Suomalaiset naisaiturit jyräävät Euroopan tilastoissa – Nooralotta Neziriltä huima arvio


Nooralotta Nezirin mielestä Suomella on jalkeilla ainakin neljä EM-finaalitasoista aituria.
Joel Sippola: 12.06.2019 20:11Yleisurheilu
Suomalaiset naisaiturit jyräävät Euroopan tilastoissa – Nooralotta Neziriltä huima arvio
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Alkukesä on osoittanut, että suomalaisessa naispika-aitajuoksussa menee kovempaa kuin koskaan aiemmin. Annimari Korte (12,93) ja Reetta Hurske (13,04) ovat olleet heti ennätysiskussa. Paavo Nurmi Gamesissa Nooralotta Nezirin alkueräjuoksu oli lupauksia herättävä (12,99).

Mikä hienointa, koko sinivalkoinen kolmikko on tällä hetkellä Euroopan tilaston viiden joukossa. Tiistain jälkeen Korte on toisena, Neziri neljäntenä ja Hurske viidentenä. Kärkipaikkaa pitää hallussaan Euroopan mestari Elvira Herman ajalla 12,88.

Silti mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata vielä tässä vaiheessa tehdä. Kausi kun on hyvin nuori.

Poikkeuksellinen pitkän ulkoratakauden takia monet kärkiaiturit pitävät korttinsa piilossa. Lisäksi muutamalla kovanluokan eurooppalaisella on vielä kauden avaus tekemättä. Joka tapauksessa myös suomalaisilla on varaa kiristää ruuvia kesän kuluessa.

- Luulen, että moni ei ajoita kuntohuippuansa tähän kohtaan kesää. Vielä ei ole mitään järkeä tehdä kovimpia herkistelyjaksoja, sillä Dohaan on niin pitkä aika. Siinä mielessä meiltä suomalaisiltakin voi odottaa mitä vaan, Neziri näkee.

Neljä EM-finaalitason juoksijaa


Nezirin ennätys on kolme vuotta sitten Kuortaneella aidottu 12,81. Jyväskyläläisen kevät sujui hyvin ilman mitään suurempia murheita.

Turussa Neziri jäi vain sadasosan MM-rajasta, mikä ei tosin harmittanut selvästi hyväntuulista suomalaistähteä.

- Uskon, että pystyn parantamaan kauden parasta kolmella tai neljällä kymmenyksellä. Kesän tavoite on juosta 12,70.

- Tekniikka on mennyt hyvin eteenpäin. Välillä oli pientä flunssaa.

Viime aikoina on puhuttu paljon ja syystäkin Neziristä, Korteesta ja Hurskeesta. Kuitenkin vahvan kolmikonkin tapana tapahtuu, sillä 28-vuotias Matilda Bogdanoff tekee vahvaa paluuta kotimaiseen aitaeliittiin. Turussa helsinkiläinen jäi niukasti finaalipaikasta kauden parhaallaan 13,24.

Omaan kisaansa keskittynyt Neziri halusi tietää, miten Matildalla kulki. Vastaukseen kuultuaan SE-nainen puhui innokkaasti lajin erittäin hienosta kotimaisesta tilanteesta.

- Voi sanoa, että tällä hetkellä on ainakin neljä suomalaista, jotka ovat parhaimmillaan EM-finaalitasoa, Neziri näkee tilanteen.

Katsotaan vielä tämä MM-vuosi, mutta ensi kesän Pariisin EM-kisat tuntuvat jo ajatuksena kiehtovalta, ainakin naisaiturien näkökulmasta katsottuna.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta