Keihäsmiehet ja Määttänen tulessa perjantaiaamuna - 200 metrin finaalit kohokohtina


Eugenen MM-kisojen perjantaiaamuna ratkotaan 200 metrin MM-mitalistit sekä miehissä että naisissa. Suomalaisväriä nähdään miesten keihään karsinnassa ja naisten 800 metrin alkuerissä.
Etusuora: 21.07.2022 09:05Yleisurheilu
Keihäsmiehet ja Määttänen tulessa perjantaiaamuna - 200 metrin finaalit kohokohtina
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Oliver Helander.
Perjantain finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaiaamuna Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan odotettuja alkukilpailuja, kun miehet heittävät keihäskarsinnan ja naisilla on vuorossa 800 metrin alkuerät. Keihäskarsinnassa suomalaisista finaalipaikkaa lähtevät tavoittelemaan A-ryhmässä kello 3.05 Lassi Etelätalo ja Toni Keränen sekä B-ryhmässä kello 4.35 Oliver Helander. Naisten kasilla jatkopaikkaa metsästää kello 3.10 spektaakkelimaisen kauden juossut Eveliina Määttänen.

Katso myös: Miesten keihäskarsinnan ennakko

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 200 metriä kello 5.35

Naisten 100 metrillä juhlittiin Jamaikan kolmoisvoittoa, eikä vastaavat pirskeet ole kaukana myöskään 200 metrillä. Jamaikalaiskolmikko Shericka Jackson, Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Elaine Thompson-Herah ovat kaikki esiintyneet vakuuttavasti Eugenen 200 metrin erävaiheissa ja tulevat olemaan finaalin suosikkeja.

Jackson pitää hallussaan maailmantilaston ykköspaikkaa huippuajalla 21,55. Jamaikalaiskiituri juoksi ajan maansa mestaruuskisoissa, joissa hän voitti myös 100 metriä. Välierässä Jackson rullaili 200 metrillä jälleen kovaa 21,67 – kukaan muu kuin hän itse ei ole juossut tällä kaudella kovempaa.

Fraser-Prycelle parempi matka on 100 metriä, mutta myös 200 metriä kulkee. Jälleen maailmanmestaruuden 100 metrillä voittaneen Fraser-Prycen kunto on kova, mistä osoituksena satasen voittoaika 10,67. Tuplamatkalla 35-vuotias konkari juoksi kauden parhaansa MM-kisojen välierässä 21,82.

Thompson-Herah joutui pistämään tosissaan tossua toisen eteen välierässä, jotta ovet aukesivat finaaliin. Jamaikalainen oli eränsä kolmas ajalla 21,97 ja eteni finaaliin aikavertailun kautta. Thompson-Herahin erän voitti Tamara Clark 21,95 ja Dina Asher-Smith oli toinen kauden parhaallaan 21,96. Clark ja Asher-Smith ovat jamaikalaisten lisäksi kisan suosikit mitaleille.

Yhdysvaltojen Abby Steiner on juossut matkan tällä kaudella 21,77 ja on maailmantilaston kakkonen. Välierissä Steiner kellotti ajan 22,15 ja oli Fraser-Prycen voittaman erän toinen. On toki vaikea sanoa, oliko Steinerilla kaikki pelissä välierässä, mutta joka tapauksessa finaalissa on tultava huomattavasti kovempaa, mikäli mitalit kiinnostavat.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 200 metriä kello 5.50

Miesten 200 metrin kisasta on lupa odottaa hurjaa ja kovatasoista yhdysvaltalaisjuoksijoiden kaksintaistelua. Hallitseva maailmanmestari Noah Lyles oli välierissä väkevässä vireessä juosten voittoon huippuajalla 19,62. Tokion olympialaisissa kolmanneksi jäänyt Lyles haluaa taatusti palata 200 metrin valtiaaksi ja välieräjuoksun perusteella hän lähtee finaaliin niukkana suosikkina.

Toinen kivikova jenkki on vasta 18-vuotias megalupaus Erriyon Knighton, joka on juossut tällä kaudella 200 metriä kaikkien aikojen nelosaikaan 19,49. Knighton hoiti välieränsä eleettömästi ajalla 19,77. Tokiossa Knighton jäi vielä mitalikolmikon ulkopuolelle neljänneksi ajalla 19,94, mutta Eugenessa mitalitta jääminen olisi jättipaukku

Suosikkikaksikko on sen verran kovassa vireessä, että mikäli tuuliolot ovat suotuisat, saattaa kultamitali vaatia reilua 19,50-ajan alitusta.

Myöskään kolmatta USA:n finaalijuoksijaa Kenneth Bednarekia ei kannata unohtaa kärkispekulaatioista. Tokion hopeamitalisti piti välierässä kauden parasta vauhtiaan ja eteni Lylesin vanavedessä finaaliin ajalla 19,84.

Välierissä juostiin kaikkiaan varsin kovaa, sillä myös Trinidadin Jereem Richards, Domikaanisen tasavallan Alexander Ogando ja Liberian Joseph Fanbulleh alittivat semifinaaleissa 20 sekuntia. Onnistuessaan kolmikko pystyy taistelemaan finaalissa ainakin pronssimitalista.

Välierissä yli 20 sekunnin aikoihin jääneille Etelä-Afrikan Luxolo Adamsille ja Kanadan Aaron Brownille jää finaalissa suuryllättäjän rooli.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Perjantain finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi