Valko-Venäjän dopingkonna vertymässä kovaan iskuun


Etusuora: 25.06.2016 06:13Yleisurheilu
Valko-Venäjän dopingkonna vertymässä kovaan iskuun
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Valkovenäläinen moukarinheittäjä Ivan Tihon (s. 1976) on kovassa iskussa ennen heinäkuussa Amsterdamissa käytäviä EM-kilpailuja ja elokuussa Riossa järjestettäviä olympialaisia.

Lähinnä dopingsekoiluistaan tunnettu Tihon voitti perjantaina kotimaansa mestaruuden tuloksella 80,04. Kautensa hän oli avannut jo kesäkuun alussa Minskissä heittämällä 77,30.

Tihon on lajin maailmanmestari Pariisista 2003 ja Osakasta 2007 sekä olympiapronssimitalisti Pekingistä 2008. Voimassa oleva ennätys on vuonna 2008 paiskattu 84,51.

Moukarijätin maine on kuitenkin synkeä: miehen saavuttamat MM-kulta Helsingistä 2005 ja EM-kulta Göteborgista 2006 on mitätöity jälkikäteen dopingnäytteiden uudelleenanalysointien myötä.

Tihon palasi viime vuonna moukarihäkkiin muutaman vuoden dopinghuilin jälkeen 77 metrin kaarella, mutta Pekingin MM-kisoissa tie tyssäsi jo karsintavaiheessa.

Perjantain heitollaan Tihon nousee kauden maailmantilastossa toiseksi, joten miehestä on tulossa jälleen musta hevonen kesän arvokisoihin.

Toinen Valko-Venäjän mestaruuskisojen moukarissa oli Pavel Bareisha tuloksella 76,48, ja kolmas Zakhar Makhrosenka, joka heitti 75,47.

Ivan Tihonin kesäkuun alussa heittämä 77,30:

https://www.youtube.com/watch?v=zSXH5CfcBvA

Murofushi jäi ulos Riosta ja lopetti uransa

Japanin moukarilegenda Koji Murofushi (s. 1974) osallistui puolestaan perjantaina Nagoyassa Japanin mestaruuskisojen moukarinheittoon. Miehen edelliset kisatulokset olivat vuodelta 2014.

Moukaritohtorin isku ei enää kuitenkaan riittänyt haamukaariin, sillä 64 metriä kantanut paras heitto riitti kisassa vasta sijaan 12. Rion olympiaraja 77 metriä jäi kauas, ja kisan jälkeen Murofushi ilmoittikin Facebook-sivullaan moukariuransa oleva lopullisesti ohi.

Koji Murofushin parhaat saavutukset ovat olympiakulta Ateenassa 2004 ja MM-kulta Osakassa 2011. Ennätyksensä 84,86 hän rykäisi Prahassa vuonna 2004.

Lähteet: Throwholics ja Sportpanorama.by
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta