Seurattavaa Budapestiin, osa 2: Jaydon Hibbert – 18 metriä kutitteleva teiniheinäsirkka Jamaikasta


Jamaikalainen kolmiloikkaaja Jaydon Hibbert lähtee mitalisuosikkina Budapestin MM-kisoihin. Vasta 18-vuotias sälli on pomppinut tällä kaudella jo 18 metrin pintaan ja hävinnyt vain yhden kilpailun.
Etusuora: 13.08.2023 12:13Yleisurheilu
Seurattavaa Budapestiin, osa 2: Jaydon Hibbert – 18 metriä kutitteleva teiniheinäsirkka Jamaikasta
Kuva: Trackpic
Kuvituskuva.
Jaydon Hibbert (s. 17.1.2005) liekehti jo nuorten MM-kisoissa, vaikka suurelta yleisöltä nimi saattoi vilahtaa ohi. Hän oli ehtinyt vasta 16 vuoden ikään, kun napsi 20-vuotiaiden kisojen loikasta hopeaa vuonna 2021. Medaljonki kirkastui kullaksi vuotta myöhemmin, jolloin taululle kilahtivat kaikkien aikojen toiseksi parhaat alle 18-vuotiaiden pompahtelemat lukemat 17,27.

Kun junnuriipukset oli sullottu vitriiniin, jätti Hibbert opinahjonsa Kingston Collegen kotisaarellaan ja pestautui Yhdysvaltoihin Arkansas’n yliopistoon, jossa on viilannut kuntoaan valmentaja Travis Geopfertin haukansilmän alla.

Maailman kärkitulos ja U20-ME


Vuosi 2023 alkoi yliopistosarjassa paukkuen. Hibbert loikki halliennätyksensä 17,54 ja voitti Yhdysvaltain yliopistomestaruuden. Toukokuun puolivälissä juniori läväytti ulkoratojen rekordikseen ja maailman kärkitulokseksi 17,87 Louisianan Baton Rougessa yliopistosarjan alueellisissa mestaruuskisoissa. Laaki on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätys ja jää vain viisi senttiä Jamaikan ennätyksestä, jota on jo 28 vuoden ajan pitänyt hallussaan pituushypyn olympiakakkonen James Beckford.

Hibbert kävi vielä lämpimikseen voittamassa Yhdysvaltain yliopistomestaruuden ja varmistamassa paikkansa aikuisten MM-kisoihin kotisaarensa mestaruuskisoissa. Sen jälkeen kaveri suuntasi vanhalle mantereelle ja osallistui toistaiseksi ainoan kerran timanttiliigan osakilpailuun Monacossa. Siellä tuli kauden ensimmäinen tappio, kun Burkina Fason olympiapronssimitalisti Hugues Fabrice Zango latasi 17,70 ja kepitti teiniheinäsirkan neljällä sentillä.

Raaka laji – pitää säästellä


Hibbertin hypyissä huomio kiinnittyy lyhyeen, vain 12 askeleen vauhtiin. Asiantuntija Tuomas Rouvali Jyväskylän yliopistosta arvelee sen johtuvan valmennuskulttuurista. “Juniorien arvokisoissa varsinkin kuubalaiset hyppäävät usein tosi lyhyellä vauhdilla ja ottavat niin sanotun täyden vauhdin käyttöön vasta myöhemmällä iällä.”

Kierrokset saattavat lisääntyä jo Budapestin MM-kisoissa. Hibbert on väläyttänyt haastatteluissa 14 askeleen vauhtia ennen kuin takatassu nassahtaa tammilankkuun.

Jamaikan juniori kilpailee harvakseltaan, jotta ei kuluttaisi itseään eikä kunto nuukahtaisi ennen elokuun MM-kisoja. “Se on ihan laskettu juttu”, selostaa valmentaja Geopfert. “Yliopistokausi on pitkä, ja kolmiloikka on raaka laji etenkin Hibbertin kaltaiselle juniorille.”

Kinkan, loikan ja hypyn loppukilpailu käydään Budapestin MM-kisoissa 21. elokuuta. Silloin nähdään, kestääkö Hibbertin vire pitkän kauden loppuun saakka.

Hibbertin seitsemän kolmiloikkakisaa ulkoradoilla vuonna 2023 ennen MM-kisoja


PvmKilpailu ja paikkaSijaTulosTuuli
10.4.Karibianmeren kisat, Nassau, BAH - U20116,11−0,3
29.4.LSU Invitational, Bernie Moore Stadium. Baton Rouge, LA, USA117,171,5
13.5.SEC Championships, Bernie Moore Stadium, Baton Rouge, LA, USA117,871,3
26.5.NCAA West First Rounds, Hornet Stadium, Sacramento, CA, USA116,810,6
9.6.NCAA, Mike A. Myers Stadium, Austin, TX, USA117,56−0,3
9.7.Jamaica Championships, Kingston, JAM117,681,4
21.7.Herculis, Stade Louis II, Monaco, MON - Diamond Discipline217,661,7


Lue myös: Zoe Hobbs, nopsajalka mustatoppi Uudesta-Seelannista

Lähteitä:
Hollobaugh, Jeff, Jaydon Hibbert – Precocious TJ Record Setter. Track And Field News, June 2023.
Lawrence, Hubert, Hibbert tweaks approach ahead of National Champs. Jamaica Gleaner, 2.7.2023.
Rouvali, Tuomas. X/Twitter, 14.5.2023.
Tilastopaja.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta