Vanhin elossa ollut olympiaurheilija kuollut


Harri Piironen: 16.11.2015 14:02Yleisurheilu
Vanhin elossa ollut olympiaurheilija kuollut
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kiinan tasavaltaa kiekonheittäjänä Berliinin olympialaisissa 1936 edustanut Guo Jie (16.1.1912) on kuollut eilen 103-vuotiaana. Hän oli maailman vanhin elossa ollut olympiaurheilija.

Jie selvisi Berliinin olympialaisiin paiskaamalla Kiinan tasavallan kansallisissa karsinnoissa maansa ennätykseksi lukemat 41,07. Olympialaisten karsintakierroksella Jien limppu kaartoi jälleen ennätyslukemiin: 41,13. Loppukilpailupaikka jäi kuitenkin haaveeksi, sillä karsintaraja oli asetettu 44 metriin. Saman kohtalon Jien kanssa jakoi muun muassa Suomen Kalevi Kotkas.

Guo Jie opiskeli maataloustiedettä Tokion yliopistossa ja valmistui vuonna 1942. Tämän jälkeen Gue työskenteli Pekingin yliopistossa. Sittemmin hän muutti Xi'aniin ja vuonna 1954 Jiestä tuli tutkija ja valmentaja kaupungin liikuntakorkeakouluun, millä uralla hän jatkoi eläköitymiseensä asti. Hän osallistui vuonna 2008 Pekingin olympialaisten soihtukulkueeseen.

Pitkän ikänsä salaisuudeksi Guo Jie mainitsi liikunnan ja mittavan tietomääränsä terveydenhuollosta.

Guo Jien poismenon jälkeen iäkkäin elossa oleva olympiaurheilija on ruotsalainen uimahyppääjä Ingeborg Sjöqvist (19.4.1912), joka kilpaili kerroshypyissä Los Angelesissä 1932 (4:s) ja Berliinissä 1936 (9:s). Iäkkäin elossa oleva olympiayleisurheilija on yhdysvaltalainen Simone Schaller (22.8.1912), joka kilpaili 80 metrin aitajuoksussa Los Angelesissa 1932 (4:s) ja Berliinissä 1936.

Lähde: South China Morning Post
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun