Neziri palaa ennätyskentälleen, Lipsanen mainiossa vedossa Kuortaneen juhannuskisaan


Juhannuksena kilpaillaan Kuortaneen Motonet GP -kisoissa.
Etusuora: 21.06.2018 11:50Yleisurheilu
Neziri palaa ennätyskentälleen, Lipsanen mainiossa vedossa Kuortaneen juhannuskisaan
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Motonet GP -sarja jatkuu lauantaina perinteisillä Kuortaneen juhannuskisoilla. Mielenkiintoisia kamppailuja on tiedossa lähes jokaisessa lajissa. Kahtena edellisenä vuonna kentän riemukkaista yleisurheiluelämyksistä ovat vastanneet Nooralotta Neziri ja Simo Lipsanen.

Kuortaneen kentällä on todistettu kuutena vuonna yli 90 metrin keihäskaarta - tosin edellisestä ysikymppisestä on vierähtänyt aikaa jo 12 vuotta. Tänäkin vuonna paikalle on saatu aivan lajin ykköskaarti Andreas Hofmannia ja viime hetkillä kisoista vetäytynyttä Johannes Vetteriä lukuun ottamatta. Mukana ovat Paavo Nurmi Gamesissa vasenkätisten maailmanennätyksen 88,73 heittänyt Viron Magnus Kirt, tänä kesänä kolmesti päälle 88 metrin kiskaissut Tsekin Jakub Vadlejch sekä yli 90 metrin tykki Thomas RöhlerLassi Etelätalo ja Jami Kinnunen hakevat 80 metrin ylitystä. Myöskään Oliver Helander ei heitä Kuortaneella (Lähde SUL).

Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen ilahdutti kesäkauden avauksellaan, kun loikat kantoivat Ranskassa 16,84. Lauantaina tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Pertti Pousi loikki Kuortaneella legendaariset 17,00. Hyvissä olosuhteissa Lipsanen kykenee rikkomaan Pousin kenttäennätyksen. Viime vuonna hän pomppasi samalla paikalla 16,93, joka on hänen toiseksi paras tuloksensa.

Miesten 200 metrillä kohtaavat Oskari Lehtonen ja Samuel Purola. Lehtonen juoksi matkan ennätyksensä 20,99 viime lauantaina Raaseporissa ja Purola viiletti kotikaupungissaan Oulussa tiistaina 100 metrin kotimaisen kärkiajan 10,44. Paavo Nurmi Gamesissa Lehtonen kukisti Purolan äärimmäisen niukasti, kun kummankin ajaksi saatiin 21,27. Mielenkiintoista on myös nähdä Purolan tapaan 19-sarjaan kuuluvien Riku Illukan ja Konsta Alatuvan vauhti. Molemmat ovat tänä vuonna pinkoneet 21,38, joka jää kolme sadasosaa ikäluokan MM-rajasta. Hyvää kiriapua suomalaisille antaa 21,01 juossut Puolan Dominik Kopec. Suomalaissprintterit esiintyvät Kuortaneella myös pikaviestissä.

Hyvää kuntoa uhkuva Topi Raitanen on tänä vuonna jo tehnyt ennätyksensä 3000 metrin esteissä ja 1500 metrillä. Kuortaneella Raitanen juoksee 3000 metrin sileän ja tavoitteena on vähintäänkin 8.10 alitus.

Neziri ennätyskentällään


Naisten pika-aidoissa Nooralotta Neziri palaa radalle, jossa hän aitoi kaksi vuotta sitten upean SE-ajan 12,81. Aituritähti veti viikko sitten Espoossa lupaavasti kauden kotimaisen kärkiajan 13,04 siitä huolimatta, että valitteli juoksuaan jähmeän oloiseksi. Hyvässä nousuvireessä olevalta Neziriltä voidaan odottaa lauantaina 12,90-alkuista aikaa. Kovan vastuksen tarjoaa tällä kaudella 12,98 juossut Puolan Karolina Kolechek.

Kuortaneella naisten keihään kotimainen ykköstykki on jo toukokuussa EM-rajan lohkaissut Jenni Kangas. Nyt häneltä voidaan nähdä jopa 60 metrin siivu. Seurasta se ei ainakaan jää kiinni. Paikalla nimittäin nähdään Euroopan tilaston neljäs Nikola Odrodnikova (PB 65,61) sekä Australian Kelsey Lee-Roberts (PB 64,57).

Naisten seiväshypyssä kotimainen kärkinimi on hiljattain 437 ylittänyt Saga Andersson. Wilma Murron paluu on ollut lupauksia herättävä, joten Kuortaneella häneltä saatetaan nähdä parempaa kuin 425. Minna Nikkaselle kyseinen hyppypaikka tuo varmasti hyviä muistoja. Hän ylitti siellä kolme vuotta sitten ulkorataennätyksensä 460. Kovia ulkomaalaisvierailijoita ovat Olga Mullina ja Espoossa voiton vienyt Maryna Kylypko.

Kelpo kunnossa oleva Camilla Richardsson mittaa 1500 metrin vireensä. Esteissä EM-rajan tehneellä naisella on nyt eväitä alittaa ennätyksensä 4.20,32. Muita noteerattavia nimiä ovat tonnivitosen hallitseva Suomen mestari Sara Kuivisto ja Turussa lähelle kolmosen ennätystään kipittänyt Sandra Eriksson.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta