Nuorten MM-hiihdot: Suomen suurimmat mitalitoivot


Suomalaisten menestys pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupissa on tällä kaudella toistaiseksi niukan puoleista. Lahden nuorten MM-hiihdoissa on pilkahduksia paremmasta, kun tulevaisuuden toivot asettuvat kamppailemaan sijoituksista.
Joel Sippola: 19.01.2019 20:05Hiihto
Nuorten MM-hiihdot: Suomen suurimmat mitalitoivot
Eveliina Piippo
Suomella on etenkin U23 sarjassa joitakin potentiaalisia kärkiurheilijoita, jotka ovat esiintyneet maailmancup-tasolla mallikkaasti. Etusuora poimi potentiaalisimpia menestystoivoa nuorten MM-kisoihin.

Eveliina Piippo (U23)


Pakko se on todeta: Eveliina Piippo on tällä hetkellä mitalikunnossa, ainakin hyvin lähellä sitä. Vantaan Suomen cupissa nuoren naisen kyyti ladulla oli terävää ja hyvännäköistä tekemistä. Hän myös päihitti vapaan vitosella kaikki mukana olleet maajoukkuekonkarit. Jo pari viikkoa sitten Skandinavia cupissa meno oli lupaavaa, joten vire alkaa olemaan kohdallaan.

Haaste päämatkalla vapaa kympillä kuitenkin kova, sillä venäläiset ovat suosikkeja laajalla rintamalla. Joka tapauksessa Piippo on kuitenkin jo osoittanut olevansa maajoukkuekauden valopilkku.

Anita Korva (U20)


Anita Korva nousi hiihtokansan huulille kolme vuotta sitten voittaessaan 16 vuoden iässä SM-parisprintin yhdessä Anne Kyllösen kanssa. Jo pitkään superlupauksen maineessa ollut ex-kiiminkiläinen onnistui edellistalvena U20 sarjassa ottamalla pertsan vitosella MM-pronssia.

Hän kärsi syksyllä pitkästä sairastelujaksosta, joten kone ei ole vielä käynnistynyt kunnolla. Vantaan Suomen Cupin viestissä oli viitteitä paremmasta, kun Korva kiusasi ankkuriosuudella Krista Pärmäkoskea aina maaliviivalle asti. Hiihtäjänä monipuolinen paketti, jolle soveltuu niin sprintit kuin normaalimatkat molemmilla tyyleillä.

Johanna Matintalo (U23)


Juoksuratojen entisellä teinitähdellä Johanna Matintalolla on menossa viimeinen kausi nuorten tasolla. Vuotta nuoremman Ebba Anderssonin tavoin fokus on varmasti tukevasti Seefeldissä, mutta silti nuorten kisoissa piilee motivaation lähde. Matintalolla kun on pertsan 15 kilometrillä herkullinen paikka tykittää mitalin arvoinen hiihto.

Nuoresta iästään huolimatta rovaniemeläinen on ehtinyt esittää muutamia rohkaisevia esityksiä maailmancup-tasolla. Tämän kauden Suomen cup-avauksessa oli viitteitä tasonnostosta, mutta kansainvälisesti sitä on saatu vielä odottaa. Onnistuminen Lahdessa voisi taata hyvän kierteen loppukauteen.

Yhdistetyn joukkue


Tänä vuonna nuorten kisajoukkueessa ei ole Ilkka Herolan, Eero Hirvosen tai Arttu Mäkiahon kaltaista yksilöä, jolle voi huoletta asettaa henkilökohtaisia mitaliodotuksia. Kaikesta huolimatta jalkeilla on lahjakas ja tasainen joukko. Suomen joukkueessa yksi vuonna 2001 (Otto Niittykoski) ja peräti kaksi vuonna 2002 syntynyttä (Waltteri Karhumaa ja Perttu Reponen), kun pääikäluokkalaisia ovat 1999 syntyneet. Muut Suomen yhdistetyn joukkueeseen kuuluvat ovat Wille Karhumaa ja Atte Kettunen.

Itävallan ja Norjan takana pakka on mukavasti levällään, joten hyvillä onnistumisilla suomalaispojilla on saumat joukkuemitaliin. Se vaatii kuitenkin hyviä suorituksia mäessä, jossa on piillyt jo pitkään suomalaisen yhdistetyn murheenkryyni.

Verneri Suhonen (U23)


1997 ikäluokkaan kuuluva Verneri Suhonen saattoi painautua hiihtoyleisön lihasmuistiin viime kevättalven pirteillä edesottamuksillaan. Tuolloin nuori mies tykitti kahdessa kisassa sprintin erävaiheisiin. Jälkimmäinen käytiin juuri Lahdessa, joten Suhonen palaa mieluisiin maisemiin.

Nyt erona on kuitenkin se, että vapaan tyylin sijasta sprinttikisa hiihdetään pertsalla, joka on miehelle haastavampi hiihtotapa. Silti mikäli kaikki menee nappiin, niin finaalipaikka on mahdollisuuksien rajoissa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta