Tiomila 2019: Miehet - Markkinoiden kattavin kisaennakko


Kevään suunnistuskauden ehdoton helmi, Tiomila, kisataan tänä vuonna Skånessa. Miesten 10-osuuksinen viesti on yhteispituudeltaan 108 kilometrin mittainen osuuspituuksien vaihdellessa 5,2 kilometristä 17,8 kilometriin. Vaihteleva maasto, pimeys ja vaihtelevat osuudet tarjoavat äärimmäisen jännittävän viestin.
Lauri Linnainmaa: 25.04.2019 19:22Suunnistus
Tiomila 2019: Miehet - Markkinoiden kattavin kisaennakko
Torben Utzon [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Tulokset (kisan ennakko tulosten alla)


Tiomila, miesten viesti, 27.4.2019

#UrheilijaAika
1.IFK Göteborg Orientering0.00
2.Koovee 1+7.48
3.Halden SK 1+13.39
4.Kalevan Rasti 1+14.48
5.OK Linné 1+14.57
6.Tyrving IL 1+16.44
7.Fredrikstad SK 1+16.47
8.Stora Tuna OK 1+18.37
9.NTNUI 1+19.49
10.Södertälje-Nykvarn OF 1+22.35


Kisan ennakko


Kotimaisesta Jukolan viestistä poiketen Tiomila eroaa erityisesti joukkuemäärän osalta, sillä pimeydestä, osuuksien lukumäärästä ja osuuspituuksista johtuen kuntojoukkueiden määrä on huomattavasti pienempi. Tiomilaa voidaan kuitenkin pitää Jukolaa huomattavasti vaativampana kilpailuna, sillä viesti juostaan jo huhtikuussa, mikä tarkoittaa todellista yötä. Tämän lisäksi viikonlopulle on luvattu pilvistä ja sateista säätä, mikä ei ainakaan helpota suunnistustyöskentelyä. Kymmenosuuksisessa viestissä voittavan joukkueen kaikkien kymmenen suunnistajan tulee onnistua ja viesti voi ratketa lähes millä osuudella tahansa.

Viestin seuranta


Viestiä voi seurata maksullisesta netti-tv-lähetyksestä. Lähetys on laadukas ja Etusuora suosittelee lämpimästi jännittävän viestin seuraamista.

Viestin kulku


Miesten viesti käynnistyy lauantaina kello 20:30.

OsuusMatkaVaihtoaikaValoisuus
112,0km21.42Hämärä/yö
211,6km22.55
36,1km23.35
417,8km01.20
511,0km02.27
610,1km03.30
78,6km04.24Yö/hämärä
812,0km05.33Hämärä/päivä
95,2km06.05Päivä
1014,0km07.23Päivä

Vaihtoaika paikallista aikaa

1. Osuus

Kuluneen, mutta aina vain paikkansa pitävän sanonnan mukaan viestin voi ainoastaan hävitä ensimmäisellä osuudella. Kärkijoukkueet pyrkivätkin laittamaan ensimmäiselle osuudelle varmat juoksijat, mutta vauhtia tullaan varmasti näkemään alusta alkaen. Asemia pitkälle yölle haetaan alusta alkaen, mikä tarkoittaa että Skånen hämärtyvässä illalla lähtörivissä seisoo varmasti nimekkäitä suunnistajia. On hyvin mahdollista että letka tai jopa yksittäinen suunnistaja voi päästä aloitusosuudella karkumatkalle, mutta aikaisempien vuosien tapaan karkulaiset tultaneen ajamaan kiinni seuraavilla osuuksilla.

2.-3. Osuus

2. ja 3. osuus ovat klassista yösuunnistusta ja osuuksilla haetaan tosissaan asemia hieman ennen puoltayötä starttavaalle pitkälle yölle. Vaikka näitä osuuksia voidaan pitää ns. väliosuuksina, on lähes varmaa että jokin ennakkosuosikeista tulee pummaamaan itsensä pois pelistä jo tässä vaiheessa. Kolmas osuus on tavallista lyhyempi ja ratamestari tarjoaa ”öistä keskimatkaa”. Näin ollen osuudella voidaan nähdä eroja, jotka pitkällä yöllä kertautumalla ovat hyvin ratkaisevia koko viestin kannalta

4. Osuus

Neljäs osuus on pelkoa ja kunnioitusta herättävä Långa natten, pitkä yö. Yön pimeimpään aikaan juostavalle 17,8 kilometrin osuudelle odotetaan kärjen käyttävän 1h 45min, joten voidaan ehdottomasti puhua viestisuunnistuksen kuningas-osuudesta. Pitkän yön erityispiirteenä on ns. putkiosuus, mikä tarkoittaa että osuudella ei ole lainkaan hajontaa. Långa nattenilla ovat syntyneet Tiomilan muistettavimmat tarinat ja legendat. Legendaarisella osuudella on vuosien saatossa nähty niin joukkueiden kasaantumista pitkiin letkoihin, kärkijoukkueiden täydellisiä epäonnistumisia kuin ylivoimaisia karkaamisia minuuttien karkumatkalle. Esimerkiksi vuonna 2018 OK Linné:n Rasmus Andersson onnistui karkaamaan n. 10 minuutin johtoon. Putkiosuuden luonteeseen kuuluu myös se, että yksittäinen huippujuoksija saattaa tuoda mukanaan isonkin letkan, jolloin alussa pudonneet joukkueet voivat nousta kaukaakin takamatkalta kärkiletkaan.

Viestin luonne tarjoaa joukkueille taktikointimahdollisuuden, sillä pitkällä yöllä voi sopivaan letkaan päästessään myös nimettömämpi, mutta fyysisesti vahva juoksija. Toisaalta vain 15 sekunnin ”myöhästyminen” eteen lähtevästä kovasta letkasta voi tarkoittaa jopa 15 minuutin takamatkaa 4. osuuden maalissa. Oman mausteensa pitkälle yölle tuovat joukkueet, jotka eivät taistele voitosta, mutta asettavat tälle osuudelle kovimman menijänsä. Esimerkiksi OK Ravinenin Gustav Bergman voi mahdollisesti vaikuttaa viestin kulkuun paljonkin, mikäli vetää karkumatkalle mukanaan vain tietyt ennakkosuosikit.

Voitosta taistelevat joukkueet ovat asettaneet långalle odotetusti isoja pyssyjä. Esimerkiksi Tampereen Pyrinnöltä osuudella starttaa FinnSpringin pitkän matkan katsastuksen voittanut, pitkää yötä aikaisemminkin hallinnut Elias Kuukka. Pitkä yö asettaa hyvin vahvasti pelimerkit viestin lopuille osuuksille. Kuka ottaa oman valinnan ja karkaa? Kuka tippuu letkasta? Kuka tekee uskomattoman nousun? Onnistuuko uhkapeli ja isoimmat pyssyt säästyvät lopun ratkaisuosuuksille? Tämä selviää varhain aamuyöstä auringon vielä pysyessä sitkeästi taivaanrannan takana.

5. Osuus

Pitkän yön jälkeinen viides osuus on myös erittäin ratkaiseva. Aikaisempina vuosina pitkän yön jälkeiset osuudet ovat olleet lyhyydestä huolimatta erittäin ratkaisevia ja tänä vuonna ne ovat poikkeuksellisen pitkiä. Lisäksi järjestäjät ovat ennustaneet näille osuuksille muita osuuksia huomattavasti hitaampia kilometrivauhteja, mikä indikoisi erittäin haastavaa suunnistusta. Toisaalta kyse voi olla epätarkkuuksista ihanneajoissa, sillä ne ovat perinteisesti Tiomilassa heittäneet paljonkin suuntaan tai toiseen. Viidennellä osuudella mahdolliselle karkumatkalle päässeet joukkueet pyrkivät kasvattamaan eroa, mutta pieneltä takamatkalta starttaavat joukkueet tulevat varmasti nälkäisenä takaa. Karkumatkan säilyttäminen yksin on äärimmäisen vaikeaa, mutta mikäli ennakkosuosikit pääsevät osuudelle yhdessä, on mahdollista että viidennen osuuden jälkeen nämä joukkueet ovat jo selkeästi irrottautuneet muista.

6.-7. osuus

Kuudes ja seitsemäs osuus ovat jälleen väliosuuksien luonteisia, mutta tarjoavat mahdollisuuden ratkaisuihin. Kymmenosuuksisessa viestissä millään joukkueelle ei ole mahdollista laittaa mm-mitalistia jokaiselle osuudelle. Ennakkoon 6. ja 7. osuus ovat sellaisia, joilla eroja saattaa tulla yllättävänkin paljon. Selvää on, että vauhti alkaa kiihtyä ja eroja syntyy. Etusuoran asiantuntijalausuntojen perusteella viestissä koetaan ratkaisut pitkän yön jälkeen osuuksilla 5.-7. jolloin voittotaisteluun matkaava letka harvenee radikaalisti.

8. Osuus

Kahdeksas osuus on 12 kilometrin mittainen ja perinteisesti tälle osuudelle kärkijoukkueet asettavat maailmanluokan suunnistajia. Yö alkaa taittua päiväksi mikä mahdollistaa erittäin rajun vauhdinpidon. Koska osuus vilisee maailman ehdottomia huippunimiä, on tällä osuudella hyvin vaikea nousta takamatkalta voittotaisteluun. Tulee kuitenkin muistaa, että aikaisempina vuosina on nähty suuriakin yllätyksiä ja myös karkaamisia takaa-ajajien jäädessä kyttäilemään toisiaan.

9. Osuus

Yhdeksäs osuus on mielenkiintoinen, sillä mittaa on ainoastaan 5,2km. Osuus on kuitenkin todennäköisesti tekninen ja vaatii sujuvaa suunnistusta. Lyhyt osuus voi houkutella joukkueita laittamaan osuudella ennakkoon nimettömämpiä juoksijoita, minkä ansiosta eroja voi syntyä. Osuuden juoksijoiden ainoana tehtävänä on lähettää ankkuri varmoista asemista matkaan, sillä lyhyellä osuudella kärkijoukkueet tuskin saavat merkittäviä eroja aikaan.

10. Osuus

Ankkuriosuudesta voidaan odottaa maailman parhaiden suunnistajien koitosta. Mikäli eroja ei ole ennen tätä osuutta saatu aikaan, voidaan loppuratkaisua joutua odottamaan loppusuoralle asti. Ennakkospekuloinnille asettaa haasteita se, että suuria kansainvälisiä kisoja ei ole tälle kaudelle käyty, jolloin ankkurien keskinäiset voimasuhteet ovat hieman hämärän peitossa. Maailman kärki on kuitenkin äärimmäisen tasainen, mikä tarkoittaa että kaukaa takaa ei enää voittoon nousta.

Ennakkosuosikit ja Etusuoran nostot


IFK Göteborg – Tiomila 2018 1., Jukola 2018 2.


Viime vuosien kestomenestyjä IFK Göteborg lähtee jälleen matkaan vahvalla ja tasaisella joukkueella ja IFK Göteborgia voidaan pitää ennakkosuosikkina. Ankkurina juokseva Eskil Kinneberg ei vuoden 2018 suurviesteissä säväyttänyt osuusajoissa, mutta hän on useamman vuoden voittava ankkuri ja osaa korjata voiton kotiin niin karkumatkalta kuin loppukiristäkin. Tätä ennakkoa kirjoittaessa ei IFK Göteborg ole vielä julkaissut järjestystään ja on hyvin mahdollista että Kinnebergin sijaan ankkurina juoksee vahvaa kevätkuntoa uhkunut Max-Peter Bejmer. Etusuoran veikkaus: IFK Göteborg tulee taistelemaan viestin voitosta loppuun asti.

OK Linné – 2018 Tiomila 2., Jukola 13.


OK Linne näytti vuoden 2018 viestissä karkaavan voittoon pitkällä yöllä, mutta karkumatka kaatui virheisiin 6. osuudella. Joukkue koki saman kohtalon myös Jukolan väliosuuksilla. Mikäli Linné pystyy klaaraamaan väliosuudet tämän vuoden Tiomilassa, on se vahva ehdokas voittotaisteluun.

Koovee – 2018 Tiomila 3., Jukola 1.Koovee on alkukauden viestirintamalla elänyt hiljaiseloa, mutta Tiomilassa joukkue tulee varmasti vilisemään jälleen maailmanluokan suunnistajia. Joukkue on tasaisen vahva ja pystyy hyökkäämään myös yllättävissä paikoissa, kuten Kooveen Jukola-voitoissa on nähty. Juoksujärjestys ei ole vielä julkinen, mutta sosiaalisen median perusteella Timo Sild juoksee pitkällä yöllä. Todennäköisesti maailmantähdet Olexander Kratov ja Daniel Hubmann juoksevat lopussa. On mielenkiintoista nähdä mille osuudelle Koovee asettaa metsämatkoilla askeleen eteenpäin ottaneen Joni Hirvikallion, sekä sprintin MM-mitalisti Tim Robertsonin. Oletettavasti kokeeneet Jani Lakanen ja Topi Anjala vievät viestiä yöosuuksilla. Etusuoran veikkaus: Koovee taistelee ankkuriosuudella voitosta yhdessä IFK Göterborgin ja Tampereen Pyrinnön kanssa.

Tampereen Pyrintö – 2018 Tiomila 4., Jukola 14.


Tampereen Pyrinnön nuori joukkue on ilahduttavasti noussut taistelemaan suurviestien kärkipaikoista ja alkukauden viestien vahvan kokonaispanoksen ansiosta Pyrintö on noussut ehdottomasti ennakkosuosikkien joukkoon. Jukolassa viesti kaatui harmittavasti aloitusosuuden loukkaantumiseen, mutta todennäköisyyksien valossa epäonnet on nyt kärsitty ja joukkueesta on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Långa nattenia juokseva Elias Kuukka on vahvassa kevätkunnossa ja tulee varmasti tekemään tylyä jälkeä Skånen yössä. Joukkueen loppu Howald-Kymäläinen-Niemi-Simosas-Runesson on kunnioitusta herättävä ketju ja pystynee vastaamaan muiden hyökkäyksiin. Ankkuri Runesson ei ole paperilla ole ankkureista kovin mahdollinen, mutta on mahdollista että ensimmäiset 9 miestä tarjoavat hänelle elämänsä tilaisuuden suurviestin voittoon.

1. Matthias Reiner
2. Anton Kuukka
3. Mikko Eerola
4. Elias Kuukka
5. Aleksi Sorsa
6. Florian Howald
7. Severi Kymäläinen
8. Aleksi Niemi
9. Otto Simosas
10. Johan Runesson

Katso Pyrinnön joukkue-esittely linkistä löytyvältä videoltaKalevan Rasti – 2018 Tiomila 5., Jukola 6.


2000-luvun kestomenestyjä Kalevan Rasti ei ole huippuvuosien kaltainen ennakkosuosikki, mutta on pystyi edellisvuoden Tiomilassa ja Jukolassa huippusuorituksiin. Joukkue on vahvistunut tälle kaudelle, mutta tuskin pystyy taistelemaan kärkisijoista viestin loppuun asti. Seurassa vallitseva menestyksen kulttuuri voi kuitenkin kantaa pitkälle.

Ïkaalisten Nouseva Voima – 2018 Tiomila 26, Jukola 31.


Nouski ei onnistunut vuoden 2018 suurviesteissä, mutta on perinteisesti ollut tasaisen varma suorittaja sijoille 10-25. Joukkueen nuorempi kaarti on ottanut suurta roolia ja myös kokeneempi osasto pystynee edelleen koviin viestisuorituksiin. Joukkue on yllätysvalmis, mutta kuten muutkin sijoista 5.-15. taistelevat joukkueet, ei Nouskin viesti kärsi yhtään epäonnistumista vaan venymisiä vaaditaan.

1. Mikko Knuuttila
2. Vesa Taanila
3. Tero Linnainmaa
4. Juho Ylinen
5. Aleksi Karppinen
6. Juha Luoma
7. Tuomas Kotro
8. Dmitry Tsvetkov
9. Teemu Oksanen
10. Eetu Savolainen

Helsingin Suunnistajat – 2018 Tiomila 15., Jukola 18.


HS:n nuori joukkue on vähitellen taistellut tietään suurviestien kärkitaisteluun ja onnistui 2017 Jukolassa erinomaisesti. Erityistä mielenkiintoa herättää oletus, että pitkää yötä juoksisi Topi Raitanen, jonka suoritus olisi HS:n kulminaatiopiste: onnistuvatko kolme ensimmäistä miestä saamaan Raitasen riittävän kovaan letkaan ja miten alle 8.30 estejuoksijan kunto kestää 18 kilometrin osuuden pimeässä metsässä? Olli Ojanahon kevätkunto on hieman arvoitus, mutta juoksee hyvin todennäköisesti ankkuriosuuden. On mielenkiintoista miten suomalaisen suunnistuksen kovin lupaus pystyy vastaamaan MM-mitalistien vauhtiin ankkuriosuudella.

Halden SK – 2018 Tiomila 10., Jukola 4.


Halden SK on Kalevan Rastin tapaan kestomenestyjä, mutta nykyisin enemmänkin haastajan asemassa. Juoksujärjestyksestä voidaan päätellä, että joukkue toivoo venymistä alussa, jolloin 8. osuuden Olav Lundanes ja ankkuri Magne Dähli pääsevät taistelemaan voitosta. Etusuoran veikkaa kuitenkin, että Halden on liian kaukana Lundanesin päästessä irti ja joukkue taistelee sijoista 4.-7.

Ulkoimaiset haastajat


Ulkomaisista haastajista esiin nostamme Stora Tunan sekä IL Tyrvingin. Joukkueet ovat vahvoja ja niitä on hehkutettu Tiomilan kärkitaisteluun. Erityisesti Stora Tunan Emil Svensk on tehnyt kovaa jälkeä Ruotsin katsastuskisoissa. Joukkueet ovat paperilla vahvoja, mutta niiden suurimpana heikkoutena voidaan pitää ensikertalaisuutta kärkitaisteluun. Tiomila on viesti, jonka voitto vaatii kokemusta kärkitaistosta. Lauantain ja sunnuntain välinen yö paljastaa että pystyvätkö nämä joukkueet kertarysäyksellä kärkitaistoon. Etusuora suosittelee merkitsemään numerot 13 ja 20 punakynällä seurantavihkoon.

Suomalaiset haastajat


Suomalaisista joukkueista myös MS Parma, Hiidenkiertäjät, Turun Metsänkävijät sekä Paimion rasti tulevat varmasti näkymään viestin edetessä. Näiden joukkueiden materiaali ei todennäköisesti riitä aivan kärkeen, mutta onnistuessa joukkueet voivat hätyytellä sijoituksia top10:een. Myös uutta nousua tekevä Lahden Suunnistajat on mielenkiintoinen seurattava.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta