Ampumahiihdon MM 2019: Miesten pikamatka - Bön veljekset jahtaavat kahta mitalia


Miesten pikamatka hiihdetään lauantaina. Nousevatko Bön veljekset molemmat palkintokorokkeelle?
Etusuora: 09.03.2019 09:15Ampumahiihto
Ampumahiihdon MM 2019: Miesten pikamatka - Bön veljekset jahtaavat kahta mitaliaVeikkaus
Johannes ja Tarjei Bø olivat yhtäaikaa palkintopallilla muun muassa Oberhofin takaa-ajossa kaudella 2017-2018. Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Ampumahiihdon MM-kisoissa hiihdetään lauantaina 9.3.2019 miesten pikamatka, kun taas naiset ovat lepovuorossa. Huomenna sunnuntaina hiihdetään sekä naisten että miesten takaa-ajokilpailut. Lauantain miesten pikamatka alkaa kello 17:30 Suomen aikaa. YLE TV2 ja Eurosport 1 televisioivat kilpailun suorina lähetyksenä.


Jatkuuko Johannes Bön ylivoima MM-kisoissa?


Johannes Bö on voittanut tämän kauden seitsemästä pikakisasta viisi ja ollut kerran toinen. Ainoa epäonnistuminen tuli Soldier Hollow’n pikakilpailussa, missä Bö ampui neljä sakkoa pystypaikalla. Neljästä sakostakin huolimatta norjalainen hiihti kuitenkin viidenneksi, jääden vain 41,5 sekuntia kärjestä!

Bön ylivoima hiihtoladulla on ollut mykistävää ja kestänyt niin ylivoimaisena koko maailmancup-kauden ajan, että olisi sensaatio, mikäli joku pystyisi nyt MM-kisoissa haastamaan häntä hiihtoladulla. Ainoa kellä tähän on edes teoreettinen sauma, on Ranskan Martin Fourcade, joka jätti Pohjois-Amerikan kiertueen väliin ja tulee pidemmältä harjoitusjaksolta Östersundiin.

Fourcaden alkukauden hiihtovauhdit olivat kuitenkin kaukana vanhasta loistostaan, joten todennäköisesti tämän vuoden MM-kisoissa vanha konkari joutuu turvautumaan ennen kaikkea varmaan ammuntaansa, ei nopeaan hiihtovauhtiinsa. 92-prosenttisella varmuudellaan Fourcade on ollut tämän kauden tarkin ampuja yhdessä Simon Ederin ja Ondrej Moravecin kanssa.

Loginovin vire laskussa? Desthieux nousussa!


Alkukaudesta Bön ohella loistavasti kilpaillut Alexander Loginov on menettämässä otettaan MM-kisojen lähestyessä. Torstain sekaviestissä Venäjän ankkuri oli yllättävän pehmeä, vaikka joukkue taisteli vielä realistisesti pronssimitalista. Myös tätä ennen suunta on ollut laskussa, sillä kauden ensimmäiset neljä pikakilpailua toivat sijoitukset 3., 8., 2., 1., kun taas kolme viimeistä pikakisaa toivat sijoitukset 5., 26. ja 28.

Huolestuttavaa on, että Loginovin osalla sekä ammunta että hiihtovauhti ovat heikentyneet muihin kilpailijoihin nähden selvästi kauden aikana. Näyttääkin siltä, että satumaisen syyskauden repinyt venäläinen ei ole pystynyt nostamaan kuntoaan kauden aikana, kuten muut kilpailijat.

Sen sijaan Ranskan Simon Desthieux’n vire näyttäisi olevan oivassa nousussa, kuten myös Saksan Benedikt Dollin. Ranskalainen oli Yhdysvalloissa pikakilpailun toinen ja takaa-ajon kolmas, kun taas Saksan Doll voitti Ruhpoldingissa, oli Anterselvassa viides ja Yhdysvalloissa kolmas.
Hyvin mielenkiintoinen nimi on myös Tarjei Bö. Norjalainen jätti Pohjois-Amerikan kiertueen väliin ja keskittyi harjoitteluun kotimaisemissaan. Samalla hän osallistui Euroopanmestaruuskilpailuihin, missä voitti pikamatkan ja takaa-ajon sekä oli normaalimatkan toinen.

Kokenut arvokisakävijä on aina vaarallinen MM-kisoissa, eikä olisi yllätys, vaikka tällä kertaa palkintokorokkeella nähtäisiin kaksi Bön veljestä. Miesten väliaikalähdöissä on kuitenkin aina kymmeniä kilpailijoita, jotka pystyvät huippupäivänään jopa voittaa kilpailun, joten podium-sijoitukseen vaaditaan aina todellinen huippusuoritus.

Arvokisamenestyjistä tulee mainita myös Saksan Arnd Peiffer, joka löytää usein huippukuntonsa isoissa kisoissa. Peiffer on voittanut sekä MM-kultaa 2011 että olympiakultaa 2018 nimenomaan kyseisellä matkalla.

Suomalaisodotukset kohdistuvat Tero Seppälään


Tero Seppälä osoitti sekaviestin kolmososuudella olevansa hyvässä vireessä. Hän oli osuutensa viidenneksi nopein yhdellä varapatruunalla. Taakse osuusajoissa jäivät muuassa Sveitsin Benjamin Weger, Tsekin Ondrej Moravec ja Italian Lukas Hofer. Mikäli Seppälä pystyy pikamatkalla yhtä vahvaan suoritukseen, on top 20 -sijoitus haapajärveläisen ulottuvilla.

Sprintti-kisojen maailmancup:
  1. Johannes Bö 394
  2. Alexander Loginov 264
  3. Simon Desthieux 262
  4. Benedikt Doll 237
  5. Antonin Guigonnat 229
  6. Tarjei Bö 203
  7. Simon Eder 195
  8. Martin Fourcade 193
  9. Lukas Hofer 192
  10. Julian Eberhard 191

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Veikkaus tarjoaa jälleen 5000€ bonusrahaa MM-kisojen supertriplaan.

Saksalaiset Peiffer ja Doll osoittivat kuntoaan jo sekaviestissä, kun taas Bön veljekset kuuluvat suursuosikkeina perusmerkkeihin. Miesten kisoissa on niin hurja määrä mahdollisia menestyjiä, että myös ”muu sija” -merkit kannattaa ottaa käyttöön ainakin alariveille.

Peli-idea - Supertripla

VoittajaDoll, Bö J.T.
ToinenDoll, Bö J.T., Bö T., Peiffer, muu 2. sija
KolmasDoll, Bö J.T., Bö T., Peiffer, muu 3. sija
Rivimäärä26 riviä
Rivin hinta5,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Bonusrahaa5000 €
Peliaika päättyy9.3. klo 17:28
TVYle 2, Eurosport 1
br>
Katso kohteet ja kertoimet