SM-hallit, Päivä 2: Uusiutuuko viime vuoden aitatrilleri?


Sunnuntaina Tampereen SM-halleissa ratkotaan mestaruudet useissa mielenkiintoisissa lajeissa.
Etusuora: 15.02.2020 15:28Yleisurheilu
SM-hallit, Päivä 2: Uusiutuuko viime vuoden aitatrilleri?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Reetta Hurske (vasemmalla) ja Nooralotta Neziri (oikealla)
Etusuoran ennakkoa SM-hallien 2020 sunnuntaihin.

Naisten 60 metrin aidat


Nooralotta Neziri on sivunnut tällä kaudella hänen ja Reetta Hurskeen nimissä olevaa SE-aikaa 7,97. Perjantaina Neziri juoksi jälleen alle kahdeksan sekunnin Berliinissä, mikä kertoo naisen kovasta suoritusvarmuudesta. Mikäli Neziri juoksee sunnuntaina kolmen joukkoon, olisi kyseessä hänen 12. mitali SM-halleista.

Hurske on myös alittanut tällä hallikaudella kahdeksan sekunnin rajan ja suoritustaso on ollut varmaa: kauden kolmesta finaalijuoksusta tulokset 8,02, 8,06 ja 7,99.

Ei pidä myöskään unohtaa Matilda Bogdanoffia, joka on juossut ennätyksekseen 8,03 tammikuussa. Tämä on toistaiseksi hänen kauden ainoa alle 8,10 aika, mutta joka tapauksessa HIFK:n urheilijalla on resurssit aina voittoon aisti.

Naisten aidoissa onkin olemassa kaikki ainekset viimevuotisten SM-hallien kaltaiseen draamaan, jossa lopputulokset muuttuivat nopeammin kuin Suomen sää.

Miesten 800 metriä


Joonas Rinne on juossut tällä kaudella ennätyslukemat 1500 ja 800 metrillä. Vielä kun Markus Teijula ja Ville Lampinen loistavat poissaolollaan lähtee Rinne ykkösnimenä matkaan.

Rinteen takana on mielenkiintoisia nimiä. Nuoret Niko Viljoja (1.52,39) ja Eelis Uitto (1.53,26) esiintyivät hallimaaottelussa edukseen ja kirjasivat kisassa uudet ennätyksensä. Erityisesti 18-vuotias Uitto vaikuttaa ottaneen hyvää harppausta kehityksessä, sillä ulkoradoilla hänen ennätyksensä on viime vuonna juostu 1.54,54. Toivotaan, että kaksikko alittaa ensi kesänä 1.50.

Ei tarvitse tohtorintutkintoa ennustaakseen, että Tuomo Salosen on sunnuntaina myös mitalikamppailussa. Sama koskee Jaakko Lehtilää ja Alex Rauhalaa, jotka ovat alittaneet 1.55 Vaasassa tammikuussa.

Naiset 200 m


Viime vuoden kärkikolmikko Aino Pulkkinen, Milja Thureson ja Anniina Kortetmaa on vahvoilla tänäkin vuonna. Pulkkinen juoksi hallimaaottelussa 24,00 ja Kortetmaa 24,65; Thuresonin kauden paras on 24,25.

Suuri yllätys ei olisi Mette Baasin (24,64), Anna Pursiaisen (24,71) tai Nea Mattilan (24,84) nousu mitalille. Kalevan kisojen nelonen Jenna Kokkonen on parantanut halliennätyksensä aikaan 24,90. Finaaliin mahtuu kuusi juoksijaa, joten ainakin yksi mainituista jää finaalin ulkopuolelle.

Miehet kuulantyöntö


Arttu Kangas on dominoinut mieskuulantyöntöä 2010-luvulla. Voittamalla sunnuntaina mestaruus olisi Mika Halvarin valmentamalle Kankaalle jo seitsemäs sisäradoilta. Kangas lähteekin kisaan tilastokärkenä tuloksen 18,57 saattelemana.

Kisan mielenkiintoisin nimi on Mikko Toiviainen, joka on parantanut ennätystään ulkoradat mukaan lukien peräti 55 senttiä tulokseen 18,35. 29-vuotias Toiviainen ei ole vielä urallaan päässyt mutustelemaan SM-mitalia. Myös Samuli Kyrönviita ja viime vuoden Kalevan kisojen hopeamies Nico Oksanen työntävät itsensä kärkikamppailuun.

Lukuisia SM-mitaleja urallaan voittanut Tomas Söderlund ei ole vielä kisannut tällä kaudella. Vasträ Nylandin mukaan Söderlund pohtii uransa jatkoa ensi kesän Kalevan kisojen jälkeen.

Miehet pituus


Miesten pituuden taso on toistaiseksi ollut vaisu. Tähän saadaan varmasti muutos Tampereella viikonloppuna.

Kisassa on mukana hallitseva Suomen mestari Kristian Pulli, joka avaa kisakautensa sunnuntaina, kuten tekee myös Eero Haapala.

Viime hallikaudella 783 hypännyt ja kauden kotimaista kärkitulosta 745 hallussa pitävä Kalle Salminen taistelee sunnuntaina ensimmäisestä Suomen mestaruudestaan.

Naiset korkeus


Naisten korkeuskisasta on odotettivassa erittäin tasainen.

Heta Tuuri palasi Yhdysvalloista Suomeen viime keväänä ja vaikuttaa saaneen uutta virtaa hyppäämiseen. Tuuri on hypännyt hallikaudella tasaisesti 180 molemmin puolin ja hän jakaa kauden kärkitulosta 183 yhdessä Sini Lällän kanssa.

SM-tasolla runsaasti mitaleja haalinut Laura Rautanen ilmoitti lopettavansa uransa kauteen 2018, mutta muulta näyttää. Rautanen on hypännyt hallissa kahteen otteeseen, joista molemmista tuomisina tulos 182.

Mukana on myös SE:n haltija Linda Sandblom, jonka kauden paras on 179. Myös moniosaajilla Jessica Kähärällä ja Miia Sillmanilla on täydet mahdollisuudet aina voittoon asti.

Naiset kolmiloikka


Perjantaina Ranskassa tuloksen 14,28 loikkinutta Kristiina Mäkelää ei nähdä SM-halleissa, mutta tämä ei suinkaan tarkoita etteikö 14-metrisiä loikkia nähtäisi.

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen voitti hallimaaottelun hienolla tuloksella 13,83 ja on kisan suosikki. Hänen ulkorataennätyksensä on vain kaksi senttiä enemmän.

Hallimaaottelun kakkonen Emma Pullola on loikkinut helmikuussa uuden halliennätyksensä 13,43. Tilastojen välissä edellä mainittu kaksikko on paljon edellä kilpakumppaneitaan.

Miehet seiväs


Urho Kujanpää on noussut ryminällä hyvään iskuun viimevuotisen loukkaantumisen jäljiltä. Mies jakaa kauden kotimaista kärkitulosta 545 yhdessä Tommi Holttisen kanssa. Kotihallissaan hyppäävä Kujanpää on voittanut edelliset kolme sisäratojen Suomen mestaruutta.

Holttinen on kilpaillut hallikaudella ahkerasti - viisi kilpailua, joista paras tulos syntyi tiistaina Irlannissa 545. Kalevan kisoista kolme SM-kultaa voittanut Tomas Wecksten jäi Irlannin kilpailussa ilman tulosta ja kauden paras kirjataan 531. 22-vuotias Mikko Paavola on kohennellut ennätystään hallissa viisi senttiä (541) ja hän hamuaa uransa ensimmäistä SM-mitaliaan.

Miesten 3000 metriä


Topi Raitasen ja Arttu Vattulaisen jättäessä 3000 metrin karkelot väliin, paranevat useiden muiden voittosaumat roimasti.

Mikäli kisassa pidetään vauhtia, niin alle 8.10-alkuisia aikoja janoavat eritoten Martti Siikaluoma ja Eero Saleva. Näistä jälkimmäinen esiintyi hallimaaottelussa, mutta kova alkuvauhti hyydytti miehen loppumatkasta, tuloksena 8.12,10. Tasaisemmalla vauhdinjaolla 8.10 lienee paperia.

Kisan musta hevonen on Mika Kotiranta. Raamikas joensuulainen ei ole kilpaillut sitten nuorten EM-maastojen, mutta meno on ollut viime vuosina nousujohteista ja viime kesänäkin nuori mies taivalsi kotiestraadillaan Joensuussa ajan 8.23,67. Myös Ossi Kekki virittelee paluuta toipuessaan viimevuotisesta pienoisesta ylirasitustilasta. Tällä kaudella 5000 metrin Suomen mestari (2016) on juossut ajan 8.22,44.

Miesten 60 metrin aidat


Miesten 60 metrin aitojen osallistujalista on kävelyjen ohella kisojen lyhyin - mukana on vain seitsemän miestä, joten kisa juostaan suoraan finaalina. Samaan aikaan naisten vastaavalla matkalla kisaa 25 urheilijaa.

Kisan suosikkina on Elmo Lakka, joka on juossut hallikauden kolmessa kilpailussaan tulokset 7,69 - 7,73 - 7,86. Miehen suurin voitoneste lienee varaslähtö, vaikkakin Lakan seurakaveri Ilari Manninen on juossut tällä kaudella mukavasti 7,91, on hänen suoritustaso vielä kaukana Lakasta.

Naisten 800 metriä


Sara Kuiviston piti osallistua kilpailuun, mutta pienoiset terveyshuolet estävät hänen osallistumisensa.

Nathalie Blomqvist on 1500 metrin tavoin matkan suosikki. Viime vuonna Kalevan kisoista hopeaa käärinyt 18-vuotias juoksija onnistui hienosti hallimaaottelun 1500 metrillä juoksemalla uuden 19-vuotiaiden SE-ajan 4.19,77, mikä kertoo naisen oivasta kunnosta. Blomqvist lähtee kilpailuun Suomen tilastokärkenä ajalla 2.11,90.

Myös nuorella kolmikolla Heini Ikonen - Viola Westling - Janette Niemi lienee sanansa sanottavana kärkikahinoihin. Edellä mainitun kolmikon lisäksi myös Kälviän Tarmon Kaisa Honkaharju hakee uransa ensimmäistä SM-hallimitaliin.

Naisten 3000 metrillä


Camilla Richardsson leireili Etelä-Afrikan vuoristossa tammikuussa. Vaasalainen avasi kisakautensa hallimaaottelun 3000 metrillä ajalla 9.18,59. Richardssonin halliennätys on 9.03,84 (2018). Olisi suuri yllätys, mikäli Richardsson ei kisaa voittaisi.

Himmeämmistä mitaleista kamppailevat ankarasti etenkin Katarina Skräddar, Kaisa Tyni ja hallimaaottelussa esiintynyt Johanna Peiponen.

Annemari Kiekara olisi halunnut osallistua kilpailuun, mutta sosiaalisen median mukaan häntä ei hyväksytty kisaan, koska hänellä ei ole tulosrajaa. Tämä olisi ensimmäinen kerta Sandellin historiassa kun hänet olisi nähty SM-halleissa.

Miehet 200 m


Kilpailusta vaikuttaisi tulevan kovatasoinen. Tuttuja nimiä kärkikamppailussa ovat Roope Saarinen, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.

Saarinen juoksi Helsingissä hallimaaottelussa 21,52 ja Lehtonen samana päivänä Tampereella 21,35. Kenties kaksi juoksua samana päivänä ei suosi Purolaa, sillä hän ei juossut viime vuonna yhtään 200 metrin kisaa ja on tänä vuonna kisannut vain yhden 200 metrisen (21,29) Botniahallin pitkällä radalla.

Tuukka Huuskola (21,62) kukisti Saarisen 200 metrin hallikarnevaalissa tammikuussa, mutta ei ole kilpaillut kolmeen viikkoon. Lehtosen takana Tampereen kisassa ennätyksiään parantelivat Eero Hirvinen (21,54) ja Viljami Kaasalainen (21,68), jotka voisivat olla yllätyskortteja. Myös Ville Aarnivala (21,85) ja Erik Back (21,86) ovat kohentaneet halliennätyksiään. Riku Illukka ja Willem Kajander eivät ole hallikaudella juosseet 200 metriä mutta pystyvät vähintään finaalivauhtiin.

Naiset 200 m


Viime vuoden kärkikolmikko Aino Pulkkinen, Milja Thureson ja Anniina Kortetmaa on vahvoilla tänäkin vuonna. Pulkkinen juoksi hallimaaottelussa 24,00 ja Kortetmaa 24,65; Thuresonin kauden paras on 24,25.

Suuri yllätys ei olisi Mette Baasin (24,64), Anna Pursiaisen (24,71) tai Nea Mattilan (24,84) nousu mitalille. Kalevan kisojen nelonen Jenna Kokkonen on parantanut halliennätyksensä aikaan 24,90. Finaaliin mahtuu kuusi juoksijaa, joten ainakin yksi mainituista jää finaalin ulkopuolelle.

Naiset 300 m aidat


Voittokamppailu käydään Eveliina Määttäsen ja Viivi Lehikoisen välillä. Viime vuonna SE-ajan juossut Kristiina Halonen ei ole mukana.

Määttäsen ja Lehikoisen takana on hyvin tasaista: mitalisijaan kykenevät ainakin Mathilda Kvist, Frida Hämäläinen, Heidi Salminen ja Annika Hannola. Salminen on vasta 16-vuotias ja häntäkin nuorempi on 2004 syntynyt Laura Loponen, joka voi juosta ainakin kuuden kärkeen.

Miehet 300 m aidat


Sunnuntaina Tampereen SM-kenraalissa kärkikolmikko oli Tuomas Lehtonen (37,20), Jonni Blomqvist (37,58) ja Anton Tallbacka (38,21). Jos koko kolmikko on mukana SM-kisassa, menevät mitalit hyvin todennäköisesti heille.

Blomqvist ja Tallbacka eivät ole hallikaudella muita kisoja juosseet, mutta Lehtonen on mm. parantanut 60 metrin ennätyksensä aikaan 7,05. Jos Kalle Stylman löytää viime kesän vireen, hän voisi yltää mitalikamppailuun.

Lue myös: SM-hallien aikataulu ja tulokset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta