Miesten keihäänheiton finaali käynnistyy sunnuntaina aamuyöllä - Miten käy suomalaisten?


Miesten keihäänheiton MM-finaali kilpaillaan sunnuntain aamuyöllä. Mukana finaalissa on kaksi suomalaista.
Etusuora: 23.07.2022 10:58Yleisurheilu
Miesten keihäänheiton finaali käynnistyy sunnuntaina aamuyöllä - Miten käy suomalaisten?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Oliver Helander.
Miesten keihäs, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Keihäänheiton arvokisafinaalia ei järjestetä tälläkään kertaa ilman suomalaisia, kun karsinnasta finaaliin tiensä raivasi kaksi härmäläistä keihäskarjua Oliver Helander ja Lassi Etelätalo.

Helander suoriutui Eugenen MM-karsinnasta juuri toivotulla tavalla: suomalainen heitti ensimmäisellään riittävän pitkälle 82,41, eikä loukkaantumisherkkyydestään tunnetun Helanderin tarvinnut enää rasittaa kroppaansa lisäheitoilla.

Etelätalo esiintyi karsinnassa koko rahan edestä ja heitti kaikki kolme heittoa – näistä pisin kantoi 80,03. Lopulta Etelätalo eteni sunnuntain aamuyön finaaliin viimeisenä miehenä. Etelätalo on aina osallistuessaan aikuisten arvokisoihin edennyt finaaliin. Myös EM-kisoissa 2014 ja MM-kisoissa 2019 hän oli karsinnan 12:s ja finaalissa mies sijoittui molemmilla kerroilla neljänneksi. Ennen Eugenea Etelätalo on kilpaillut kauden aikana kaksi kertaa tuloksin 82,63 ja 79,61.

Helander on kauden aikana heittämällään ennätyksellään 89,83 finaalin tilastonelonen. Kauden kahdessa muussa kilpailussa hän on heittänyt tulokset 80,36, ja 85,46. Vaikka Helanderin kauden paras tulos on todella kova, niin jo karsinnan taso näytti, että finaalissa on onnistuttava erinomaisesti, jos haluaa mukaan kärkitaisteluun.

Keihäänheiton maailman ykkösnimi on Anderson Peters (SB/PB 93,07). Grenadalainen kilpaili kesällä useaan otteeseen Suomessa ja jossakin vaiheessa mies valitteli kärsivänsä pienistä vaivoista. Eugenen kenraalikisassaan Tukholman Timanttiliigassa hallitseva maailmanmestari osoitti kuitenkin olevansa täydessä terässään heittämällä 90,31. MM-kisojen karsinnassa viimeisetkin epäilykset miehen iskukyvystä saivat kyytiä, kun Peters latasi kaaren 89,91.

Olympiavoittaja Neeraj Chopra on parantanut Intian ennätystä kahteen kertaan – ensiksi PNG:ssä kauden avauksessaan 89,30 ja Tukholmassa kolme viikko sitten 89,94. Edellä mainitun kahden kisan lisäksi intialaistähti on nähty Kuortane Gamesin vetisissä olosuhteissa, joissa keppi lensi 86,69. Karsinnassa Chopra rykäisi komeasti 88,39.

Jakub Vadlejch on Petersin ohella toinen heittäjä, joka on ylittänyt tänä kesänä 90 metriä – 90,88 Dohassa toukokuussa. Jan Zelezny näyttää virittäneensä viime kesän olympiakakkosen Vadlejchn jälleen kovaan arvokisakuntoon, kun tsekkiläinen heitti viimeisessä kilpailussaan ennen Eugenea 88,59 ja myös karsinnassa keihäs sujahti mukavasti lukemiin 85,23.

Johannes Vetter loistaa Eugenessa poissaolollaan, mutta tästä huolimatta Saksalla on asettaa kova mies finaaliin, kun viime vuoden olympianelonen Julian Weber jahtaa uransa ensimmäistä arvokisamitaliaan. Weber on heittänyt läpi kauden tasaisen varmasti keihäskaaria 85 metrin tuntumaan – kaksi parasta tulosta kirjataan 89,54 ja 89,08.

Kisan mustaksi hevoseksi voisi nimetä Ihab Abdelrahmanin. Neljän vuoden dopingpannan urallaan lusinut egyptiläinen esitti karsinnassa kauden parastaan 83,41. 33-vuotiaan keihäsjätin ennätys on 89,21.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten keihäs, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi