Suomenennätysnaisia ja kuulamörssärin pikkuveli – Tässä ovat Suomen U23 EM-joukkueen suurimmat mitalitoivot


Alle 23-vuotiaiden EM-kisat Ruotsin Gävlessä käynnistyvät torstaina. Etusuora esittelee Suomen joukkueen mitalitoivot sekä potentiaaliset yllättäjät.
Joel Sippola: 12.07.2019 18:01Yleisurheilu
Suomenennätysnaisia ja kuulamörssärin pikkuveli – Tässä ovat Suomen U23 EM-joukkueen suurimmat mitalitoivot
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Krista Tervo
Oliver Helanderin harmittavasta poisjäännistä huolimatta Suomella on jalkeilla iskukyinen nippu Gävlen alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Suomen mitalitoivot EM-Gävlessä


1) Ella Junnila, korkeushyppy (PB 195)


Parikymppisellä korkeushyppääjällä on kyky pompata aina mestariksi asti, mutta tässä ikäluokassa vaatimustaso on asetettu erityisen korkealle. Siitä pitävät huolen Julia Levchenko, Karina Taranda ja Morgan Lake.

Tänä kesänä SE-hypyillään hurmannut Junnila on ylittänyt kolmessa kisassa 190 tai enemmän. Toisaalta alkukauteen on mahtunut kisoja, joissa urakka on tyssännyt avauskorkeuksiin.

2) Taika Koilahti, pituushyppy (PB 664)


Alkukauden piristävin suomalaisyleisurheilija on tässä. Vielä viime syksynä Koilahtea ei osannut yhdistää Gävleen mitaliehdokkaaksi, mutta huima 35 sentin parannus tämän vuoden aikana on muuttanut tilanteen.

Lähtee pituuskisaan ikäluokan kakkospaikalta. Nopeusominaisuuksiltaan loistavan Koilahden edesottamukset ovat olleet tasaisia, sillä useasti on mennyt vähintään 640.

3) Aaron Kangas, moukarinheitto (PB 73,94)


Kuulantyöntäjä Arttu Kankaan neljä vuotta nuoremmalla pikkuveljellä Aaronilla on nyt hieno sauma luoda mainetta. Hiljattain 22 vuotta täyttänyt moukarinheittäjä ei ole ehkä joukkueen säkenöivimpiä nimiä, mutta on tehnyt kesän mittaan hyvää perustyötä. Tilaston toisena komeileva Kangas on kohentanut ennätystään lähes kahdella metrillä.

4) Krista Tervo, moukarinheitto (PB 70,18)


Alkukaudella SE-tuloksesta vastanneen Tervon aiempiin nuorten kisoihin on mahtunut pettymyksiä. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten samaisissa ikäluokan kisoissa finaaliheitot jäivät kolmeen.

Tänä kesänä Tervoa pidemmälle on heittänyt kolme naista. SE:n ohella 68 metrin raja on ylittynyt kuudesti. Kaksi vuotta sitten kyseisillä kaarilla olisi irronnut kultaa.

5) Wilma Murto, seiväshyppy (PB 471i)


Pohjilla on vuoden alussa Australiassa hypätty ikäluokan kakkosnoteeraus 451, mutta kesäkuussa edesottamukset ovat olleet tulosten valossa hieman ailahtelevia. Viime kesänä syntynyt ulkoennätys 460 kertoo kuitenkin kytevästä potentiaalista.

Ruotsin Lisa Gunnarssonin poissaolo tuonee pientä helpotusta suomalaisen menestysodotuksiin. Kultataistelu todellisen nuorisomenestyjän Angelica Moserin kanssa voisi siivittää Murron MM-rajaan 455.

Kaksi kertaa naisten korkeushypyn Suomen ennätystä kuluvalla kaudella parantanut Ella Junnilla on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista U23 EM-kisoissa.
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kaksi kertaa naisten korkeushypyn Suomen ennätystä kuluvalla kaudella parantanut Ella Junnilla on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista U23 EM-kisoissa.


Jokerikortit


1) Maria Huntington, seitsenottelu/pituushyppy (PB 6053/644)


Gävlen seitsenottelussa on mukana kaksi lähes 6300 pisteen sekä kaksi liki 6400 pinnan tasoista ottelijaa. Arvaamattomassa lajissa kuitenkin mikä tahansa on mahdollista.

Mikäli Huntington petraa ennätyssarjaansa, ainakin pistesija on käden ulottuvilla. Lisäksi sivulajissaan pituushypyssä on rahkeita kahdeksan joukkoon.

2) Tommi Holttinen, seiväshyppy (PB 555i)


Tilastosijoitus (17.) ei mairittele, mutta Holttinen on ennen kaikkea omimmillaan arvokisoissa. Nuorten arvokisatasolla seiväshyppääjä on ollut joka kerta finaalissa ja edellisissä alle 23-vuotiaisissa seitsemäs. Puolestaan Berliinin EM-karsinnassa jysähti ulkoennätys 551.

3) Viivi Lehikoinen, 400 m aidat (PB 56,49)


Juniorimenestyjän kesä on ollut toistaiseksi nihkeä, mutta Lehikoisen venymiskyky nuorten arvokisoissa tiedetään. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten alle 20-vuotiaiden EM-finaalissa hän lohkaisi 1,2 sekuntia pois ennätyksestään. Gävlessä kisaavista aitureista Lehikoisen ennätys on neljänneksi paras.

4) Toni Keränen, keihäänheitto (PB 78,86)


Vuonna 1998 syntynyt keihästoivo on paininut alkukauden kisoissa tekniikkaansa kanssa. Liminkalaistaustaisen kauden toistaiseksi paras on 74,63. Kuitenkin viisisissä edellisissä ikäluokan karkeloissa Keräsen ennätysheitolla olisi oltu huonoimmillaan kuudes ja parhaimmillaan kolmas. Se kertoo nuoren miehen reservistä.

5) Oskari Lehtonen, 200 m (PB 20,88)


Nurmijärven Yleisurheilun sprintteri jäi kaksi vuotta sitten vain parin sijan päähän finaalipaikasta. Tuolloin kaksi viimeistä loppukilpailupaikkaan oikeuttavaa aikaa olivat 20,93 ja 21,02. Viime vuonna tehtyyn ennätykseen peilaten finaali ei ole haihattelua, mikäli flunssasta kärsinyt Lehtonen palaa edellisvuoden tasolleen.

Oskari Lehtosella on yllätyssaumat miesten 200 metrillä Gävlen U23 EM-kisoissa.
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Oskari Lehtosella on yllätyssaumat miesten 200 metrillä Gävlen U23 EM-kisoissa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta