Suomi lähtee Topi Raitasen johdolla EM-maastoihin

Sunnuntaina 9. joulukuuta ratkotaan maastojuoksun Euroopan mestaruudet Hollannin Tilburgissa. Tilburgia voidaan pitää varsinaisena maastojuoksupitäjänä, sillä tämä hollantilaiskaupunki isännöi vuosittain marraskuussa tasokasta maastojuoksukilpaa, Warandeloopia. Ensimmäistä kertaa ei olla asialla myöskään EM-maastojen suhteen, sillä vuonna 2005 maastomitaleista miteltiin juuri Tilburgissa.
Joonas Lehtinen: 07.12.2018 15:18Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Topi Raitanen (1)
Kun viimeksi Tilburgissa juostiin EM-maastoja, oli Suomen joukkue nelihenkinen ja sen parhaasta sijoituksesta vastasi Tuomas Jokinen, joka juoksi 19-sarjassa sijalle 21. Tällä kertaa Suomen joukkue on aavistuksen suurempi, sillä mukaan kisoihin saadaan 22-sarjassa juoksevan esteässämme Topi Raitasen lisäksi kolmihenkiset joukkueet 19-sarjan startteihin. Nuorten naisten joukkueen muodostavat Astrid Snäll, Salla Laukkanen sekä Moona Korkealaakso, joka nappasi hiljattain mestaruuden Reykjavikin PM-maastoissa. Miesjunioreiden joukkueessa juoksevat Leevi Keronen, Mika Kotiranta ja Mustafe Muuse. Huomioitavaa nuorten joukkueiden kokoonpanossa on se, että Snälliä lukuun ottamatta kaikki viisi muuta juoksijaa mahtuvat ikänsä puolesta 19-sarjaan kisaamaan vielä ensi vuonnakin, Muuse itse asiassa vielä kahden ja Korkealaakso kolmen vuoden päästäkin.

Suomalaisittain ehdottomasti suurimmat odotukset kohdistuvat Topi Raitaseen, joka kisaa viimeistä kertaa 22-sarjassa. Viime vuonna Raitanen juoksi itsensä komeasti kahdeksanneksi maastoissa jääden vain viisi sekuntia palkintopallisijoista. Kesä 2018 oli Raitaselle niin upea, että odotukset ja mielenkiinto miehen suorituksia kohtaan ovat kasvaneet huimasti. Mitali on varmasti täysin realismia, mutta vastus on viime vuoden tapaan kovaa, olkoonkin ettei sarjan ykkösnimi Yemaneberhan Crippa juokse junioreissa, vaan hakee menestystä yleisestä sarjasta. Suurimpia suosikkeja 22-sarjan kisaan ovat viime vuoden kärkikaksikko Jimmy GressierHugo Hay Ranskasta sekä Belgian Simon Debognies.

Yleisesti kisojen ympärillä suurin mielenkiinto tuntuu kohdistuvan Ingebrigtsenin veljeksiin, jotka saapuvat kisoihin hakemaan jatkoa upealle kesän kilpailukaudelleen. Jakob juoksi viime kesänä itsensä EM-kisojen tuplamestariksi 1500 metrillä ja 5000 metrillä. Nyt nuorukainen hakee 19-sarjassa kolmatta perättäistä maastojuoksun Euroopan mestaruuttaan. Vanhemmat veljekset puolestaan kisaavat luonnollisesti yleisessä sarjassa.

Norjalaisilla on kovat odotukset myös naisissa, kiitos Karoline Bjerkeli Grøvdalin. Grøvdal hakee jo neljättä perättäistä mitaliaan EM-maastoista kolmen pronssinsa jatkoksi. Grøvdalin kovimpia kilpakumppaneita tulee olemaan kotiyleisön suurin suosikki Susan Krumins, joka juoksi itsensä Berliinissä EM-kympillä toiseksi. Krumins on syksyn mittaan tiejuoksuissa osoittanut olevansa erinomaisessa vireessä ja sen myötä vahva mitaliehdokas. Hauskana knoppina mainittakoon se, että kun viimeksi Tilburgissa juostiin EM-maastoja, Krumins oli 19-sarjassa pronssilla. Suurin suosikki voittajaksi on kuitenkin Turkin Yasemin Can, joka jahtaa kolmatta perättäistä mestaruuttaan.

Kisojen aikataulu – EM-maastot aikataulu

YLE näyttää sunnuntaina lähetystä EM-maastoista lyhyesti TV2:lla kello 16:25 alkaen. YLE Areenan puolella kisat näkyvät kokonaisuudessaan kello 11:40 alkaen.

Lue lisää: Menestyneimmät suomalaiset EM-maastoissa