikon ulkopuolelle. Kahdeksan kertaa 7,92-ajalla oltaisiin oltu toinen ja kolmesti mestari.

Toki laji on herkkä, minkä osoitti Nezirin pieleen mennyt kenraali Torunissa. Hän on kuitenkin ollut tulosvarmuudeltaan sen verran vakuuttavassa kunnossa, ettei ennakkosuosikki Nadine Visserin sekä kahdesti 7,89 kellottaneen Tiffany Porterin lisäksi kukaan muu ole päässyt edes lähelle suomalaisen suoritustasoa.

Talvella upeassa lennossa olleen Kemppisen menestysmahdollisuuksia puolestaan parantaa Euroopan tilaston kärkikaksikon Dina Asher-Smithin sekä Ewa Swobodan poissaolot. EM-hallit eivät alun perinkään kuuluneet Asher-Smithin suunnitelmiin ja Swoboda kärsii valitettavasti koronavirustartunnasta. Sveitsin Ajla Del Ponte erottautuu tulosvarmuudeltaan, mutta muuten pakka vaikuttaa hyvin tasaiselta.

Nyt tilastokolmosena alkueriin suuntaavalla Kemppisellä on kaikki edellytykset kärkikolmikkoon asti. Joka tapauksessa jo finaalipaikkakin toisi suomalaiseen yleisurheiluun kaivattua väriä, sillä edellinen 60 metrin loppukilpailussa juossut suomalaissprintteri on Heidi Hannula vuodelta 2005.

Isolla 19 hengen porukalla kilpailevalla Suomella on lisäksi useita potentiaalisia jokerikortteja, joihin kuuluvat esimerkiksi Euroopan tilaston jaetulla viidennellä paikalla oleva korkeushyppääjä Ella Junnila sekä SM-halleissa väläytellyt 3-loikkaaja Senni Salminen. Laajemmassa kuvassa huomionarvoisinta on se, että sunnuntaina voi olla todellinen tykkipäivä, kahdessakin mielessä.

Päätöspäivän finaaleissa saatetaan nähdä ainakin Neziri, Kemppinen, Junnila, Salminen, Kristiina Mäkelä, Elmo Lakka sekä Sara Kuivisto. Mitalitaistelun lisäksi jännitysmomentti kohdistuu olympiarajoihin. Junnila on jäänyt tänä talvena vain kaksi senttiä rajasta 196, joka voi hyvinkin mennä mitalitaistelun tuoksinassa. Kolmiloikan rajapyykki 14,32 ei pitäisi olla mahdoton este Salmiselle sekä etenkään pari vuotta sitten 14,38 loikkineelle Mäkelälle.

Lopuksi esille on hyvä ottaa vielä eräs yksityiskohta. Vuonna 2000 neljänneksi sijoittunut Wilson Kirwa on viimeisin suomalaisurho EM-hallien 800 metrin finaalissa miehet ja naiset mukaan lukien. Nyt tuohon meriittiin voi yltää pitkin talvea loistavaa kuntoa uhkunut Kuivisto. Tämän talven EM-hallit ovatkin monessa mielessä mielenkiintoinen suomalaiskeitos.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta