Suomi voittaa tänään Hiihdon MM-kisojen miesten viestissä historiallista MM-kultaa – näin se tapahtuu!


Suomi voittaa tänään Seefeldin MM-kisoissa miesten viestissä MM-kultaa. Näin se tulee tapahtumaan.
Etusuora: 01.03.2019 09:37Hiihto
Suomi voittaa tänään Hiihdon MM-kisojen miesten viestissä historiallista MM-kultaa – näin se tapahtuu!
Iivo Niskanen on Suomen miesten hiihtomaajoukkueen keulakuva. (By Anferov73 [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons)
Norja ja Venäjä, Norja ja Venäjä, Norja ja Venäjä. Muita suosikkeja ei ole mainittukaan yhdessäkään ennakossa tai haastattelussa ennen miesten viestiä. Eikä pidäkään mainita – on selvää, että ihmeitä pitää tapahtua, jotta joku muu maa voittaisi MM-kultaa.

Urheilussa kuitenkin tasaisin väliajoin tapahtuu ihmeitä. Ne eivät synny sattumalta, eivät ainakaan yhdestä sattumasta. Kuitenkin, kun riittävän moni epätodennäköinen sattuma iskee peräkkäin, syntyy todella epätodennäköinen lopputulema, mitä ei olla osattu aavistaa kenenkään toimesta. Näitä me kutsumme urheilussa yllätyksiksi.

Kävimme jo etukäteen läpi, miten Suomen yllätyksellinen MM-kulta tänään syntyy.

Näin se tapahtuu: Suomi voittaa tänään MM-kultaa

Viesti alkaa rauhallisella vauhdilla, eikä yhteislähdön alussa saada eroja juuri lainkaan aikaa. Suomen Ristomatti Hakola pääsee hiihtämään rauhallisempaa matkavauhtia ja pysyy pitkään porukan keskellä. Vähän ennen vaihtoa kirikykyinen Hakola parantelee asemiaan ja pystyy saattamaan Iivo Niskasen matkaan loistavista asemista.

Keskiviikkona pettynyt Iivo Niskanen ei jää odottelemaan, vaan lyö heti täyden vauhdin päälle. Sisuuntunut suomalainen perinteisen spesialisti haluaa kyykyttää kunnolla keskiviikkoisia kilpakumppaneitaan ja Alexander Bessmertnykh sekä Martin Johnsrud Sundby eivät pysty vastaamaan Niskasen karmeaan iskuun.

Suomen huolto on onnistunut loistavasti ja paremmalla luistolla Niskanen pystyy repimään eroa myös ladun helpommilla osuuksilla. Niskanen tuo Suomen toiseen vaihtoon peräti 40 sekuntia ennen muita joukkueita.

Maailmanmestari Matti Heikkinen pääsee omalle osuudelleen ylhäisessä yksinäisyydessään. Yllätysmestaruuksien erikoismiehellä herää voittajan vaistot ja mies pyrkii karkuun Venäjältä ja Norjalta.

Kevytrakenteisena hiihtäjänä Heikkiselle sopii loistavasti todella pehmeät muihin maihin verrattuna, mutta Norjan kovakuntoinen Sjur Röthe pystyy kuitenkin kuromaan Suomen eroa kilometri kilometriltä kiinni. Venäjän Alexander Bolshunov ei pysy Röthen perässä ja romahtaa. Venäjän peli on pelattu.

Suomen loistavan suksen ansiosta Röthe saavuttaa Heikkistä vain reitin vaikeammilla osuuksilla, eikä Norja saa helpommilla pätkillä lainkaan kiinni. Näin ollen Heikkinen pystyy pitämään johtonsa ja tuo Suomen viimeiseen vaihtoon kilpailun kärjessä 15 sekuntia ennen Norjaa.

Norjan Johannes Hoesflot Kläbö on hurja kirimies, mutta takaa-ajana hän ei pääse vahvuuksiinsa. Hiihtokuningas lähtee paniikissa hiihtämään Suomea kiinni sen, minkä kintuista pääsee. Kiirehtiminen tekee hiihdosta väkinäistä ja vie voimia.

Nopeusominaisuuksiltaan ylivertainen Kläbö hiihtää Suomen ankkurin Perttu Hyvärisen kiinni noin parissa kilometrissä, mutta joutuu käyttämään siihen valtavan määrän energiaa. Hyvärinen sen sijaan on saanut hiihtää koko ajan omaa hiihtoaan.

Hyvärinen tiedostaa tilanteen: hänellä on mahdollisuus voittaa MM-kultaa ja lyödä hiihtokuningas Kläbö. Hyvärinen kuulee Kläbön raskaan hengityksen, eikä halua jättää mitään loppukirin varaan, jossa suomalaisella ei olisi mahdollisuuksia.

Kun Kläbö pääsee Hyväriseen kiinni, Suomen mies nostaa selkeästi vauhtiaan ja nykäisee heti. Kläbö ei pääse hetkeksikään lepäämään peesiin, vaan joutuu tekemään töitä koko ajan. Pehmeässä sohjossa Kläbön mehut ovat aivan loppu.

Kläbö roikkuu perässä, mutta vaivoin. Hyvärinen alkaa oikeasti uskoa voitonmahdollisuuksiinsa, kunhan norjalainen tippuu ennen loppusuoraa. Kilometri ennen maalia Hyvärinen lyö aivan kaiken tiskiin ja hiihtää hurmostilassa viimeiset tuhat metriä.

Kläbö on kuluttanut voimansa jouduttuaan työskentelemään koko matkan. Norjalainen nostaa selän pystyyn ja antaa Hyvärisen mennä. Hyvärisellä on loppusuoralla aikaa tuulettaa ja napata Suomen lippu katsomosta käsiinsä.

Hetki tästä ja radiossa soi Porilaisten marssi.

Lue myös:

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta