Elmo Lakka johdattaa suomalaiskolmikon miesten pika-aitojen alkueriin - Riittääkö suomalaisten vauhti välieriin?


Miesten 110 metrin aidoissa nähdään ilahduttavasti peräti kolme suomalaisjuoksijaa. Kolmikolta Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi, Ilari Manninen vaaditaan kuitenkin erinomaista suorittamista, jotta tie veisi alkueristä välieriin
Veijo Vaakanainen: 15.08.2022 21:08Yleisurheilu
Elmo Lakka johdattaa suomalaiskolmikon miesten pika-aitojen alkueriin - Riittääkö suomalaisten vauhti välieriin?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Elmo Lakka 2019 Kalevan kisoissa Lappeenrannassa.
Yleisurheilun EM-kisojen toisena kisapäivänä suomalaisista pikajuoksijoista vauhdissa nähdään kolmikko Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi, Ilari Manninen. Heidän lisäkseen myös Mette Baasilla ja Milja Thuresonilla on mahdollisuus päästä mukaan 400 metrin välieriin maanantain alkueristä.

Edellisen kerran Suomella oli pika-aidoissa täysi kolmen juoksijan miehitys 16 vuotta sitten Göteborgissa, jolloin mukana olivat Marko Ritola, Olli Talsi ja Juha Sonck. Tuolloin kaikkien kolmen juoksijan tie tyssäsi alkuerävaiheeseen, kun välieriin otettiin mukaan vain 16 juoksijaa nykyisen 24 sijaan.

Tälläkin kertaa on olemassa riski siitä, ettei suomalaisedustusta nähdä enää pika-aitojen välierissä. Uuden mallin mukaisesti tilastojen kärki pääsee suoraan välieriin ja ainoastaan ennakolta heikommat joutuvat rasittamaan itseään alkuerissä.

Sama järjestelmä on ollut käytössä kaksissa aiemmissa EM-kisoissa Berliinissä ja Amsterdamissa. Molemmilla kerroilla vaatimustaso välieräpaikkaan on ollut suunnilleen sama, sillä Amsterdamissa välieriin vaadittiin tulos 13,76 ja Berliinissä lukemat 13,75.Suomalaisista todennäköisimmin tällä tasolla pystyy suorittamaan Elmo Lakka, jonka pitäisikin tilastojen perusteella edetä välieriin. Lakka on oman eränsä tilastoissa etukäteen toiseksi kovin juoksija, kun jatkoon pääsee joka erän neljä parasta sekä aikavertailusta yksi urheilija.

Lakan tilanne on tosin hyvin samankaltainen kuin satasen alkuerissä maanantaina pettymään joutuneella Samuli Samuelssonilla. Vaikka ennakkoon tilanne vaikuttaa hyvältä, ovat Lakan erän juoksijat hyvin samantasoisia. Lakan kauden paras noteeraus on 13,55 ja erän etukäteen seitsemänneksi parhaan juoksijan tilastotulos on 13,69.

Erästä on siis luvassa hyvin tasainen ja pienikin horjahdus voi johtaa välieräpaikan valumiseen käsistä. Ainakaan vastaavanlaista vauhdin tappavaa kolhua kuin MM-kisojen alkuerissä ei Lakalle voi tällä kertaa tulla.

Kuusiniemen ja Mannisen tilanne on ennakolta paljon Lakkaa haastavampi. Kuusiniemi on etukäteen omassa erässään kuudes, eivätkä hänen viimeaikaiset otteensa lupaa jatkopaikkaa. Parissa viimeisimmässä kilpailussa hänen aikansa ovat painuneet päälle 13,80:n.Manninen lähtee omaan eräänsä tilastojen toiseksi heikoimmalla ajalla. Lisäksi hänen kuuden viimeisimmän startin tuloksensa ovat pyörineet 13,90:n tasolla, mikä ei valitettavasti riitä EM-kisoissa mihinkään. Mannisen jatkopaikka olisi tilastojen ja kauden aiempien otteiden perusteella jättiyllätys.

Elmo Lakan tulisi siis selvitä mukaan välieriin, mutta todella tasaväkisessä erässä myös karsiutumisen mahdollisuus on pika-aitojen kaltaisessa erittäin herkässä varsin suuri. Santeri Kuusiniemen ja Ilari Mannisen juoksut loppuvat varsin todennäköisesti alkuerien jälkeen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta