Nousukuntoa ja piilevää potentiaalia – tässä ovat Suomen menestystoivot alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa


Tilastosijoitukset povaavat Suomelle vain yhtä mitalia Boråsista, mutta joukkueessa on kuitenkin monta palkintopallille tyrkyllä olevaa nimeä.
Joona Klemi: 16.07.2019 10:27Yleisurheilu
Nousukuntoa ja piilevää potentiaalia – tässä ovat Suomen menestystoivot alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Samuel Purola
Ruotsin Boråsissa kilpaillaan yleisurheilun alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuksista 18.-21.7.2019. Nostimme esiin kisojen suurimmat suomalaiset menestystoivot.

Sara Killinen


Moukarin tilastonelosen kausi on ollut nousujohteinen. Kesäkuun lopulla leka lensi vain viiden sentin päähän naisen omissa nimissä olevasta 17-vuotiaiden Suomen ennätyksestä (63.53). Viime kesänä alle 18-vuotiaiden EM-hopeaa napannut Killinen voi yltää vähintään samaan sijoitukseen myös alle 20-vuotiaiden kisoissa. Yli 67 metriä heittänyt Ukrainan Valeriya Ivanenko on selkeä suosikki, mutta muista mitalisijoista on odotettavissa tasaista taistelua ainakin neljän naisen kesken.

Saga Andersson


Tilastokolmosena Boråsiin matkaava Andersson jäi kaksi vuotta sitten seipäässä neljänneksi. Mitali ei tule tälläkään kertaa helpolla, sillä naisen tulostaso on ailahdellut. Lisäksi tilastojen nelonen ja vitonen ovat molemmat alle viiden sentin päässä suomalaisesta. Kilpaillut jälleen runsaasti, mutta heinäkuun Andersson on pyhittänyt täysin harjoittelulle. Ennätys on kahden vuoden takainen 442.

Topias Laine


Viime kaudella ensimmäisenä suomalaisena nuorten olympiakultaa voittanut Laine nappasi myös pronssia alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Keihään tilastonelonen taistelee tiukasti mitalista myös tällä kertaa, mutta kärkikolmikko on kova – kaikki ovat heittäneet tänä kesänä vähintään päälle 77 metrin. Tosin ainoastaan Belgian Cedric Sorgeloos on kiskonut tasaisesti yli 75 metrin heittoja. Laineen kesän neljän kilpailun parhaat heitot ovat kantaneet kertaalleen päälle 75 ja kahdesti päälle 73 metrin. Tampereen Motonet GP:n kenraalikilpailussa keppi lensi vain 71,67.

Samuel Purola


Tällä kaudella 10.27 juossut Ison-Britannian Jeremiah Azu on 100 metrin selkeä tilastokärki. Britin jälkeen tulee kuitenkin tasainen nippu – peräti kahdeksan nimeä kuuden sadasosan sisällä. Tähän joukkoon kuuluu myös hopeamitalia tältä matkalta puolustava Purola. Oululainen on kilpaillut tänä kesänä säästeliäästi, ja kauden paras noteeraus (10.43) syntyi jo avauskisassa. Jos kunto on virittynyt kohdilleen, mitali on mahdollinen.

Jessica Kähärä


Korkeudessa ja kolmiloikassa kilpaileva Kähärä otti viime kesänä mitalin molemmissa lajeissa alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Tällä kertaa yksikin mitali vaatii venymistä. Halliennätyksellään (190) mikkeliläinen on korkeuden jaettu tilastokakkonen, mutta kesällä Kähärä on hypännyt vain 182. Rikkoi viime kesänä nuorten Suomen ennätyksen kolmiloikan EM-finaalissa, joten näyttöjä arvokisojen venymiskyvystä on. Kolmiloikassa naisen ennätys (13.29) on joukon seitsemänneksi kovin.

Teemu Narvi


Viime kesänä parhaimmillaan lähes 76 metriä ja useaan otteeseen päälle 74 metrin keihäskaaria heittänyt Narvi lähti viime kesäisiin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin mitalisuosikkina, mutta jäi lopulta kuudenneksi tuloksella 71.51. Tällä kaudella keppi on lentänyt parhaimmillaan vain hiukan päälle 71 metrin, ja kahdessa muussa kesän kilpailussaan mies on jäänyt alle 70 metrin. Nyt varsinaisia menestyspaineita ei siis ole, mutta potentiaalia ja näyttöhaluja riittää.

Saara Keskitalo


Tänä kesänä jo kahdesti ennätyslukemiaan korjaillut Keskitalo lähtee kisoihin selkeässä nousukunnossa. Naisen 100 metrin aitojen tilastoaika (13.70) on joukon kymmenenneksi nopein, joten finaalipaikka on täysin käden ulottuvilla.

Nathalie Blomqvist


Sekä 1500 että 3000 metrillä kilpailevalla Blomqvistilla on mahdollisuudet pistesijoille molemmilla matkoilla. Jo muutaman sekunnin ennätysparannus voi nostaa sijoitusta yllättävän korkealle, varsinkin hidasvauhtisessa kilpailussa.

Arttu Mattila


Lukuisia junioreiden Suomen ennätyksiä rikkonut korkeushyppääjä lähtee Boråsiin joukon toiseksi heikoimmalla tilastotuloksella (210) tämän kauden osalta. Kauden paras tulos on kuitenkin heinäkuun alulta, ja toissa talvena hypätty ennätys (216) on koko porukan viidenneksi paras, joten periaatteessa kaikki on mahdollista.

Aaro Davidila


Kesäkuun alussa ennätyksensä (15.54) loikkinut Davidila lähtee jahtaamaan vähintään finaalipaikkaa. Tilastoissa edelle on 12 miestä, ja pelkästään kesä huomioiden yhdeksän nimeä. Lapin Lukkoa edustavan kolmiloikkaajan kesän toisessa kilpailussa Kuortaneella loikat kantoivat parhaimmillaan 15.31. Lähtee Boråsiin lähes kuukauden kilpailutauon jälkeen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta