Puheenjohtajakandidaatti Bubka vakuuttaa, että muinainen suomalaislaji säilyy olympiaohjelmassa


Etusuora: 04.02.2015 16:11Yleisurheilu
Puheenjohtajakandidaatti Bubka vakuuttaa, että muinainen suomalaislaji säilyy olympiaohjelmassa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Joulukuussa maailmalle levisi huhuja, joiden mukaan olympiaohjelmasta oltaisiin poistamassa joitain yleisurheilulajeja. Australialaisen The Age -lehden mukaan liipasimella ovat 10 000 metrin juoksu, toinen miesten kävelylaji, 200 metrin juoksu, kuulantyöntö ja kolmiloikka. Olympialaisiin ollaan lisäämässä uusia urheilumuotoja, joten yleisurheilun runsaan - 47 yksittäistä lajia - ohjelman karsiminen on eräs mahdollinen keino estää kisojen liiallinen paisuminen.


IAAF:n puheenjohtajuudesta juoksijalegenda Sebastian Coen kanssa vääntävä ex-seivästähti Sergei Bubka vakuuttaa Reutersille antamassaan haastattelussa, että yleisurheilun lajiohjelma säilyy muuttumattomana myös olympialaisissa. Bubka painottaa yleisurheiluväelle yhteistyön, antidopingtyön ja vahvojen kansallisten liittojen tärkeyttä. Lisäksi hän toivoo, että entisiä huippu-urheilijoita saadaan entistä enemmän mukaan erilaisiin tehtäviin yleisurheilun parissa.

Suomalaisnäkökulmasta erityisen kirpaisevia ovat huhut 10 000 metrin juoksun katoamisesta olympialaisista. Vaikka viime vuosina kympillä ei ole tullut suurta kansainvälistä menestystä, velvoittavat perinteet toimenpiteisiin vanhan menestyslajimme puolustamiseksi. Suomalaiset dominoivat lajia isännän elkein ennen toista maailmansotaa ja vielä uudelleen 1970-luvulla.

10 000 metrin olympiavoittajiamme ovat:

Hannes Kolehmainen (1912)
Paavo Nurmi (1920, 1928)
Ville Ritola (1924)
Ilmari Salminen (1936)
Lasse Viren (1972, 1976)

Myös 10 000 metrin Euroopan mestaruus on kolahtanut usein suomalaiselle

Ilmari Salminen (1934, 1938)
Viljo Heino (1946)
Juha Väätäinen (1971)
Martti Vainio (1978)

Ilmari Salmisen, Arvo Askolan ja Volmari Iso-Hollon kolmoisvoitto kympillä Berliinin olympialaisissa 1936. Katsomossa vilahtaa myös valmentajana kisoissa toiminut Paavo Nurmi:

https://www.youtube.com/watch?v=Q07wgKCh7V0

Lähde: www.sbs.com.au
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta