Moukarihäkissä kuhisee Turussa keskiviikkona - mukana MM-finaalin kärkinelikko!


Etusuora: 27.06.2016 03:55Yleisurheilu
Moukarihäkissä kuhisee Turussa keskiviikkona - mukana MM-finaalin kärkinelikko!
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Keskiviikkona Turussa järjestettävissä Paavo Nurmi Gamesissa päästään tänäkin vuonna näkemään miesten moukarinheittoa aivan ehdottomalta maailmanhuipulta. Mukana on viime vuoden Pekingin MM-kisojen koko kärkinelikko ja useita muitakin finalisteja.

Etukäteen moukarikisan kovin nimi on lajin tämän hetken ehdoton hallitsija, puolalainen Pawel Fajdek. Lajissa kaksi edellistä MM-kultaa napannut 27-vuotias mörssäri on kovassa iskussa, josta kielii muun muassa lauantaina Puolan mestaruuskisoissa tempaistu maailman kauden kärkitulos 81,87.

Fajdek on kilpaillut tänä vuonna seitsemän kertaa ja jäänyt alle 80 metrin tulokseen vain kauden avauskisassaan toukokuun alussa. Ennätyksensä 83,93 puolalainen heitti viime kesänä. Hän oli mukana Paavo Nurmi Gamesissa jo viime vuonna, jolloin latasi komeasti 80,71.

Myös Fajdekin haastajalista on väkivahva. Eksoottista yleisurheilumaata Tadžikistania edustava viime vuoden MM-hopeamitalisti Dilshod Nazarov on paiskannut tänä vuonna jo kolmesti yli 78 metriä, parhaimmillaan 78,82 Ostravassa toukokuussa.

Fajdekin maanmies Wojciech Nowicki, viime kesän MM-pronssimitalisti, on heittänyt tänä vuonna jo 78,36, joka jää vain 35 senttiä lähes parimetrisen jätin vuoden takaisesta ennätyksestä.

Lajin puolustava olympiavoittaja ja kaksinkertainen Euroopan mestari Krisztián Pars on myös Turussa. Viime vuonna neljänneksi Pekingin MM-finaalissa sijoittunut unkarilainen on heittänyt tänä vuonna parhaimmillaan 77,38.

Mielenkiintoinen nimi on myös Qataria edustava egyptiläislähtöinen Ashraf Amjad Al-Saifi. Vasta 21-vuotias nuorten maailmanennätysmies (6 kilon moukarilla 85,57 vuonna 2012) rykäisi maaliskuussa Dohassa aikuisten välineen ennätyksensä 78,19. Nuorukainen on edelleen huippuiskussa, sillä reilu viikko sitten Puolassa leka kaartoi lukemiin 77,43.

Miesten moukari on tällä hetkellä suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen laji, josta voidaan parhaassa tapauksessa odottaa jopa mitaleja kesän arvokilpailuista.

Maan ykköstykit David Söderberg (SB 76,81 lauantaina) ja Tuomas Seppänen (PB ja SB 76,20) ovat mukana myös Turussa. Lajin olympiaraja 77 metriä on varmasti molempien tähtäimessä.

Kisan muut osallistujat - Egyptin Hassan Mohamed Mahmoud (SB ja PB 78,36), Kuuban Robert Janet (SB 76,52) sekä Iso-Britanniaa edustavat Nick Miller (SB 76,93) ja Mark Dry (SB 76,26) - ovat hekin heittäneet tänä vuonna jo yli 76 metriä, joten miesten moukarista on lupa odottaa erinomaisen kovatasoista otatusta.

Paavo Nurmi Gamesin miesten moukarikisa käynnistyy keskiviikkoiltana klo 19.05.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta