Mäkäräinen lähtee haastajana kauden ensimmäiseen henkilökohtaiseen kilpailuun


Taistelu maailmancupin kokonaisvoitosta alkaa huomenna pikakilpailuilla. Ennakkosuosikit tulevat Italiasta ja Saksasta. Kaisa Mäkäräinen lähtee haastajana.
Veijo Vaakanainen: 30.11.2019 18:56Ampumahiihto
Mäkäräinen lähtee haastajana kauden ensimmäiseen henkilökohtaiseen kilpailuun
Kuva: Andrew Fedorov [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Naisten 7,5 km pikakilpailu starttaa sunnuntaina kello 16:30

Ampumahiihdon maailmancup-kausi alkaa toden teolla huomenna Ruotsin Östersundissa, kun kilpailuohjelmassa ovat ensimmäiset henkilökohtaiset kilpailut. Poikkeuksena aiempiin kausiin ensimmäisenä henkilökohtaisena kilpailuna kilpaillaan pikakilpailu, jossa korostuvat hiihtovauhti sekä ampumanopeus.

Kauden avanneiden seka- ja parisekaviestien perusteella suurimmat ennakkosuosikit naisten pikakilpailuun tulevat Italiasta, Saksasta sekä Ruotsista. Suomen Kaisa Mäkäräiselle sen sijaan jäi paljon parannettavaa sekä hiihto- että ampumasuoritukseen, jotta hän voisi nousta taistoon pikakilpailun kärkisijoista.

Sekaviestin perusteella suurimmat ennakkosuosikit ovat viime kauden maailmancupin hallitsijat italialaiset Dorothea Wierer sekä Lisa Vittozzi. Molemmat osoittivat olevansa erinomaisessa ampumavireessä. Heidän suorittamisensa sekaviestissä oli ampumapenkalla sekä nopeaa että tarkkaa. Esimerkiksi pystypaikalla Wiererin ampuma-aika oli 21,5 sekuntia ja Vittozzilla 19,1 sekuntia. Kolmanneksi nopein ampuja Japanin Asuka Hachisuka käytti pystyammuntaan 28,1 sekuntia, eli italialaiset olivat pystypaikan ampumanopeudessa aivan ylivoimaisia.

Erityisen hurjaa Herrmannin vauhti oli ladulla, sillä hän oli osuudellaan toiseksi nopeinta Tshekin Marketa Davidovaa 15,7 sekuntia nopeampi

Italialaiset saavat siis penkkatyöskentelyssä suuren eron kovimpiin haastajiinsa. Heitä myös suosii se, että Östersundin penkalla on yleensä haastavat olosuhteet, mikä korostaa ampumatyöskentelyn merkitystä. Täten he pystyvät kompensoimaan ampumaosaamisellaan ladulla tulevia tappiosekunteja. Tosin sekaviestissä sekä Vittozzi että Wierer olivat myös hiihtoajoissa kärkiurheilijoiden joukossa.

Italialaisten ykköshaastaja on Saksan Denise Herrmann. Herrmann on ennenkin pärjännyt erinomaisesti Östersundissa. Vuonna 2017 hän voitti Ruotsissa sekä pikakisan että takaa-ajon ja viime talvena hän juhli Östersundissa takaa-ajon maailmanmestaruutta. Sekaviestissä Herrmann oli hurjassa vireessä ollen koko toisen osuuden nopein voittaen Wiereriäkin 12,7 sekuntia. Erityisen hurjaa Herrmannin vauhti oli ladulla, sillä hän oli osuudellaan toiseksi nopeinta Tshekin Marketa Davidovaa 15,7 sekuntia nopeampi.

Herrmannin kohdalla ammunta on kuitenkin edelleen kysymysmerkki. Parhaimmillaan Herrmann pystyy ampumapaikalla erinomaisiin suorituksiin, mutta hänelle tulee vielä kokemattomana ampumahiihtäjänä myös suuria epäonnistumisia. Östersundin epävakaisten tuulien ei periaatteessa pitäisi suosia ampumapaikalla epävarmaa Herrmannia, mutta toisaalta aiemmat tuloksen Ruotsin kisoista osoittavat päinvastaista.

Toinen italialaisten ykköshaastajista on Ruotsin Hanna Öberg. Sekaviestin sijaan parisekaviestissä kilpaillut Öberg oli varsinkin kilpailun alussa ampumapaikalla hapuileva, mutta kilpailun loppua kohti hän pystyi parantamaan suoritustaan ja pääsi juhlimaan pariviestin voittoa yhdessä Sebastian Samuelssonin kanssa. Varmana ampujana tunnettu Öberg haluaa varmasti jatkaa voittotahdissa myös kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa kilpailussa.

Kaisa Mäkäräisen pitää parantaa sekaviestin suorituksestaan paljon sekä ladulla että ampumapenkalla. Haastavissa olosuhteissa Mäkäräinen selvisi kohtuullisesti käyttäen yhteensä 3 varapatruunaa. Pyörivät ja puuskittaiset tuulet ovat olleet suomalaiselle myrkkyä ja paljon huonomminkin olisi voinut mennä. Kärkitaistoon päästäkseen huomenna ei kuitenkaan voi tulla yhtä ohilaukausta enempää.

Jokeri huomisen kilpailun kärkisijoille voisi sen sijaan olla Mari Eder

Hiihtovauhdissakaan Mäkäräinen ei ollut terävimmillään. Suomalaisurheilija hävisi omalla osuudellaan nopeimmalle hiihtäjälle Saksan Herrmannille 19,1 sekuntia. Herrmannin lisäksi myös Tshekin Marketa Davidova sekä Norjan Tiril Eckhoff pitivät ladulla suomalaista kovempaa vauhtia. Koska hiihtovauhti on aina ollut Mäkäräisen syömähammas, on hänen pystyttävä huomenna parempaan suoritukseen ladulla.

Jokeri huomisen kilpailun kärkisijoille voisi sen sijaan olla Mari Eder. Erittäin vaikeiden kausien jälkeen Eder vaikuttaisi olevan kauden avausstartin perusteella palannut takaisin kansainvälisen tason ampumahiihtäjäksi. Ensimmäisen osuuden toiseksi nopein osuusaika ja vahvan hiihdon ja virheettömän ammunnan jälkeen oli erittäin positiivinen suoritus. Voitto- tai palkintosijataistoon Ederiä ei ehkä kuitenkaan kannata veikata, mutta olisi hienoa, jos Enon Kisa-poikien urheilija pystyisi pitkän tauon jälkeen hiihtämään edes kärkisijojen tuntumaan.

Etukäteen ajatellen kauden avauskilpailun voitosta kamppailevat siis muut urheilijat kuin Kaisa Mäkäräinen. Voi toki olla myös mahdollista, että tämänpäiväinen startti toimi hyvänä avauksena ja huomenna meno voi sekä ladulla entä ampumapenkalla olla jo aivan erinäköistä.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta