Suomi täydensi olympiajoukkuettaan - Katso Pekingiin valitut urheilijat


Suomi täydensi tiistaina Pekingin talviolympialaisiin lähtevää maastohiihtojoukkuettaan.
Etusuora: 11.01.2022 17:00Hiihto
Suomi täydensi olympiajoukkuettaan - Katso Pekingiin valitut urheilijat
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Johanna Matintalo
Pekingin talviolympialaisten alkuun on enää reilut kolme viikkoa ja olympiajoukkueen urheilijat alkavat olla maastohiihdon osalta pitkälti selvillä. Olympiakomitea valitsi lisää urheilijoita olympiajoukkueeseensa tiistaina.

Maastohiihtoon Pekingin tiketin saivat naisista Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä ja Anne Kyllönen. Aiemmin naisista oli olympiaisiin valittu jo Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Miehistä aiemmin valittujen Iivo Niskasen ja Lauri Vuorisen lisäksi Pekingiin matkaavat Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen.

Maastohiihdon olympiajoukkueesta jätettiin vielä yksi miesten ja yksi naisten paikka täyttämättä. Maastohiihdon osalta Suomi saa nimetä Pekingiin seitsemäs nais- ja kuusi miesurheilijaa.

Viimeiset paikat täytetään maanantaina 24.1.. Valinta mutkistui, kun viimeiseksi näyttöpaikaksi kaavailtu Planican maailmancup-viikonloppu peruttiin.Naisten viimeisestä kisapaikasta taistelevat tiukimmin 21-vuotias sprintteri Jasmin Kähärä ja 43-vuotias normaalimatkojen hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen.

Valintakriteerien mukaan kansainväliset näytöt painottuvat valinnassa. Lisäksi valitulla urheilijalla tulee olla realistiset mahdollisuudet sijoittua olympialaisissa 16 parhaan joukkoon.

Kähärä on noussut tällä kaudella mukaan maailmancupiin ja napannut maailmancupin pisteitä kolmessa kilpailussa. Paras sijoitus on Dresdenin vapaan sprintin kymmenes sija. Roponen on yltänyt tällä kaudella maailmancupissa kertalleen pisteille hiihdettyään Davosissa vapaan kympillä sijalle 27.

Kolmas mahdollinen, joskin tässä vaiheessa epätodennäköinen, valinta naisten viimeiselle kisapaikalle on paljon sairasteluista kärsinyt Vilma Nissinen. Nissinen ei ole sijoittunut tällä kaudella maailmancupin pisteille.

Pienen pieni mahdollisuus olympiavalinnalle annetaan myös vapaan hiihtotavan spesialistille Eveliina Piipolle, jolle olympialaisten päätösmatka 30 km vapaalla hiihtotavalla sopisi Roposen tapaan. Tour de Skiltä positiivisen koronatestituloksen takia pois jäänyt Piippo on ollut nousukunnossa. Hänen paras näyttönsä on Skandinavia Cupin vapaan kympin vitossija Norjan Beitostölenistä.Miesten viimeisessä kisapaikassa tiukimmin kiinni maailmancupissa tällä kaudella neljästi pisteille ja parhaimmillaan sijalle 20 hiihtänyt 23-vuotias normaalimatkojen hiihtäjä Remi Lindholm.

Toinen ehdokas miesten viimeiselle kisapaikalle on lokakuussa maajoukkueleirille jalkansa murtanut Markus Vuorela. Vuorela palasi tositoimiiin joulukuun puolivälissä ja hiihti viime viikonloppuna hopeaa Imatran SM-hiihtojen 15 kilometrillä.

Kolmas mahdollinen miesvalinta lienee sekä sprinteissä että normaalimatkoilla kotimaassa menestynyt Lauri Lepistö. Lepistöltä ei löydy tältä kaudelta pistesijoja maailmancupista.– Monelta hiihtäjältä poistui viimeinen näyttöpaikka, kun Ranskan maailmancup peruttiin. Myös Planican viikonloppu peruttiin, mutta tässä tilanteessa on perusteltua katsoa tilanteen kehittymistä rauhassa, jotta valintakriteereistä tärkein – saada Olympialaisiin parhaat ja eniten menestyspotentiaalia omaavat urheilijat – täyttyy mahdollisimman suurella varmuudella, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki korostaa Hiihtoliiton tiedotteessa.

Valintojen suhteen on avoinna vielä yksi näytönpaikka, mikäli Planican kilpailulle löytyy korvaava järjestäjäpaikkakunta.

– Nyt odotetaan FISin päätöstä Planican korvaavasta kilpailusta, ja toivottavasti siitä saadaan lisätietoja huomenna keskiviikkona, kertoo tilanteesta maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen.

Kuuntele Pasasen kommentit valinnoista.Pekingiin valitut maastohiihtäjät

NaisetMiehet
Kerttu NiskanenIivo Niskanen
Krista PärmäkoskiLauri Vuorinen
Johanna MatintaloRistomatti Hakola
Jasmi JoensuuJoni Mäki
Anne KyllönenPerttu Hyvärinen
Katri Lylynperä 

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta