Vannisen menestys ei selity Nairobin kisojen heikolla tasolla – voittotulos olisi ollut kovaa valuuttaa myös aiemmissa kisoissa


Vaikka Nairobin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa taso on monissa lajeissa ollut tavallista alhaisempi poisjääntien vuoksi, ei Saga Vannisen menestys selity kisojen vähäisellä osallistujamäärällä.
Veijo Vaakanainen: 20.08.2021 16:16Yleisurheilu
Vannisen menestys ei selity Nairobin kisojen heikolla tasolla – voittotulos olisi ollut kovaa valuuttaa myös aiemmissa kisoissa
Kuva: Trackpic
Saga Vanninen 2020 Ruotsi-ottelun kolmiottelussa.
Saga Vanninen otti ylivoimaisen maailmanmestaruuden Nairobissa järjestetyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja liittyi harvalukuiseen suomalaisten nuorten maailmanmestareiden joukkoon.

Vanninen ei joutunut antamaan kisassa parastaan ja voitti ylivoimaisesti maailmanmestaruuden, vaikka jäikin selvästi aiemmin tänä kesänä tekemästään ennätystuloksesta 6271. Voittotulos 5997 ei ollut parasta Vannista, mutta Nairobin tavallista pienemmässä ottelijajoukossa se oli kuitenkin ylivertainen tulos.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Vanninen voitti maailmanmestaruuden ainoastaan siksi, että Nairobissa käytiin poikkeuksellisen heittotasoiset MM-karkelot? Antoiko Vannisen mestaruus liian ruusuisen kuvan todellisuudesta?

Aiempien tilastojen perusteella vastaus molempiin kysymyksiin on lyhyt ja yksinkertainen: Ei. Vaikka Vannisen kilpakumppanit eivät Nairobissa olleet ikäluokan terävintä kärkeä, niin Vanninen itse sitä todellakin oli.



Jopa Vannisen tasolle vaisuhko voittotulos 5997 olisi ollut kovaa valuuttaa aiemmissa nuorten MM-kisoissa. Sillä tuloksella Vanninen olisi saavuttanut voiton peräti kahdeksan kertaa, ollut viidesti toinen ja kolmesti kolmas. Ilman mitalia Vanninen olisi Nairobin tuloksellaan jäänyt ainoastaan Sudburyssa vuonna 1988 käydyissä MM-kisoissa, joissa hän olisi ollut neljäs.



Vannisen voittotulos on siis täysin vertailukelpoinen aiempiin voittotuloksiin verrattuna. Kahdeksissa kisoissa voittoon on riittänyt Vannisen Nairobin tulosta heikompi pistesaalis ja yhdeksän kertaa voittoon on vaadittu paremmat pisteet.

Kun verrataan voittotuloksia Vannisen Tallinnassa nuorten EM-kisoissa ottelemaan ennätystulokseen, voidaan todeta, että sillä tuloksella suomalainen superlupaus olisi voittanut kaikki nuorten MM-kisat kahta poikkeusta lukuun ottamatta.

Kingstonissa 2002 seitsenottelulegenda Carolina Klüft voitti mestaruuden hurjalla tuloksella 6470 ja 1988 Sudburyssa Bulgarian Svetla Dimitrova keräsi voittopisteet 6289. Muuten yli 6200 pisteen voittotulokset ovat olleet harvinaisuuksia: Pekingissä 2006 Venäjän Tatjana Tshernova voitti tuloksella 6227 ja Tampereella 2018 Ison-Britannian Niamh Emerson juhli mestaruutta tuloksella 6253.



Tilastot kertovat siis selvästi sen, ettei Vannisen mestaruutta voi selittää Nairobin kisojen vähäisillä osallistujamäärillä tai heikolla tasolla. Jopa Vanniselta hieman alavireinen pistemäärä on aiempiin kisoihin verrattuna erittäin vertailukelpoinen ja hänen ennätystasonsa suorastaan timanttinen.




Kaupallinen yhteistyö

Viaplay Talvi tarjoaa tulevan hiihtokauden kaikilla herkuilla. Hiihdon ystävät saavat nauttia vain Viaplaylla ihan kaiken hiihdosta: koko maailmancup, MM-hiihdot, Suomen Cup ja SM-kilpailut. Peräti 24 maailmancupin kilpailua näkyy Suomessa yksinoikeudella Viaplaylla.

Hiihdon lisäksi muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut näkyvät kaudella 2024/25 Viaplay Total -palvelusta! Lisäksi näet Viaplaylta tukun muiden urheilulajien huippusarjoja ja tapahtumia!

Viaplay Total -paketilla näet muun muassa:

  • Hiihdon maailmancup, MM-kisat, Suomen Cup ja SM-kisat
  • Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup ja MM-kisat
  • Jääkiekon MM-kisat
  • Jalkapallon Valioliiga, Bundesliga, Euroopan liiga, Konferenssiliiga
  • F1
  • NHL
  • CHL
  • UFC
  • Golf

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippu-urheilusta!