Näkökulma: Onko USA:n ja Euroopan välisellä ottelulla tulevaisuutta?


Yhdysvallat vs. Eurooppa, uuden ja vanhan mantereen välinen eeppinen taisto yleisurheilun herruudesta. Näin Euroopan yleisurheiluliitto EAA markkinoi eilen ja toissa päivänä käytyä yleisurheiluottelua. Tarkoituksena oli luoda yleisurheiluun golfin legendaarista Ryder Cupia vastaava perinne, jossa Yhdysvaltojen ja Euroopan yleisurheiluhuiput mittaavat paremmuutensa mies miestä ja nainen naista vastaan.
Veijo Vaakanainen: 11.09.2019 11:11Yleisurheilu
Näkökulma: Onko USA:n ja Euroopan välisellä ottelulla tulevaisuutta?
Eurooppa vs. USA -yleisurheiluottelu
Vastasiko Minskissä käyty kilpailu sitten tätä ennakkohehkutusta? Ei ainakaan täysin. Jo etukäteen ilmassa olivat farssin ainekset, kun kilpailun osallistujalistat julkaistiin. Yhdysvaltojen suurimmat huiput Noah Lylesin, Sam Kendricksin ja Sandi Morrisin johdolla olivat todenneet, ettei kilpailu palvele heidän valmistautumistaan Dohan maailmanmestaruuskilpailuihin.

Tilastot näyttivät ennakkoon rumia lukemia Euroopan hyväksi ja nämä ennusteet myös lopulta toteutuivat. Vaikka USA pystyikin ensimmäisen päivän ajan jotenkuten rimpuilemaan Euroopan joukkueen kannassa, repesi ero lopulta tiistain päätteeksi 123 pisteeseen. Jännittävä voittotaistelu jäi siis kilpailussa vain kaukaiseksi haaveeksi.

Oliko nyt käyty kilpailu siis todellinen pohjanoteeraus, pannukakku? Ei suinkaan. Vaikka kokonaiskilpailun voittotaistelu ei jännitystä tuonutkaan, niin kaksi kilpailupäivää Minskissä tarjosivat yleisurheilun ystäville useita hienoja kilpailuja. Erityisesti kenttälajien puolella oli tarjolla todellista herkkua. Darrell Hill piti miesten kuulassa 22 metrin rajaa lähes pilkkanaan, Sandra Perkovic osoitti kateissa olleen heittovireen löytyvän juuri sopivasti ennen Dohaa, Johannes Vetter paiskasi keihäänsä päälle 90 metrin ja sekä naisten että miesten korkeudessa tehtiin huipputuloksia.

Tarvitaanko tätä kilpailua osaksi muutenkin täyttä yleisurheilukalenteria? Tämän ensimmäisen kokeilun jälkeen vastaus on varovainen kyllä

Juoksuradoillakin nähtiin hienoja kilpailuja, vaikka aivan huipputuloksiin ei ylletty. Erityisesti naisten tonnivitonen oli hieno taktinen näytös, jossa altavastaajina matkalle lähteneet yhdysvaltalaiset söivät kirikykyisten eurooppalaisten loppukirin kovalla matkavauhdilla. Jopa etukäteen arveluttanut selostaja Kimmo Porttilan ”seka-seka-sekoitusviestiksi” nimeämä viestikilpailu osoittautui toimivaksi kilpailumuodoksi.

Onko tällä kilpailulla siis tulevaisuutta? Tarvitaanko tätä kilpailua osaksi muutenkin täyttä yleisurheilukalenteria? Tämän ensimmäisen kokeilun jälkeen vastaus on varovainen kyllä. Kilpailulle pitää ehdottomasti antaa vielä toinen mahdollisuus. Muutoksia kuitenkin tarvitaan, jotta kilpailu saavuttaisi sen statuksen, jota varsinkin Euroopan puolella sille toivotaan.

Tärkein muutos on tietysti se, että Yhdysvaltojen parhaat urheilijat on saatava innostumaan kilpailusta. Siksi onkin toivottavaa, että seuraava ottelu käytäisiinkin Yhdysvaltojen puolella. Sopiva ajankohta voisi olla esimerkiksi kauden 2021 päätteeksi Eugenen MM-kisojen jälkeen. Tällöin kilpailu ei häiritsisi kenenkään valmistautumista kauden päätavoitteeseen, eikä yhdysvaltalaisten tarvitsisi tehdä raskasta kisamatkaa Eurooppaan.

Kokonaisuus siis kääntyi kuitenkin positiivisen puolelle, vaikka ennakkoon pelätty Euroopan murskavoitto toteutuikin

Myös kilpailun sisältöä olisi muokattava. Erityisesti nyt kenttälajeissa nähdyistä ”pelleilysäännöistä”, eli urheilijoiden pudottamisesta heittolajeissa sekä pituus- ja kolmiloikassa ja rimalajien rajoitetusta yritysmäärästä, pitäisi suosiolla luopua. Nyt esimerkiksi miesten korkeuden loppuratkaisu lässähti, kun Euroopan Ivanjukin yritysmäärä täyttyi kesken tiukan voittokamppailun. Tämän lisäksi radalla 3000 metriä pitäisi korvata 5000 metrillä. Pitkät kestävyysmatkat ovat osa yleisurheilun identiteettiä, eikä niitä pitäisi karttaa. Kisan pituuskaan ei kasvaisi tällä muutoksella kuin noin 12 minuutilla.

Yhdysvaltojen ja Euroopan välisestä taistosta ei siis vielä ensimmäisellä kerralla muodostunut etukäteen hehkutettua klassikkoa. Siitä huolimatta kaksi kilpailupäivää Minskissä tarjosivat yleisurheilun ystäville laadukasta yleisurheiluviihdettä, johon sisältyi sekä huipputuloksia että hienoja tasaisia kilpailuja. Kokonaisuus siis kääntyi kuitenkin positiivisen puolelle, vaikka ennakkoon pelätty Euroopan murskavoitto toteutuikin. Ensimmäinen yritys on nyt nähty, toivottavasti parin vuoden päästä näemme tästä kilpailusta seuraavan, jalostetumman version.

Katso tulokset ja lue lisää uutisia Eurooppa-Yhdysvallat -ottelusta