Kuuma kotimainen moukarikausi alkaa sunnuntaina Kankaanpäässä – Nähdäänkö heti kauden avauksessa hirmukaaria?


Erityisesti Krista Tervolta ja Silja Kososelta odotetaan jo kesäkauden avauksessa kovaa tulosta. Miesten puolella jännitetään, onko Aaron Kangas voittanut viime kesän vaikeutensa.
Veijo Vaakanainen: 14.05.2022 14:40Yleisurheilu
Kuuma kotimainen moukarikausi alkaa sunnuntaina Kankaanpäässä – Nähdäänkö heti kauden avauksessa hirmukaaria?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Krista Tervo
Moukarinheiton taso Suomessa on noussut tasaisen varmasti ja lajista on tullut yksi mielenkiintoisimmista lajeista kansainvälisen menestyksen näkökulmasta. Erityisesti naisten puolella odotusarvot ovat korkealla tulevan kauden osalta, sillä sekä Suomen ennätyksen omistajalta Krista Tervolta että nuorten ME-naiselta ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestarilta Silja Kososelta odotetaan finaalipaikkoja ja ehkä jopa pistesijoja sekä MM- että EM-tasolta.

Ensimmäiset merkit Suomen tähtiheittäjien kisakunnosta nähdään jo tulevana sunnuntaina, kun moukarinheiton Tour de Hammer -kisasarja käynnistyy Kankaanpäässä. Uusia SE-lukemia tuskin vielä sunnuntaina hätyytellään, mutta toiveissa on, että sekä Tervo että Kosonen aloittaisivat kautensa seiskalla alkavalla tuloksella.
Tason vakiinnuttaminen selvästi päälle 70 metrin onkin ehkä jopa tärkein tavoite tällä kaudella molemmille heittäjille.

Jos heittäjän perustaso on 72 metrin tuntumassa, voi hän lähteä arvokisojen karsintoihin paljon luottavaisemmin voidessaan luottaa siihen, ettei finaalipaikkaan vaadita jättionnistumista. Tällöin tilanne on täysin erilainen kuin viime kesänä Tokiossa, jolloin sekä Tervolta että Kososelta vaadittiin finaaliin pääsemiseksi oman ylärekisterin suoritusta.Tervon ja Kososen lisäksi Kankaanpäässä nähdään myös monia muita mielenkiintoisia naisheittäjiä. Nuorten MM-pronssimitalisti vuodelta 2016 ja Tervon ikätoveri Suvi Koskinen on noussut viime kausien aikana takaisin hyvälle kehityspolulle, josta loukkaantumiskierre hänet oli jo sysännyt pois. Koskisella on tämän kauden aikana täysin realistiset mahdollisuudet nousta 70 metrin kerhoon sekä Münchenin EM-joukkueeseen.

Myös viime kaudella alle 23-vuotiaiden EM-pronssia heittänyt Kiira Väänänen on erittäin mielenkiintoinen nimi. Hän heitti jo kevättalvella Portugalissa uudet ennätyslukemansa 66,30 samassa kilpailussa, jossa Krista Tervo otti Suomen ennätyksen takaisin omiin nimiinsä. Väänäselle 70 metriä voi vielä tänä kesänä olla liian kova tavoite, mutta toivottavasti ennätykseen saataisiin kuitenkin vielä metri tai pari lisää, niin hänkin olisi kehityspolulla, joka vie kohti tulevaisuuden aikuisten arvokisoja.

Nuorista heittäjistä tämän kauden aikana kannattaa seurata myös Aada Koppelia. Toissa kaudella ennätyksensä lukemiin 64,12 heittänyt Jyväskylän Kenttäurheilijoiden lupaus oli viime kesänä suurissa vaikeuksissa ja tulokset jäivät usein alle 60 metrin. Tällä kaudella Koppeli toivottavasti pääsee taas uudelle ennätystasolleen.Onko Aaron Kangas voittanut vaikeutensa?


Miesten puolella huomio kiinnittyy erityisesti Aaron Kankaaseen, joka pääsee avaamaan kilpailukautensa kotikentällään Kankaanpäässä. Toissa kaudella hurjat ennätyslukemat 79,05 heittänyt Kangas menetti viime kaudella lupaavan avauskisan jälkeen totaalisesti kuntonsa, ja vielä kesällä 2020 potentiaaliseksi Tokion menestyjäksi povattu Kangas jäi lopulta kokonaan kisakoneen ulkopuolelle.

Sunnuntaina nähdään ensimmäiset merkit siitä, onko Kangas onnistunut yhdessä valmentajansa kanssa löytämään syyt viime kauden romahdukseen sekä ennen kaikkea, ovatko he onnistuneet tekemään tarvittavat korjausliikkeet. Kauden avauksessa toivottavaa olisi päälle 75 metrin rykäisy, joka helpottaisi paljon läpi viime kauden tuskaisella ilmeellä kilpailleen heittäjän henkistä painolastia.

Kankaan lisäksi myös Henri Liipolan alkukauden virettä kannattaa seurata suurella mielenkiinnolla. Berliinin EM-kisavuonna 2018 Liipolan ura vaikutti olevan hurjassa nousukiidossa, mutta sen jälkeen Someron Esan heittäjä on jäänyt polkemaan paikalleen ja hieman jopa taantunut. Maaliskuussa Leiriassa heitetty uran toiseksi pisin kaari 75,32 antoi kuitenkin toiveita siitä, että Liipola olisi valmis nousemaan tulevan kesän aikana moukaristina uudelle tasolle.Aleksi Jaakkolankin osalta voidaan elätellä toiveita hyvästä kesästä. Vuonna 2016 nuorten MM-pronssia voittanut heittäjä on sen jälkeen kärsinyt pahoista loukkaantumisista, joiden seurauksena hänen tulostasonsa on jymähtänyt 70 metrin molemmin puolin. Ajoittaiset välähdykset ovat kuitenkin osoittaneet, että hänellä on potentiaalia nousta päälle 75 metrin heittäjäksi. Kankaanpäässä nähdään ensimmäiset viitteet siitä, missä vireessä Jaakkola tällä kaudella on.

Täysin ei saa unohtaa myöskään moukarihäkin veteraania Tuomas Seppästä. Arvokisoissa sekä EM- että MM-tasolla finaaliin uransa aikana heittänyt Seppänen linkosi viime keväänä juuri Kankaanpäässä moukarinsa komeisiin lukemiin 75,02. Sunnuntaina nähdään, sopiiko Kankaanpään moukarihäkki Seppäselle tällä kaudella yhtä hyvin.

Kankaanpäässä nähdään siis ensimmäiset ennakkomerkit siitä, millaiseksi kotimainen moukarikausi muotoutuu. Toki vasta tuleva kesä näyttää, millaiseen vireeseen moukaristit yltyvät, mutta ennusmerkit ennen kauden alkua povaavat erittäin kuumaa ja kovatasoista moukarikesää, joka voi huipentua jopa kansainväliseen huippumenestykseen.

Tour de Hammer -kauden kilpailuista lähetetään livestreamia Suomen moukarinheittäjät ry:n Youtube-kanavalla.

Tour de Hammer Kankaanpää - aikataulu ja livetulokset


12:30 N Moukari (livetulokset)
15:00 M Moukari (livetulokset)

Tour de Hammer -kiertueen ohjelma 2022


15.5. Kankaanpää
21.5. Somero
26.6. Oulu
2.7. Kaustinen
10.9. Rovaniemi
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta