Tero Seppälästä on tulossa uusi ampumahiihtotähti – tilastot osoittavat huiman kehityksen penkkatyöskentelyssä


Upeasti kautensa aloittanut Tero Seppälä on ottanut ampumapaikalla kesän aikana jättimäisiä kehitysaskeleita.
Veijo Vaakanainen: 07.12.2021 16:37Ampumahiihto
Tero Seppälästä on tulossa uusi ampumahiihtotähti – tilastot osoittavat huiman kehityksen penkkatyöskentelyssä
Kuva: Julia Sadykova
Tero Seppälä.
Suomalainen miesampumahiihto on uinut jo vuosikausia syvääkin syvemmissä vesissä. Valonpilkahdukset maailmancupissa ovat olleet lyhyitä ja ohimeneviä ja monet olivat varmasti jo valmiita menettämään kokonaan toivonsa miesampumahiihdon noususta.

Tero Seppälä on jo vuosia ollut lähes ainoa miesampumahiihtäjä, jolta ollaan voitu odottaa parempia suorituksia. Hänenkin kehitysaskeleensa vaikuttivat kuitenkin olevan piinaavan hitaita ja erityisesti hänen ampumatyöskentelynsä tuntui junnaavan paikallaan.

Odotukset uuteen kauteen olivat erittäin alhaalla, kunnes Seppälä esitti Östersundissa jotain, mitä lähes kukaan ei osannut odottaa. Ensin kaksi tasapainoista pikakisaa, jotka toivat molemmat sijan 16, antoivat jo viitteitä paremmasta, kunnes sunnuntain takaa-ajossa edessä oli varsinainen pommi. Seppälä ampui neljällä paikalla vain yhden sakon ja nousi tuloslistalla upeasti viidenneksi.Seppälän kauden aloitus on ollut ylivoimaisesti hänen uransa paras. Neljän kilpailun jälkeen hänellä on kasassa 90 pistettä ja hän on kokonaiscupissa sijalla 13, vaikka kauden ensimmäinen startti jäi häneltä sairastelun vuoksi kokonaan välistä.

Alla oleva kuvaaja osoittaa, kuinka paljon paremmin Seppälä on kautensa aloittanut aiempiin vuosiin verrattuna. Hänellä on neljän kilpailun jälkeen tilillään yli puolet enemmän pisteitä kuin koskaan aiemmin.Seppälän hurjaa tahtia kuvaa myös se, että hänen yhden kauden ennätyspisteensä ovat viimevuotiset 169 pistettä. Nyt Suomen ykkösampumahiihtäjä on kerryttänyt jo yli puolet tuosta pistemäärästä.

Mikä selittää Seppälän hurjaa tasonnousua?


Ampumahiihto on tilastojen ystävien unelmalaji. Ampumatarkkuus, ampuma-aika, penkka-aika sekä hiihtoajat tilastoidaan jokaisesta kilpailusta ja ne osoittavat armotta sen, kuinka urheilija pärjää eri osa-alueilla suhteessa vastustajiinsa.

Näiden tilastojen avulla on helppo myös nähdä se, kuinka Tero Seppälä on onnistunut nostamaan suoritustasoaan kaikilla eri osa-alueilla. Seuraavassa vertailemme Seppälän kauden aloituksen tilastoja hänen viime kauden suorituksiinsa.Kauden ensimmäisten neljän kisan aikana Seppälän osumatarkkuus on noussut merkittävästi sekä makuu- että pystypaikalla, kun verrataan viime kauden keskiarvoihin. Makuulla Seppälä pudotti viime kaudella tauluja 83 prosentin tarkkuudella ja pystyssä osumaprosentti oli vain 76. Kokonaisosumatarkkuus oli siis vajaat 80 prosenttia.

Seppälän ampumaprosentit kausilla 2020/2021 ja 2021/2022

kausimakuupystykokonais%
2020/202183 %76 %80 %
2021/202295 %90 %92,5 %


Tämän kauden alussa suoritusvarmuus penkalla on ollut aivan toisella tasolla. Seppälän makuun osumatarkkuus oli Östersundissa 95 ja pystyssä 90. Kokonaisuudessaan taulut putosivat siis 92,5 prosentin tarkkuudella. Nousua osumatarkkuudessa on reilusti yli 10 prosenttiyksikköä.

Osumatarkkuuden lisäksi Seppälä on onnistunut parantamaan myös ampumanopeuttaan. Viime kaudella hänen keskimääräinen sijoituksensa ampuma-ajoissa oli 46:s ja hän käytti ammuntoihin aikaa 29,6 sekuntia. Tällä hetkellä hänen sijoituksensa ampuma-ajoissa on 24:s ja aikaa kuluu 1,9 sekuntia vähemmän kuin aiemmin, eli 27.7 sekuntia.

Seppälän ampumanopeus kausilla 2020/2021 ja 2021/2022

kausisijoitus ampumanopeudessakeskimääräinen ammunta-aika
2020/20214629,6 s
2021/20222427,7 s


Kaikkein suurimmat kehitysaskeleensa Seppälä on ottanut kuitenkin penkka-ajassa, johon lasketaan koko urheilijan ampumamatolla viettämä aika. Viime vuoden tilastoissa Seppälä oli penkalla 48:nneksi vikkelin urheilija ja aikaa hänellä kului penkalla keskimäärin 51,1 sekuntia.

Seppälän penkka-aika kausilla 2020/2021 ja 2021/2022

kausisijoitus penkka-ajassakeskimääräinen penkka-aika
2020/20214851,1 s
2021/20221347,4 s


Östersundin kilpailuissa suomalainen suoritti penkalla paljon aiempaa vikkelämmin. Hänen keskimääräinen sijoituksensa penkka-ajoissa oli nimittäin 13:s ja aikaa suorituksiin kului keskiarvoisesti vain 47,4 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että viime kauden keskiarvoihin nähden kehitystä on tapahtunut 3,7 sekuntia.Myös hiihtotasossa on nähtävissä pientä kehitystä. Viime kauden hiihtoajoissa Seppälä oli 28:s ollen 1,56 prosenttia mediaanihiihtoaikaa edellä. Tällä hetkellä hänen sijoituksensa on 25:s ja eroa mediaanihiihtoaikaan on 1,86 prosenttia.

Seppälän hiihtoajat kausilla 2020/2021 ja 2021/2022

kausisijoitus hiihtoajoissahiihtoaika suhteessa mediaaniin
2020/202128-1,56 %
2021/202225-1,86 %


Vertailu osoittaa, että Seppälän parantunut suoritustaso selittyy ennen kaikkea parantuneella ampumasuorittamisella. Aiempaan verrattuna Seppälä pudottaa tauluja ampumapaikalla paljon aiempaa varmemmin ja hän tekee sen selvästi nopeammin kuin koskaan ennen. Hiihtosuorituksessa kehitysaskeleet ovat olleet maltillisempia.


Kauden alun perusteella Seppälä on matkalla kohti ylivoimaisesti uransa parasta kautta.


Kauden alun perusteella Seppälä on matkalla kohti ylivoimaisesti uransa parasta kautta. Jos hän pystyy säilyttämään vastaavan ampumavarmuuden sekä jatkamaan penkalla yhtä nopeaa toimintaa, hänellä on kaikki mahdollisuudet vakiinnuttaa tasonsa kahdenkymmenen parhaan joukkoon sekä nousemaan ajoittain kymmenen kärkeen.Jos Seppälä pystyisi lisäksi vielä kiristämään hieman ruuvia ladulla, voidaan häneltä odottaa vieläkin kovempia suorituksia. Huippupäivänä palkintosijatkaan eivät olisi silloin mahdottomuuksia.


Ensimmäistä kertaa vuosiin suomalaisessa miesampumahiihdossa on sellainen tilanne, että joltakin urheilijalta voidaan realistisesti odottaa kärkipään sijoituksia ilman ilmiömäistä ylisuorittamista tai kärkipään urheilijoiden epäonnistumisia.


Seppälän suorituksia arvioidessa on kuitenkin säilytettävä mukana myös maltti. Tällä hetkellä hänellä on takanaan vain kolme kilpailua, mistä johtuen tilastoissa voi olla mukana paljonkin vääristymää. Ampumahiihto on lisäksi erittäin herkkä laji ja usein pienikin asia voi vaikuttaa suoritustasoon merkittävästi.

Mikään ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että Seppälän kauden avaus on parempi kuin koskaan aiemmin. Ensimmäistä kertaa vuosiin suomalaisessa miesampumahiihdossa on sellainen tilanne, että joltakin urheilijalta voidaan realistisesti odottaa kärkipään sijoituksia ilman ilmiömäistä ylisuorittamista tai kärkipään urheilijoiden epäonnistumisia.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta