Murto, Lampela, Lehikoinen, Kosonen, Tervo… - Suomen olympiajoukkue voi paisua Vaasan rankingkisoissa kuin pullataikina


Monilla suomalaisurheilijoilla on erinomaiset mahdollisuudet lunastaa olympiapaikka Vaasan rankingkisoissa maanantaina ja tiistaina.
Veijo Vaakanainen: 27.06.2021 18:22Yleisurheilu
Murto, Lampela, Lehikoinen, Kosonen, Tervo… - Suomen olympiajoukkue voi paisua Vaasan rankingkisoissa kuin pullataikina
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Yleisurheilun olympiaranking sulkeutuu tiistaina 29.6. Koska Kalevan kisat järjestetään vasta olympialaisten jälkeen, saavat suomalaiset yleisurheilijat mahdollisuuden kerätä lisää rankingpisteitä Vaasassa järjestettävissä kaksipäiväisissä rankingkisoissa, joilla on olympiarankingissa kansallisten mestaruuskisojen arvo.

Tämä tarkoittaa sitä, että kisojen voitosta on tarjolla 100 sijoituspistettä rankingiin ja kakkossijastakin pisteitä irtoaa 80. B-kategorian kilpailuna Vaasan rankingkisa on suomalaisille kesän toiseksi arvokkain kilpailu heti Paavo Nurmi Gamesin jälkeen. Esimerkiksi lauantaisista Kuortaneen kisoista voitosta irtosi vain 60 pistettä.

Vaasan kilpailu on siis ensiarvoisen tärkeä paikka onnistua, koska pisteitä on jaossa tavallista enemmän. Esimerkiksi Silja Kososen perjantaina Somerolla heittämä 70,63 toi F-kategorian kisassa 1118 pistettä. Vastaava tulos Vaasassa toisi tilille 1203 rankingpistettä.

Katso myös:
Useammalla suomalaisurheilijalla on Vaasassa mahdollisuus joko sinetöidä paikkansa olympialaisissa tai nousta sisälle rankingiin listan ulkopuolelta. Lisäksi pari urheilijaa voi nousta kisoihin myös tulosrajan rikkomalla.

Seuraavassa tarkastelemme, miltä suomalaisurheilijoiden tilanne näyttää ennen Vaasaa ja millaisilla tuloksilla kisapaikka voisi irrota. Laskelmat ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, sillä monissa muissakin maissa järjestetään samaan aikaan B-kategorian kisoja, joissa pisteitä voi kerryttää. Ranking voi siis elää viimeisinä päivinä poikkeuksellisen paljon.

Wilma Murto & Elina Lampela (naisten seiväshyppy)


Tällä hetkellä sekä Wilma Murto että Elina Lampela ovat kiinni olympiapaikassa rankingin kautta. 23 naista on jo ylittänyt olympiarajan 470, mutta yhdeksälle urheilijalle on vielä avoinna paikka rankingin kautta. Toiseksi viimeisessä rankinglistauksessa Murto on sijalla 28 ja Lampela sijalla 30.

Molemmat hyppääjät onnistuivat jo lauantaina Kuortaneella parantelemaan rankingpisteitään. Murrolla on nyt tilillään 1175 pistettä ja Lampelalla 1155, kun viimeisellä rankingsijalla olevalla Uuden-Seelannin Olivia McTaggartilla pisteitä on 1146.Molempien suomalaisten tilanne on siis tällä hetkellä varsin lupaava. Vaasassa sekä Murrolle että Lampelalle kisapaikan lunastamiseen riittänee tulos 440. Jos molemmat hyppäävät kyseisen tuloksen Murron voittaessa ja Lampelan ollessa toinen, nousee Murto pisteisiin 1183 ja Lampela tulokseen 1166. Tällöin rankingista tippuminen alkaisi olla jo varsin epätodennäköistä.

Vaarallisin uhkaaja suomalaisille lienee tällä hetkellä niukasti rankingin ulkopuolella oleva Sveitsin Andrina Hodel, joka paranteli jo pistepottiaan sijoittumalla toiseksi Sveitsin mestaruuskisoissa tuloksella 435. Hänellä on suomalaisten tavoin jäljellä yksi B-kategorian kilpailu, kun Luzernissa kilpaillaan tiistaina World Athletics Continental Tourin hopeatason kilpailussa.

Krista Tervo & Silja Kosonen (naisten moukarinheitto)


Naisten moukarinheitossa Krista Tervo on toiseksi viimeisellä rankingsijalla, koska Espanjan Laura Redondo voitti maansa mestaruuden tuloksella 69,96 ja nousi näin pisteellä ohi Tervon. Nuorten Euroopan ennätyksen 72,44 jo talvella heittänyt Kosonen on puolestaan niukasti rankingin ulkopuolella sijalla 33. Tervolla pisteitä on 1154 ja Kososella 1141.

Ennen Vaasan kisaa molemmilta suomalaisilta vaaditaan siis vielä parannusta, jotta Tokion kisamatka toteutuisi. Kisamatkan varmistamiseen ei kuitenkaan välttämättä vaadita mitään supersuoritusta.Jotta Kosonen nousisi Redondon edelle ja sijalle 31, vaaditaan häneltä joko kilpailun voitto ja tulos 68,97 tai vaihtoehtoisesti kakkossija ja tulos 70,21. Näillä tuloksilla hän ainakin tällä hetkellä nousisi siis mukaan Suomen olympiajoukkueeseen. Toki kaikkein varmin tapa kisapaikkaan olisi kuuden sentin ennätysparannus ja olympiaraja.

Tervon olisi puolestaan hyvä nostaa rankingia muutamalla sijalla. Voittaessaan tuloksella 68,42 tai sijoittuessaan toiseksi 70,27 metriä pitkällä kaarella nousee Tervo mahdollisesti Kreikan Stamatia Scarvelisin ja Venäjän Sofia Palkinan edelle. Palkina tosin pystyy parantelemaan pisteitään Venäjän mestaruuskisoissa.

Sekä Kosonen että Tervo pystyvät siis lunastamaan lipun Tokion lennolle hyvillä perustason suorituksilla. Vaisuun päivään ei kuitenkaan ole Vaasassa varaa tai pahimmassa tapauksessa molemmat jäävät rannalle ruikuttamaan.

Viivi Lehikoinen (naisten 400 metrin aidat)


Nuorten moninkertainen arvokisamitalisti on ollut kiistatta yleisurheilukesän suurin komeetta. Ennen kauden alkua tuskin kukaan Lehikoisen lähipiirin ulkopuolelta uskoi hänen mahdollisuuksiinsa taistella paikasta Tokion joukkueessa. 21-vuotias HIFK:n juoksija on pystynyt tiputtamaan perustasoaan parilta viime kaudelta kahdella sekunnilla ja matka olympialaisiin on käden ulottuvilla.

Ennen Vaasan kilpailua Lehikoinen on rankingissa sijalla 43, kun 40 parasta kutsutaan mukaan olympiamatkalle. Pisteitä Lehikoisella on tällä hetkellä 1173, joten hän on yhdeksän pistettä perässä viimeistä rankingsijaa pitävää Brasilian Chayenne Da Silvaa.

Tämänhetkisen rankingin perusteella Lehikoiselta ei vaadita siis suurta parannusta kisapaikkaa ajatellen. 400 metrin aidoissakin ranking kuitenkin elää koko ajan kansallisten mestaruuskisojen vuoksi. Esimerkiksi Sveitsin Yasmin Giger sijoittui juuri toiseksi maansa mestaruuskisoissa ajalla 56,97 ja nousi ylemmäs rankingissa. Myös ainakin Trinidad & Tobagossa on juuri käynnissä maansa olympiakarsinnat, joten sijalla 35 oleva Sparkle McKnight pystyy myös viemään kisoihin vaadittavaa pisterajaa kauemmaksi.Tällä hetkellä sijalle 35 vievä tulos 1191 saattaisi kuitenkin olla sellainen pistemäärä, jolla olympiakylän portit Lehikoiselle voinevat aueta. Tämän pistemäärän saavuttaakseen on Lehikoisen pysäytettävä aikaa mittaavat digitaalit vähintään aikaan 56,36.

Sara Kuivisto (naisten 800 metriä & 1500 metriä)


Kuortaneella 800 metrin Suomen ennätystä hätyytellyt Sara Kuivisto voi olla varsin huojentunein mielin sen suhteen, että hän pääsee juoksemaan olympialaisissa ainakin mielimatkansa 800 metriä. Jo ennen Kuortaneen tulosta porvoolaisjuoksija on rankingissa sijalla 41/48 ja lauantainen juoksu nosti hänet pari pykälää ylöspäin.

Vaasassa Kuiviston ei siis tarvitse 800 metriä juosta. Sen sijaan hän voi keskittyä 1500 metrille, jossa hän on tämänhetkisen tiedon mukaan ensimmäisenä urheilijana rankingin ulkopuolella sijalla 46 pisteillä 1167. Eroa viimeiseen rankingsijaan hänellä on kaksi pistettä.

Noustakseen turvallisesti sisälle rankingiin pitäisi Ari Suhosen valmentaman juoksijan nostaa pisteensä lukemiin 1182. Tämä tarkoittaa sitä, että Vaasassa pitää juosta kova vauhtijuoksu kilpailussa, jossa vetoapua ei luultavasti juurikaan ole tarjolla. Tavoiteaika kilpailuun on 4.10,63.

Miia Sillman (naisten seitsenottelu)


Maria Huntingtonin paikka naisten seitsenotteluun on käytännössä varma. Vaasassa Miia Sillmannilla on vielä seitinohut mahdollisuus päästä pitämään hänelle seuraa Tokion otteluareenoille. Otteluihin otetaan mukaan ainoastaan 24 urheilijaa ja Sillman on rankingissa vasta 36:s.

Otteluissa rankingiin huomioidaan ainoastaan kaksi tulosta, kun monissa muissa lajeissa lasketaan viiden parhaan tuloksen keskiarvo. Tämä antaa myös Sillmannille pienen mahdollisuuden nousta kisoihin. Se vaatii kuitenkin kahta täydellistä ottelupäivää.

Viimeinen kisoihin matkalla oleva ottelija on Kiinan Ninali Zheng, jolla pisteitä on 1185. Sillmannin vastaava luku on 1155. Tällä hetkellä Sillmannin pisteisiin huomioidaan hänen Napolin Universiadeissa tekemänsä ennätyspisteet 6209 sekä vuoden 2019 SM-kisojen hopeapisteet 6048.

Vaasan jälkeen Universiadien pistesaldon pitää olla rankingin heikompi tulos. Toisin sanoen Sillmannilta vaaditaan selvää ennätysparannusta. Olympiarankingin tällä hetkellä viimeiselle sijallekin vaaditaan tulos 6310. Vieläkin kovempaa tulosta saatetaan vaatia, sillä Kiinassakin on juuri nyt meneillään maan mestaruuskisat.

Sillmannin olympiapaikka vaikuttaa siis varsin epätodennäköiseltä. Varsinkin kun hänen ennätyssarjansakin on toistaiseksi hänen uransa selvästi kovin ottelu ja erityisesti hänen keihästuloksensa siinä on metrikaupalla hänen perustasoaan parempi.Camilla Richardsson (naisten 3000 metrin esteet)


Loukkaantumisista toipuva Richardsson ei pysty enää rankingpisteitään parantamaan. Tästä huolimatta hän on kuitenkin vielä toistaiseksi sisällä olympiarankingissa hänen vanhoilla suorituksillaan. Arvokisadebyyttinsä jo kuusi vuotta sitten Pekingin MM-kisoissa tehnyt Richardsson on sijalla 40/45 ja eroa viimeiseen rankingsijaan on 10 pistettä.

On siis hyvinkin mahdollista, että vanhat pisteet tuovat Richardssonille olympiamatkan. Vaasassa Esbo IF:n juoksijaa kannattaa seurata siksi, että hän avaa kautensa ainakin ennakkotietojen perusteella 3000 metrin sileällä. Tuolloin saatetaan siis nähdä viitteitä siitä, onko Richardsson kilpailukuntoinen, mikäli kutsu olympialaisiin irtoaa.

Aaron Kangas (miesten moukarinheitto)


Viime kaudella säväyttänyt ja ennätyksensä 79,05 heittänyt Aaron Kangas on ollut tällä kaudella suurissa vaikeuksissa. Ennen kauden alkua hänen olympiamatkaansa pidettiin käytännössä varmana ja häntä pidettiin jopa mahdollisena mitalisuosikkina.

Nyt hänen kisamatkansakin on kuitenkin työn ja tuskan takana. Alkukauden vaisut otteet ovat johtaneet siihen, että nousu olympiarankingiin ei ole enää mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että Kankaan ainoa mahdollisuus olympialaisiin on olympiarajan 77,50 rikkominen.

Edellisten kisojen perusteella tämä ei näytä todennäköiseltä. Tällä kaudella Kangas on vieraillut moukariringissä viidesti ja vain kauden avauksessa hän on saanut 7,26 kilon moukarin lentämään yli 75 metrin. Kesäkuun aikana jopa 73,50 on ollut ylivoimainen tehtävä.

Tällä hetkellä siis valitettavasti mikään ei viittaa siihen, että Kangas pystyisi Vaasassa kisapaikan lunastamaan. Aina on kuitenkin olemassa se pieni mahdollisuus, että parin viikon kisatauon aikana Kankaanpään Seudun Leiskun heittäjä on onnistunut saamaan kadoksissa olleen tekniikkansa takaisin jengoilleen.Simo Lipsanen (miesten kolmiloikka)


Simo Lipsasen tilanne on hyvin samankaltainen kuin Aaron Kankaankin. Rankingin kautta paikka olympialaisiin on lähes mahdotonta. Vaikka Lipsanen on näennäisesti lähellä kisapaikkaa sijalla 36, niin käytännössä häneltä vaaditaan joko ennätystä tai aivan sen tuntumaan kantavaa hyppyä.

Tällä hetkellä viimeiselle olympiapaikalle veisivät 17,11 kantavat loikat, mutta sekään ei mitä luultavimmin riittäisi. Luultavasti Lipsasen olisi siis pystyttävä Vaasassa vähintään sivuamaan neljä vuotta vanhaa ennätystään 17,14 ja parantamaan kauden parasta tulostaan lähes puoli metriä.


Muut olympiapaikkaa tavoittelevat


Jos joku muu suomalainen nousee vielä olympiajoukkueeseen, se on erittäin suuri yllätys. Kaikilla muilla Vaasassa olympiapaikkaa tavoittelevilla on nimittäin suuri vuori kiivettävänään ja ainoa olympialaisiin vievä tie on kisarajan ylittäminen.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Salla Sipposen olisi lingottava kiekkonsa lukemiin 63,50, Mikko Paavolan, Urho Kujanpään ja Tommi Holttisen olisi taivutettava seivästä yli 580 ja Taika Koilahden olisi pompattava pituuspaikalla lukemiin 682. Kaikki nämä olisivat heille hurjia uusia ennätyslukemia.Vaasan 2021 Olympiaranking-kisojen aikataulu


Ohessa kaksipäiväisten Vaasan Olympiaranking-kisojen alustava aikataulu.

Ma 28.6.

KloLaji
17.30N 7-ottelu 100m
18.00M-19 110 m aj
18.00M Moukari
18.05N Pituus
18.15M 110 m aj (B-A erä)
18.15N 7-ottelu Korkeus
18.35M 100 m erät
18.50N 100 m erät
18.50N Kuula
19.15N 3000 m ej
19.30M 3-loikka
19.45N 800 m
19.50N 7-ottelu Kuula
19.50N/N19 Korkeus
20.00M 100 m finaali
20.05N Moukari
20.10N 100 m finaali
20.45N 7-ottelu 200 m


Ti 29.6.

KloLaji
17.00N Seiväs
17.15N Keihäs
17.35N 7-ottelu Pituus
18.00M17 200 m finaali
18.05N17 200 m finaali
18.15N 200 m finaali(B/A)
18.30M 200 m finaali((B/A)
18.35N 7-ottelu Keihäs
18.45M Pituus
18.50N 100 m aj erät
19.05M Seiväs
19.15N 1500 m
19.25M 1500 m
19.25M Keihäs
19.50N 100 m aj finaali
20.10M 400 m aj
20.10N 3-loikka
20.25N 400 m aj
20.35N/M Kiekko
20.35N 7-ott 800 m
20.50N 3000 m


Vaasan 2021 Olympiaranking-kisojen osallistujat


Vaasan Olympiaranking-kisoissa tullaan näkemään kattavasti kotimaan yleisurheilun kärkinimiä. Olympiaranking-kisojen ilmoittautuneet löydät Kilpailukalenterista.Vaasan 2021 Olympiaranking-kisojen tulokset


Voit seurata kisojen tuloksia reaaliajassa livetulospalvelun kauta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta