Maria Huntington pistesija- ja SE-jahtiin Tokion seitsenottelussa - Olympiavoitosta käydään tiukka kamppailu


Maria Huntington aloittaa ottelu-urakkansa Tokiossa keskiviikkona. Kaiken onnistuessa täydellisesti hän voi taistella jopa pistesijasta. Olympiavoiton kohtalon ratkaissevat Katharina Johnson-Thompson ja Nafissatou Thiam.
Veijo Vaakanainen: 02.08.2021 12:52Yleisurheilu
Maria Huntington pistesija- ja SE-jahtiin Tokion seitsenottelussa - Olympiavoitosta käydään tiukka kamppailu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Maria Huntington.
Tokion olympialaisten naisten seitsenottelu alkaa varhain keskiviikkoaamuna. Ottelu-urakkansa aloittaa tuolloin myös Suomen Maria Huntington, joka selvitti tiensä 24 huippuottelijan joukkoon, jotka saavat mitellä paremmuudestaan Tokion olympia-areenalla.

Seitsenottelusta muodostuu Tokion helteessä varmasti hurja taisto, joka repii urheilijoista irti viimeisetkin voimanrippeet. Rajuista olosuhteista huolimatta ottelusta tulee kuitenkin todennäköisesti erittäin kovatasoinen, ainakin Tokion muiden lajien sekä seitsenottelun olympiahistorian perusteella.

Kun tarkastellaan 2010-luvulla käytyjä seitsenottelun arvokisoja, niin sekä Lontoossa että Riossa kilpailun yleistaso on ollut kovempi kuin saman vuosikymmenen MM-kisoissa. Sekä voittoon, mitaleille että pistesijoille on yleensä vaadittu olympialaisissa kovemmat pisteet.

Kuva 1 Seitsenottelun tulostaso on olympialaisissa ollut MM-kisoja kovempi
Kuva 1 Seitsenottelun tulostaso on olympialaisissa ollut MM-kisoja kovempi


Rion ja Lontoon voittopisteitä enemmän voittoon on vaadittu ainoastaan Dohan MM-kisoissa, jolloin Katarina Johnson-Thompson voitti maailmanmestaruuden huippupisteillä 6981. Mitaleille Riossa vaadittiin 6653 ja Lontoossa 6599 pistettä. Nämä ovat 2010-luvun korkeimmat ja kolmanneksi korkeimmat pisteet.



Parhaiten olympialaisten MM-kisoja kovempi yleistaso näkyy kuitenkin pistesijalle vaadittavissa pisteissä. Sekä Lontoon että Rion olympiakisoissa kahdeksan parhaan joukkoon on vaadittu yli 6400 pistettä, kun taas MM-kisoissa korkein pistevaatimus kahdeksanteen sijaan on ollut Lontoon MM-kisojen 6362 pistettä. Dohassa ja Daegussa kahdeksas sija irtosi jopa alle 6300 pisteellä.


Maria Huntingtonilla kaikki mahdollisuudet SE-tulokseen ja pistesijaan


Olympialaisten muita arvokisoja kovempi tulostaso asettaa suuren haasteen myös Maria Huntingtonin menestystoiveille. MM-kisoissa Tampereen Pyrinnön ottelijan ennätystasolla on taisteltu tiukasti pistesijoista, mutta olympiatasolla vaadittaneen selkeää ennätysparannusta ja hyvin todennäköisesti Satu Ruotsalaisen SE-tuloksen 6404 parantamista.

Tilastojen valossa Huntington ei myöskään ennakkoon taistele pistesijoista. Tokion olympialaisten tulosrajaikkunan aikana tehdyssä tilastovertailussa Huntington on kisoihin osallistujista 16:nneksi paras ja matkaa tilastojen kahdeksanteen sijaan on lähes 200 pistettä.

Todellisuudessa ero pistesijaan ei kuitenkaan liene näin suuri. Huntingtonin edellä tilastoissa olevista naisista useammilla paras tilastotulos on tehty kaudella 2019 eivätkä kaikki tietenkään pysty olympiafinaalissa suoriutumaan kauden parhaalla tasollaan.



Ennakkoasetelma on kuitenkin se, että Huntington lähtee pistesijataistoon haastajana ja altavastaajana. Teoreettisessa vertailusarjojen mukaan etenevässä ottelussa Huntington olisi kahden ensimmäisen lajin eli 100 metrin aitojen korkeuden jälkeen peräti viidentenä, mutta tämän jälkeen hän menettäisi pikkuhiljaa otteen pistesijataistoon.

Kuva 2 Maria Huntingtonin sijoitus ennusteessa tippuu hyvän alun jälkeen
Kuva 2 Maria Huntingtonin sijoitus ennusteessa tippuu hyvän alun jälkeen


Ensimmäisen päivän kaksi viimeistä lajia kuula ja 200 metriä tiputtavat ennusteessa Huntingtonin kauas pistesijoista sijalle 13. Toisen päivän aloittava pituushyppy, joka on yksi suomalaisottelijan bravuurilajeista, nostaisi hänet kuitenkin hetkellisesti takaisin pistesijojen tuntumaan, mutta kahdessa viimeisessä lajissa keihäässä ja 800 metrillä Huntington ei pystyisi pysymään mukana kärkiottelijoiden vauhdissa ja putoaisi sijalle 16.

Ennuste on kuitenkin täysin teoreettinen, eivätkä ottelut käytännössä koskaan mene sillä tavalla kuin ennusteet osoittavat. Huntington on lisäksi osoittanut viimeisen parin vuoden aikana, että hänellä on kaiken onnistuessa kohdalleen potentiaalia parantaa erittäin paljon ennätyspisteitään.

Esimerkiksi tämän kauden alussa Götzisissä Huntington otteli uransa toiseksi parhaat pisteet 6318, vaikka jäi avauslajissa 100 metrin aidoissa itselleen varsin vaatimattomaan tulokseen 13,44. Jos hän olisi tuossa ottelussa onnistunut juoksemaan edes lähelle ennätyssarjansa tulosta 13,09, olisi hän saalistanut yli 6360 pistettä.

Tämän lisäksi Huntingtonilla on ollut välillä vaikeuksia saada molempia heittolajeja onnistumaan samassa sarjassa. Ennätyssarjassa näissä molemmissa on paljon parantamisen varaa. Pituushypyssäkin Huntington pystyy varmasti tällä hetkellä ennätyssarjaansa (643) parempaan tulokseen: Götzisissä syntyivät 10 senttiä kovemmat ennätyslukemat.



Huntingtonin tapauksessa kaksi ensimmäistä lajia määrittävät, mihin suuntaan hänen ottelunsa lähtee kehittymään. Pika-aidoissa ja korkeudessa Suomen ykkösottelija kuuluu maailman terävimpään eliittiin, joten näissä lajeissa pitäisi saada mahdollisimman suuri pistepotti, jotta taistelu kärkisijoista on mahdollista. Erityisesti korkeus on kriittinen, sillä sen kanssa Huntington on tällä kaudella hieman takellellut.

Pistesija ja uudet SE-lukemat ovat siis Huntingtonille täysin saavutettavissa olevia tavoitteita. Se ei kuitenkaan salli häneltä yhtään notkahdusta, heikkoa hetkeä tai huonoa tuuria tuulien kanssa. Jotta unelma huippupisteistä ja –sijoituksesta muuttuisi todellisuudeksi, on Huntingtonin oteltava kaksi päivää oman suoritustasonsa ylärekisterissä.

Johnson-Thompson ja Thiam taistelevat olympiavoitosta – pronssista käydään hurja taisto


Seitsenottelun kärkitaisto käydään tälläkin kertaa todennäköisesti kahden viime vuosien ylivoimaisesti kovimman ottelijanaisen, eli Ison-Britannian Katarina Johnson-Thompsonin sekä Belgian Nafissatou Thiamin välillä. Kaksi vuotta sitten Dohassa Johnson-Thompson onnistui ensimmäistä kertaa kukistamaan belgialaisen olympiavoittajan, maailman- sekä Euroopan mestarin.

Vertailusarjoissa molemmat ovat muihin nähden askeleen tai jopa kaksi muita edellä. Pienen epävarmuustekijän luo tosin se, ettei kumpikaan heistä ole kilpaillut ottelussa Dohan MM-kisojen jälkeen. Tällä kaudella starttejakin kummallekin on kertynyt varsin niukasti. Esimerkiksi Johnson-Thompson on kilpaillut vain kerran pituudessa ja korkeudessa.

On kuitenkin oletettavaa, että molemmat ovat ainoastaan tähdänneet parhaan kuntonsa Tokion olympialaisiin. Thiamille kauden ainoa tavoite on varmasti Rion olympiavoiton puolustaminen. Johnson-Thompson sen sijaan tavoittelee Dohan voiton jälkeen arvokisojen kultaputken jatkamista.

Ottelun oletetut kärkinaiset ovat profiililtaan hieman erilaisia ottelijoita. Ennätysvertailussa Johnson-Thompson voittaa Thiamin varsin selvästi pikamatkoilla (100 m aj ja 200 m) sekä 800 metrillä. Thiam taas on heittolajeissa parhaimmillaan selvästi brittihaastajaansa parempi. Hyppylajeissa he ovat lähes tasavertaisia.



Thiamin ja Johnson-Thompsonin vahvuudet näkyvät selvästi, kun tarkastellaan, kuinka ottelun sijoitukset vaihtuvat ottelun kärkitaistossa ennustesarjojen mukaan. 100 metrin aitojen jälkeen Johnson-Thompson on kärkitaistossa, mutta Thiam vielä tässä vaiheessa joukon keskivaiheilla.

Korkeudessa Thiam nousee kuitenkin ennustesarjansa huimalla tuloksella 202 kilpailun kärkeen ja Johnson-Thompson toiseksi. Kuulassa Thiam kasvattaa eroa haastajaansa, mutta päivän päätteeksi 200 metrin Johnson-Thompson siirtyy ottelun kärkipaikalle.



Toisen päivän ensimmäisessä lajissa pituudessa hallitseva maailmanmestari Johnson-Thompson pitää kärkipaikkansa, mutta keihäässä Thiam nousee jälleen kärkeen, vaikka hänellä on ennustesarjassa yli 10 metriä hänen ennätystään heikompi tulos. 800 metrillä Johnson-Thompson kuitenkin onnistuu Thiamin ohittamaan.

Tässä on kuitenkin huomioitava se, että Johnson-Thompsonin vertailusarja on hänen ennätyssarjansa, jossa hän teki useammassa lajissa oman ennätyksensä. Thiamilla vertailu tehdään sen sijaan sarjaan, jossa hän alisuoritti ennätyksiinsä nähden erityisesti kahdessa viimeisessä lajissa. Toisaalta korkeudessa Thiamin sarjassa on jo edellä mainittu haamutulos.

Ennuste näyttää siis voittoa Johnson-Thompsonille, mutta tämäkään ennuste ei tule sellaisenaan toteutumaan. Lähinnä se osoittaa, että kilpailu olympiavoitosta on hyvin todennäköisesti erittäin tiukka ja jännittävä, mikäli molemmat kärkiottelijat pystyvät tasapainoiseen suorittamiseen läpi koko tiukan ottelu-urakan.



Kahden kärkinaisen takana pronssista käydään tiukka taisto. Ennusteissa sijoilla 3–5 ovat yhdysvaltalaisottelijat Annie Kunz, Kendell Williams sekä Erica Bougard, jotka kaikki tekivät hurjat sarjat maansa mestaruuskisoissa. Erityisesti 6703 pistettä otellut Kunz oli vakuuttava ja suorastaan hämmästyttävä, sillä hän paransi ennätystään yli 500 pistettä.

Yhdysvaltalaisten tuloksiin on kuitenkin suhtauduttava hieman varauksella. Pikalajeissa ja pituudessa kaikkien tuloksissa näkyy isoja tuulilukemia, jotka pysyivät kuitenkin juuri sallittujen marginaalien sisällä, jotta tulosten perään ei ilmestynyt w-merkintää osoituksena liian suurista tuuliavuista.

Yhdysvaltaiskolmikko paineli maansa mestaruuskisoissa 100 metrin aidoissa hurjaa vauhtia, sillä he kaikki alittivat 13 sekuntia. 200 metrillä he kaikki juoksivat selvästi alle 24 sekunnin ja pituudessa Williams leiskautti peräti 673. Kunzin hurjaa kuulatulosta 15,73 ei sen sijaan pysty selittämään tuulilla.

On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö yhdysvaltalaiset olympialaisissa ottelemaan samalla tasolla kuin maansa mestaruuskisoissa. Mikäli olympianäyttämöllä pistetahti ei ole yhtä tyrmäävää, nousee pronssisuosikiksi Unkarin Xenia Krizsan, joka otteli toukokuussa Götzisissä hienot pisteet 6651.

Krizsan on ottelijana hyvin erityyppinen kuin pikajuoksuissa ja pituudessa loistavat yhdysvaltalaiset. Unkarilainen on ottelussa vahvimmillaan heitoissa sekä 800 metrillä. Pikamatkoilla ja hypyissä hän on suunnilleen Maria Huntingtonin tasoinen, tosin hieman suomalaista jäljessä.

Etukäteen ajatellen voitto on siis kahden kauppa Thiamin ja Johnson-Thompsonin välillä ja pronssista käydään taisto kolmen yhdysvaltalaisen ja yhden unkarilaisen kesken. Ottelut ovat kuitenkin erittäin vaikeita ennakoitavia, koska arvokisoissa nousee aina suuria yllättäjiä ja yksi pieni epäonnistuminen voi pilata kärkiurheilijoiden ottelun. Se on kuitenkin varmaa, että yleisurheilufanit voivat viettää seitsenottelun parissa erittäin viihdyttävät kaksi päivää.


Seitsenottelu tiivistettynä


Voittajasuosikit: Nafissatou Thiam, Katarina Johnson-Thompson

Mitalitaistossa: Annie Kunz, Kendell Williams, Erica Bougard, Xenia Krizsan

Maria Huntington: Omalla ennätyksellä ja SE-tuloksella mahdollisuudet 8 parhaan joukkoon, todennäköinen tulos sijoilla 10–14