MM-kisoissa sunnuntaina kuusi finaalia - Miesten keihäs aamun helmenä


Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan kuusi finaalilajia. Suomalaismielenkiinto kohdistuu miesten keihään finaaliin.
Etusuora: 23.07.2022 11:00Yleisurheilu
MM-kisoissa sunnuntaina kuusi finaalia - Miesten keihäs aamun helmenä
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Lassi Etelätalo
Sunnuntaiaamun finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun ystäville riittää kosolti seurattavaa lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna Eugenen MM-kisoissa. Reetta Hurske avaa kisaurakkansa lauantaina kello 21.20 naisten 100 metrin aitajuoksun alkuerissä.

Sunnuntaiaamun herkkupala suomalaisittain on miesten keihäänheiton finaali kello 4.35, johon perjantaiaamun karsinnasta tiensä selvittivät Oliver Helander ja Lassi Etelätalo.

Keihään lisäksi Eugenessa ratkaistaan Suomen aikaa sunnuntaiaamuna peräti viiden lajin MM-mitalistit.

Miesten kolmiloikka kello 4.00


Miesten kolmiloikan finaaliin selvänä suosikkina lähtee Portugalin viime kesän olympiavoittaja Pedro Pablo Pichardo. Tokiossa 17,98 hirmuloikat esittänyt Pichardo on kilpaillut tällä kaudella säästeliäästi hypäten kauden parhaallaan kuitenkin finalisteista parhaiten 17,49. Karsinnan hän selvitti ykkösenä ensimmäisellään tuloksella 17,16. Finaalissa Pichardolta voi odottaa selvästi yli 17,50 tulosta.

Tokion hopeamitalisti Kiinan Zhu Yaming selvitti myös karsintarajan 17,05 ensimmäisellään tuloksella 17,08. 28-vuotias kiinalainen osoitti olympiafinaalissa olevansa isojen kisojen mies, sillä hän pystyi tärkeimmässä paikassa parantamaan ennätystään 17 sentillä lukemiin 17,57. Eugenessa MM-mitali irronnee hieman maltillisemmalla tuloksella, sillä karsintarajan 17,05 ylitti vain viisi hyppääjää ja kukin heistä vain niukasti.

Tokion pronssimies Burkina Fason Hugues Fabrice Zango on myös potentiaalinen nimi jopa kultataistoon. Karsintarajan toisella selvittänyt Zango oli viime kaudella hirmuiskussa hypäten hallissa ME-lukemat 18,07. Ulkoradoillakin irtosi komea tulos 17,82. Tällä kaudella huippumittoja ei Zangolta vielä ole nähty, mutta potentiaalia Pichardon haastamiseen miehellä on, eikä yli 17,50 kantavista loikista kannata finaalissa yllättyä.

Kovan suosikkikolmikon lisäksi mitaliehdokkaita loikkafinaalissa ovat karsintarajan ylittäneet Italian Emanuel Ihemeje ja Kuuban Lazaro Martinez. Martinez on kauden tilastonelonen tuloksella 17,30. Kauden tilastovitonen Italian Andrea Dallavalle (SB 17,28) omaa niin ikään mitalisaumat.

Kotiyleisön edessä loikkivat USA:n Donald Scott ja ikinuori Will Claye kannattaa myös huomioida mitalispekulaatioissa, vaikka karsintarajan ylitys jäi molemmilta haaveeksi. Etenkin kahdeksankertainen arvokisamitalisti Claye on tottunut venymään kauden tärkeimmissä kisoissa, vaikka ihan parhaimpien vuosiensa tasolla hän ei ole viime vuosina pystynyt hyppäämään. Tokiossa Claye ylsi neljänneksi kauden parhaallaan 17,44 ja paransi tuolloin karsintatulostaan yli puoli metriä.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 800 m kello 4.10


Miesten kahdella ratakierroksella mitalien kohtalo on poikkeuksellisen avoin, sillä tasaisesta nipusta suosikkeja on vaikea nimetä. Hirmuaikoja ei tällä kaudella ole juostu ja kauden tilastoykkönen Iso-Britannian Max Burgin jäi viime hetkellä pois MM-kisojen alkueristä. Tokion olympiamitaleista yksikään ei ole mukana MM-finaalissa.

Finalistien tilastoykkönen on Kenian Wyclife Kinyamal Kisasy, joka joutui välierissä tyytymään kakkossijaan maanmiehensä Emmanuel Kipkurui Koechin ylitettyä maaliviivan ensimmäisenä. Kenialaiskaksikolla on mahdollisuudet taistella 800 metrin kullasta, mutta samaa voidaan sanoa käytännössä koko finaalikahdeksikosta.

Nostamme kilpailun ykkössuosikiksi Algerian hurjan kirimiehen 23-vuotiaan Slimane Moulan. Nuori tulokas yllätti aiemmin Tukholman Timanttiliigan voitollaan ja on jatkanut väkevää menoaan Eugenessa voittamalla sekä alku- että välieränsä väljään tyyliin. Moula oli välierien nopein ajalla 1.44,89.

Algeria marssittaa finaaliin myös toisen välierävoittajan, sillä Moulan maanmies Djamel Sedjati hoiteli toisen välierän nimiinsä ennen Ranskan Gabriel Tualia. Sedjati on kauden tilastonelonen ajalla 1.43,69 ja yksi potentiaalisista mitalinimistä. Tual oli Tokiossa olympiafinaalin seitsemäs, joten häntäkään ei voida jättää mitalispekulaatioiden ulkopuolelle, joskin ranskalaisen voitto olisi suurehko yllätys.

Suoran finaalipaikan edellä mainittujen lisäksi välieristä nappasi Kanadan 23-vuotias kauden tilastokolmonen Marco Arop. Dohan MM-seiska Arop on myös mahdollinen mitalisti tasaisessa koitoksessa.

Ajan perusteella finaaliin ylsivät Kenian Emmanuel Wanyoni ja Australian Peter Bol. Etenkään Tokion olympianelosta Bolia ei kannata unohtaa edes voittotaistosta. Vasta 17-vuotias Wanyoni on puolestaan 2021 nuorten maailmanmestari ja tekee väkevää nousua aikuisten eliittiin. Riittävätkö nuoren miehen paukut jopa MM-yllätykseen?

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 5000 m kello 4.25


Letesenbet Gidey juoksi Eugenessa voittoon 10 000 metrillä, ja nainen on myös yksi suosikeista puolta lyhyemmällä matkalla. Gidey ole kuitenkaan voittanut kumpaakaan kahdesta kauden 5000 metrin Timanttiliigan kilpailustaan, vaan toukokuun alussa Eugenessa hänet jätettiin toiseksi ja Oslossa kolmanneksi.

Gudaf Tsegay on ehtinyt voittamaan Eugenessa jo 1500 metriltä hopeaa. Viime vuonna ennätyksensä 14.13,32 juossut etiopialainen kellisti Gideyn Oslon Timanttiliigassa ja oli toinen kauden parhaallaan 14.26,69. Oslon kisan voittaja Dawit Seyaum (14.25,84) on kilpaillut huhtikuun jälkeen vain kahdesti ennen Eugenea, mutta kuuluu Oslon kisan näyttönsä perusteella kisan kirkkaimpiin suosikkeihin.

Sifan Hassan osoitti 10 000 metrillä olevansa kunnossa, vaikka ennen kisoja hänen iskukykyään epäiltiin. Vaikka mitali jäikin hollantilaiselta saamatta (neljäs ajalla 30.11,56) oli kympin juoksu myrskyvaroitus muille 5000 metriä ajatellen. Kilpailuun ei ole selkeää ennakkosuosikkia, vaan juoksu tulee ratkeamaan todennäköisesti raakaan kiritaisteluun, jossa myös Hassan on mukana.

Kiritaisteluun hamuavat myös kenialaiset Margaret Kipkemboi, joka oli 10 000 metrillä kolmas sekä Kenian tämän vuoden mestari Beatrice Chebet, jolle 5000 metriä on kisojen ainoa kilpailu matka toisin kuin edellä mainituilla kilpakumppaneilla.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten keihäänheitto kello 4.35


Lue erillinen miesten keihäsfinaalin ennakko

Naisten 4x100m viesti kello 5.30


Naisten pikaviestin ylivoimainen voittajasuosikki on 100 metrillä kolmoisvoiton napannut Jamaika. Se jäi alkueräjuoksussa Iso-Britannian jälkeen toiseksi ajalla 42,37, mutta juoksi ilman koko satasen mitalikolmikkoaan. Finaalissa joukkue vahvistunee Shelly-Ann Fraser-Pricella, Elaine Thompson-Herahilla ja Shericka Jacksonilla.

Fraser-Pryce ja Jackson ovat vallanneet kaksi kärkisijaa sekä 100 että 200 metrillä ja on vaikea uskoa Jamaikan tappioon ilman haavereita. Jamaikan pikajuoksunaiset ovat sen verran hirmuisessa vireessä, että edes pikaviestin maailmanennätys 40,82 ei ole turvassa sunnuntaiaamuna.

Tuttu ykköshaastaja on USA, joka juoksi alkuerissä kovinta vauhtia ja voitti oman alkueränsä kovalla ajalla 41,56. Yhdysvallat juoksi kuitenkin käytännössä ykkösjoukkueellaan, joten parannuspotentiaalia finaaliin ei välttämättä ole kovin paljoa.

Iso-Britannia on todellinen haastaja ainakin USA:lle. Britit voittivat alkueränsä ajalla 41,99 ilman ykkösjuoksijaansa Dina Asher-Smithiä. Maan ennätys 41,55 on ainakin vaarassa finaalissa ja Yhdysvalloille voi tulla kiire brittien kanssa finaalissa. Jamaikan lyömiseen haastajilla tuskin on mahdollisuutta, ellei suursuosikki tyri itse viestiään.

Mikäli suosikkikolmikosta joku epäonnistuu, on himmeämpien mitalien kohtalo täysin avoin. Saksa juoksi alkuerässä 42,44, Espanja eteni finaaliin maansa ennätyksellä 42,61, eivätkä Nigeria, Italia ja Sveitsi jääneet Espanjasta kuin kymmenyksen päähän. Sveitsi saattaa olla finaalin jokerikortti, sillä se vahvistunee finaaliin hurjakuntoisella satasen vitosnaisella Mujinga Kambundjilla.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 4x100m viesti kello 5.50


Miesten pikaviestin selvä suosikki on isäntämaa Yhdysvallat, joka eteni ylivoimaisena erävoittajana ajalla 37,87 finaaliin 200 metrin maailmanmestarin Noah Lylesin tähdittämänä. Rosterista puuttuivat satasen mestari Fred Kerley ja pronssimies Trayvon Bromell, mutta jää nähtäväksi, muuttuuko USA:n kokoonpano finaaliin.

USA on selkeä suosikki, muttei kuitenkaan niin suvereeni, että MM-kulta olisi kirkossa kuulutettu. Viestissä voi tunnetusti sattua ja tapahtua kaikenlaista.

Mitaleista käydään joka tapauksessa hurja taisto, sillä seitsemän muuta finalistia juoksi alkuerissä puolen sekunnin sisään toisistaan. Nopeimmin haastajista alkuerissä esiintyivät Ranska (38,09), Kanada (38,10) ja Etelä-Afrikka (38,31). Vasta aikavertailusta finaaliin edennyt Jamaika (38,33) vahvistunee finaaliin ainakin 100 metrin nelosella Oblique Sevillella ja nousee sen myötä haastajaryhmän suurimmaksi mitalisuosikiksi.

Myös Brasilia (38,41), Iso-Britannia (38,49) ja Ghana (38,58) omaavat onnistuneilla vaihdoilla mahdollisuudet mitalitaistoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Sunnuntaiaamun finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi