Tästä vuodesta eteenpäin suunnistuksen MM-kilpailut kilpaillaan vuorovuosina ns. metsämatkoilla ja sprinttimatkoilla. Tänä vuonna MM-kisat juostaan maastomatkoilla Norjan Ostfoldissa, jossa ohjelmassa ovat keskimatka (voittoajat n.30-35min), pitkä matka (naiset 80min+/miehet 90min+) sekä viestit. Ensi vuonna ovat luvassa sprinttimatkat Tanskassa.
Suunnistuksen MM-kisojen keskimatkan karsinta juostaan tiistaina 13.8. ja finaali välipäivän jälkeen perjantaina 16.8. Luonteensa mukaisesti keskimatka tulee olemaan koko matkalta vaativaa suunnistusta, joka erityisesti korostuu vaativissa norjalaisissa rinteissä. Suomen edustajat keskimatkalla ovat naisissa
Venla Harju,
Saila Kinni,
Merja Rantanen ja
Marika Teini, sekä miehissä
Miika Kirmula,
Aleksi Niemi ja MM-debyyttinsä tekevä nuori
Topi Syrjäläinen.
Pitkä matka juostaan suoraan finaalina keskiviikkona 14.8. ja maat voivat asettaa viivalle kilpailijoita maa-kohtaisen rankingin mukaisesti. Naisissa Suomella on kolme edustajaa: Venla Harju, Merja Rantanen ja Marika Teini. Miesten kilpailuun Suomella on vain kaksi paikkaa ja edustajina ovat Miika Kirmula ja
Elias Kuukka.
Norjalainen pitkä matka tulee olemaan todellinen kuninkuusmatka, jossa vaaditaan äärimmäistä fysiikka, reitinvalintakykyä kuin suorituksenhallintaa suunnistuksellisesti vaativissa paikoissa. Vaikka nykysuunnistuksessa maajoukkueet leireilevät tyyppimaastoissa todella paljon ja maastotyyppi ei siten ole kenellekään uusi, nostaa Etusuora.com silti ennakkosuosikeiksi ruotsalaiset ja norjalaiset, joille varmasti kampoihin laittavat aina kovat sveitsiläiset miesten puolella ja venäläiset naisten puolella.
MM-kisat huipentuvat viesteihin lauantaina 17.8. Suomen joukkueissa juoksevat Venla Harju, Merja Rantanen ja Marika Teini, sekä Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi.
Miesten ennakkosuosikit
Gustav Bergman (SWE)
Ruotsalainen Gustav Bergman on hallinnut tämän kauden kansainvälisiä kisoja lähes näytöstyyliin. Bergman voitti viime kauden Norjassa juostun maailmancupin keskimatkan ja oli takaa-ajon letkassa juostussa kisassa toinen. Tällä kaudella hän on kuitenkin noussut maailman selkeäksi ykkössuunnistajaksi ja taistelee varmasti maailmanmestaruudesta kaikilla matkoilla. Tyypillisesti Bergmanin kunto on hieman hiipunut kauden edetessä, mutta tänä vuonna hän on ollut alkukauden selkeä ykkönen ja lähtee siten suurella itsevarmuudella MM-kisoihin.
Olav Lundanes (NOR)
Lundanes on hallinnut pitkää matkaa voittaen kolme edellistä maailmanmestaruutta. Norjalainen on todella panostanut kotikisoihin ja haluaa varmasti kruunata uransa kotimaassa voitetulla pitkän matkan maailmanmestaruudella. Lundanes ei kuitenkaan ole tällä toistaiseksi tällä kaudella ollut häikäisevässä lyönnissä ja oli jopa yllättävän vaisu Suomen kesäkuisessa maailmancupissa. Lundanes on kuitenkin varmasti ajoittanut kuntonsa vain ja ainoastaan MM-kisoihin ja on näin todella vaikeasti lyötävissä erityisesti pitkällä matkalla.
Magne Dähli (NOR)
Magne Dähli on jäänyt aina hieman Lundanesin varjoon, mutta on jo useamman vuoden ajan taistellut kärkisijoista kansainvälisissä kilpailuissa. Dählin ominaisuudet sopivat pitkälle matkalle ja hän on kova haastaja Bergmanille ja Lundanesille. Erityisen vahva Dähli on ollut viestissä, missä hän juoksee todennäköisesti Norjan ankkurina.
Sveitsiläiset
Sveitsiläisiä ei voi koskaan laskea pois mitalitaistelusta. Kestomenestyjä Daniel Hubmannin johdolla sveitsiläiset haastavat muita ennakkosuosikkeja, mutta Etusuora.comin arvion mukaan pitkän matkan voittaja löytyy kolmikosta Bergman, Lundanes, Dähli. Keskimatkalla mitalistien veikkaaminen on vaikeampaa ja useampikin mies on ehdolla mitaleille. Sveitsiläisistä Florian Howald on erikoistunut keskimatkalla arvokisamitalien arvoisesti, mutta tämän kauden aikaisempien näyttöjen perusteella Howaldia ei voitane nostaa mitalisuosikiksi.
Muut
Muiden maiden edustajista ehdokkaita kärkisijoille ovat Ukrainan Ruslan Glibov (MM-hopea pitkältä matkalta 2018) sekä Oleksandr Kratov. Myös Ranskan Frederic Tranchand on nostanut tasoaan maastomatkoilla ja voi yllättää. Tsekin Vojtech Kral väläytteli vauhtiaan kesäkuun maailmancupin takaa-ajossa ja myös hänet kannattaa pitää mielessä. Ruotsin kovaan miehistöön kuuluu myös Emil Svensk, joka näytti erityisesti Jukolan viestin ankkuriosuudella todella kovaa kulkua.
Suomalaiset
Miika Kirmulan hyvät sijoitukset Suomen maailmancupissa toivat valoa muuten hieman synkkään suomalaismenestykseen miesten puolella. Sekä Kirmulan että Elias Kuukan valmistautuminen on julkisuuteen saatujen tietojen mukaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Norjalainen maastotyyppi sopii suomalaisille, joten voidaan hyvin odottaa että molemmat miehet juoksevat onnistuessaan pitkällä matkalla Top10:een. Mitalit ovat kuitenkin todennäköisesti liian tiukassa. Keskimatkalla Etusuora.com odottaa innolla Topi Syrjäläisen debyyttiä.
Naisten ennakkosuosikit
Tove Alexandersson (SWE)
Naisten kilpailuissa on vain yksi ennakkosuosikki ja hän on luonnollisesti Tove Alexandersson. Alexandersson on onnistuessaan omaa luokkaansa ja hänellä on myös varaa pieniin virheisiin. Alexanderssonilta on kuitenkin nähty myös valtavia virheitä ja suoranaisia eksymisiä, mikä avaa mahdollisuuksia myös muille.
Karolin Ohlsson (SWE)
Ohlsson on noussut tasaisesti kohti maailman kärkeä ja on vahvan fysiikkansa ansiosta kova suosikki mitaleille. Alexanderssonin tavoin myös Ohlssonin taso heilahtelee ja isot virheet eivät ole poissuljettuja.
Natalia Gemberle ja Anastasya Rudnaya (RUS)
Venäläiset Gemberle ja Rudnaya ovat tuttu näky kansainvälisten kisojen kärkisijoilla. Venäläiset eivät ehkä ole omimmillaan norjalaisissa maastoissa, mutta sekä Gemberlen että Rudnayan ovat ehdottamasti mukana mitalisuosikkien listalla.
Marianne Andersen ja Kamilla Olaussen (NOR)
Kovimpien norjalaisten suosikkien listalla yhdistyvät kokemus ja nuoruus. Marianne Andersenilla on jo taskut täynnä arvokisamitaleja ja hän on nyt tehnyt menestyksekästä paluuta huipulle. Olaussen puolestaan edustaa nuorempaa kaartia ja väläytti Norjan maailmancupissa 2018 kakkossijan arvoisesti. Kotimaastoissaan norjalaiset haastavat varmasti muita ennakkosuosikkeja. Norjan kovimmat tykit olivat mukana Venlojen viestin voittaneessa Fredrikstad SK:n joukkueessa, mikä lupaa hyvää myös viestiin.
Sabine Hauswirth ja Simona Aebersold (SUI)
Sveitsiläisten etukäteen kovin suunnistaja on Sabine Hauswirth, mutta suurta mielenkiintoa kohdistuu nuoreen superlahjakkuuteen Simona Aebersoldiin. Erityisesti naisten maastomatkoilla sveitsiläiset ovat kuitenkin hieman taantuneet ja lähtevät kisaan enemmän haastajina kuin ennakkosuosikkeina.
Suomalaiset
Suomalaisten mitalimahdollisuudet ovat pitkälti Marika Teinin harteilla. Onnistuessaan Teini pystyy taistelemaan mitalista erityisesti keskimatkalla. Suomen kolme muuta naista ovat palanneet äitiyslomalta ja ovat ilahduttavasti nousseet nopeasti aivan maailman kärjen tuntumaan. Suomen naisilla on tasaisen vahva joukkue, sillä kaikki naiset ovat vahvoja ehdokkaita kymmenen parhaan joukkoon. Tämä lupaa hyvää myös viestiin, mikä on keskimatkan lisäksi Suomen paras mitalimahdollisuus.