Paavo Nurmi Games: Kuinka suomalaiset onnistuvat?


Turkuun on luvattu tiistaina loistavaa säätä huipputuloksia silmällä pitäen. Seuraavassa kisojen ennakkoa.
Etusuora: 11.06.2019 09:46Yleisurheilu
Paavo Nurmi Games: Kuinka suomalaiset onnistuvat?
Kuva: PNG-kuvapankki
Paavo Nurmi Gamesissa kisataan tiistaina tukku kovatasoisia lajeja. Ulkomaalaishuippujen lisäksi myös kotimaisten tähtien edesottamuksia seurataan suurella mielenkiinnolla.

Miehet 100 metriä


Suomessa on juostu sallituissa tuulissa alle 10 sekunnin vain Maailmankisoissa 1996 ja MM-kisoissa 2005. Hallitseva maailmanmestari ja myös 2005 MM-kultaa Helsingissä juhlinut Justin Gatlin nähdään radalla Turussa. Hän juoksi Osakassa toukokuussa 10,00, joten kymmenen sekunnin alitus on mahdollista. Turun kenttäennätys on kahden vuoden takainen 10,02.

Gatlinia haastanee vahvimmin Mike Rodgers, joka tänä vuonna on pyyhältänyt 10,09. Suomalaisittain erityisen mielenkiintoista on nähdä Samuel Purolan kauden avaus. Kesän kotimainen kärkiaika on toistaiseksi Elmo Lakan 10,62, jonka alle painelee toivon mukaan useampi suomalainen. 20-vuotias Ruotsin Henrik Larsson on jo parantanut ennätyksensä tänä vuonna lukemiin 10,20 ja voi taistella tiistaina kärkipään sijoituksista. Ruotsin ennätys on Peter Karlssonin 10,18 vuodelta 1996.

Naiset 100 metriä


Kisasta puuttuu aivan ykköstason tykki. Paras ennätys on Shania Collinsilla (USA), joka avasi kautensa Roomassa ajalla 11,34. Hän juoksi viime vuonna ennätyksensä 10,98. Viime kesänä 10,99 juossut Kiinan Wei Yongli on kisan toinen alle 11 sekunnin pikamenijä. Tänä kesänä kiinalainen on juossut 11,36. Tänä vuonna kovinta kyytiä on pitänyt Kanadan Crystal Emmanuel, joka pinkoi huhtikuussa myötätuuliajan 11,03. Naisen ennätys 11,11 on viime kesältä.

Hanna-Maari Latvala on juossut kauden kotimaisen kärkiajan 11,68 ja on etukäteen suomalaisten kärkinimi Turussa. Erittäin mielenkiintoinen nimi lähtölistassa on Lahdessa huiman myötätuulituloksen 679 pituudessa leiskauttanut Taika Koilahti. Hänen ennätyksensä on kaksi vuotta sitten juostu 11,76. Nostetaan myös esille kauden avauksessaan ennätyksensä 11,74 viilettänyt 21-vuotias Lotta Kemppinen.

Naiset seiväs


Sandi Morris ei saanut seipäitään kuljetettua Suomeen ja vetäytyi kisasta. Jenn Suhr ylitti maaliskuussa 491 mutta jäi viime viikolla Roomassa ilman tulosta. 37-vuotias lajilegenda on ylittänyt urallaan kolmessa kisassa viisi metriä, parhaimmillaan 503 hallissa 2016. Suhrin tapaan Nikoleta Kiriakopoulou ei onnistunut Roomassa ja jäi tulokseen 456. Shanghaissa toukokuussa kreikkalainen ylitti kauden parhaansa 472.

Kanadan Alysha Newman taivutti viime viikolla maansa ennätyksen 476 ja taistelee Turun kisan voitosta. Michaela Meijer ylitti hallikaudella Ruotsin ennätyksen 475 mutta ei ole vielä osoittanut kesäkaudella samaa virettä. Lene Retzius teki puolestaan viime kesänä Norjan ennätyksen 450 mutta uran toiseksi paras tulos on 435. Norjalaisen tämän vuoden ainoa kisa päättyi tulokseen 420. Suomea kisassa edustavat Wilma Murto ja Saga Andersson. Murto ylitti talvikaudella 451 ja viime viikolla lupaavasti 445. Anderssonin kesän paras on toistaiseksi 420. MM-kisaraja on 456.

Naisten 3-loikka


Kristiina Mäkelä kohtaa heti kauden avauksessaan kovia loikkaajia. Eurooppalaisista nimekkäimpiä vastustajia ovat 14,78 ja 14,66 pomppineet Israelin Hanna Minenko ja Bulgarian Gabriela Petrova. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus on Dominikaanisen tasavallan Thea Lanfond. Hänen ennätyksensä on tänä vuonna hypätty 14,38.

Mäkelä tulee Turkuun kovan pitkän leirijakson saattelemana. Hallikaudella sisäratojen SE:n tintannut Mäkelällä on jo avauskisassaan ainekset 14 metrin suoritukseen.

Miesten kiekonheitto


Miesten kiekonheitto kuuluu tiistain ehdottomiin tähtilajeihin. Starttilista on verrattavissa MM-finaalitasoon, kun mukana on kauden tilastojen kärkikolmikko höystettynä olympiavoittaja Christoph Hartingilla.

Kilpailun ehdoton suosikki ja samalla koko kisojen vetonaula on Daniel Ståhl. Ruotsalaisjätti on heittänyt alkukaudesta hirmukaaria ja tiistaina häneltä odotetaan, että mies kohentelee ennätystään (71,29) ja hätyyttelee jopa maailmanennätyslukemia 74,08.

Ståhlin kovin vastustaja lienee Fedrick Dacres, joka on kolmessa edellisessä kilpailussa heittänyt päälle 68 metriä. Jamaikalaisen viime vuonna heittämä ennätys on 69,67. Viskaiseeko hän tänään päälle 70 metriä? Myös Ola Stuna Isenes on mielenkiintoinen nimi seurattavaksi. Norjalainen on parantanut tänä vuonna ennätystään 4,5 metriä lukemiin 67,78.

Miesten keihäänheitto


Keihäänheitosta on odotettavissa tuttuun tapaan tasokas kilpailu. Valitettavasti suomalaisen keihäänheiton aivan kuumimmat nimet loistavat poissaolollaan, mutta mielenkiintoa silti riittää hyväkuntoisten Lassi Etelätalon, Toni Kuuselan ja Oliver Helanderin saapuessa huudattamaan turkulaisyleisöä.

Maailman kärkitulosta (89,65) pitää nimissään Saksan Andreas Hofmann. Kauden kaksi muuta 89-metristä kaarta kiskaisseet heittäjät Magnus Kirt ja Bernhard Seifert saapuvat Turkuun. Myös hienon kaaren Turussa vuonna 2016 heittänyt Thomas Röhler on kisassa mukana. Röhlerin kauden paras heitto on kantanut 86,39.

Miesten 3-loikka


Mäkelän tavoin myös Simo Lipsanen hyppää mukaan kovatasoineen loikkakisaan. Mukana ovat muun muassa yhdysvaltalaiset 17,40-tason miehet Chris Benard ja Donald Scott sekä Azerbaijanin nuori Nazim Babayev. Kun Lipsanen hyppäsi pari vuotta sitten alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa SE:n ja hopealle, kyseisen kisan ykkönen oli juuri Babayev.

Lahden Motonet GP-kisa oli Lipsaselle hankala, mutta pääasia, että kausi on nyt avattu. Laadukkaassa seurassa miehelle voisi povata loikkia 16,60–80 väliin.

Naisten 100m aidat


Naisten 100 metrin aidat olisi illan herkkupaloja jo pelkästään Nooralotta Nezirin, Annimari Korteen, Reetta Hurskeen, ja Matilda Bogdanoffin voimin. Yhdysvaltalaiset Nia Ali, Christina Clemons, Evonne Britton sekä Kanadan kokenut Phylicia George pitävät huolen siitä, että kisan ympärillä on entistä enemmän sähköä ilmassa. Ulkomaalaisista aitureista kiehtovin seurattava on Rion olympiakakkonen Ali.

Alkuerissä käydään jo tiukka kamppailu siitä, ketkä pääsevät koko illan huipentavaan finaaliin. Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, pystyvätkö Neziri ja Hurske rikkomaan MM-rajan 12,98.

Miesten 110m aidat


Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka yrittää hilata alaspäin kauden parasta noteeraustaan 13,72. Lähtöviivalla on viisi miestä, joiden kauden parhaat sijoittuvat 13,51–13,68 väliin. Tässä seurassa jyväskyläläisellä on oivallinen sauma rikkoa viime vuodelta peräisin olevan ennätykseksensä 13,60. Hallikaudella Lakka petrasi ennätystään 11 sadasosalla, joten vauhtireserviä löytyy.

Miesten 800 metriä


Miesten 800 metrin ennakkosuosikit saapuvat Keniasta. Alfred Kipketer on kipittänyt 800 metrillä hirmuisen ennätyksen 1.42,87. Tällä kaudella tossu on liikkunut 1.46,15 oikeuttavaan aikaan. Toinen kova kenialaisnimi on Cornelius Tuwei, joka on esiintynyt tällä kaudella muun muassa Dohan Timanttiliigassa. Miehen kauden paras aika kirjataan 1.44,91 . Mielenkiintoinen ulkomaalaisnimi on Yhdysvaltojen Erik Sowinski, joka oli Tukholman Timanttiliigassa viides.

Suomalaisista katseet kohdistuvat etenkin Markus Teijulaan ja Joonas Rinteeseen. Rinne kaahaili uuden komean 1500 metrin ennätyksensä Lahden Motonet GP:ssä 3.41,38 ja mies on varmasti myös 800 metrillä ennätyskunnossa. Teijula on juossut 800 metriä tällä kaudella 1.51,12, mutta 1.50 lienee miehelle paperia tiistaina.

Miesten 3000 metrin esteet


Viime kausina medioiden otsikoissa komeillut Topi Raitanen on esteiden kiinnostavin nimi. Muutama viikko sitten HKV:n menijä juoksi lähelle ennätystään jääden vain 27 sadasosaa Dohan MM-rajasta ajalla 8.29,27. Juoksu oli selkeästi kiihtyvä vauhdiltaan ja kovemmalla alulla ennätys olisi ollut rikottavissa. Mies on itse asettanut kauden tavoitteekseen ajan lähelle 8.20.


Naisten 1500 metriä


Naisten 1500 metrillä Sara Kuivisto lähtee jahtaamaan ennätystään. Lauantaina Kuivisto kellotti soolona tuulisessa säässä 800 metriä 2.05,88, mikä kertoo Porvoon Akilleksen menijän olevan lyönnissä.

Tasoltaan kilpailu vaikuttaa erinomaiselta Kuiviston kuntoa ajatellen, sillä mukana on runsaasti juoksijoita, joiden ennätys on 4.05-4.10 haarukassa. Kisan tilastoykkönen on Ugandan Winnie Nanyondo, joka sijoittuu ennätyksellään ja kauden parhaallaan kauden maailmantilastossa sijalle yhdeksän.

KATSO: Vetovihjeet Paavo Nurmi Gamesiin
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta