Eugenen MM-kisoissa päätöspäivä – Lue päivän kisaennakoita


Eugenen MM-kisat päättyvät sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Etusuora: 24.07.2022 11:18Yleisurheilu
Eugenen MM-kisoissa päätöspäivä – Lue päivän kisaennakoita
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Reetta Hurske.
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Naiset 100 m aj. kello 3.10 välierät & 5.00 finaali


Reetta Hurske eteni aikavertailun kautta välieriin 100 metrin aidoissa. Hurskeen alkueräjuoksu oli kohtalainen ajalla 13,09. Välierissä Hurskeen kanssa samassa erässä kirmaavat muun muassa koko kisan ennkkosuosikit Jasmine Camacho-Quinn ja Britany Anderson. Finaalin mieliäkseen Hurskeen olisi otettava jopa kymmenyksiä pois alkueräjuoksun ajastaan. Jokaisesta erästä kaksi parasta menee suoraan finaaliin sekä kaikista kolmesta välierästä kaksi aikojen perusteella.

Hallitseva olympiavoittaja Camacho-Quinn on nakutellut pitkin kautta tasaisen varmasti aikoja alle 12,50. 25-vuotias puertoricolainen on kauden parhaallaan 12,37 maailmantilaston kolmonen, mutta Alysha Johnsonin (SB 12,35) rymytessä alkuerissä, Camacho-Quinn lähtee välieriin joukon tilastokakkosena.

ME-nainen Kendra Harrison voitti heinäkuun lopulla Yhdysvaltojen mestaruuden samaisella Eugenen stadionilla maailman kärkiajalla 12,34. Alkuerissä Harrison juoksi helppoon erävoittoon ajalla 12,60. Kahden ennakkosuosikin Harrisonin ja Camacho-Quinnin voimasuhteita on vaikea ennakoida ja odotettavissa on kova taistelu, jossa voidaan odottaa loppuaikaa aivan ME:n 12,20 tuntumaan.

Nigerialainen Tobi Amusan antoi myrskyvaroituksen välierissä ja tikkasi aidat maanosan ennätykseen 12,40. Amusan kuului jo ennen alkueriä kisan mitalosuosikkeihin, mutta alkueräjuoksin perusteella Camacho-Quinn ja Harrison saavat olla nigerialaisen kanssa tarkkana voittotaistelun osalta.

Jamaikan mestari Britany Anderson on kilpaillut kesän mittaan muun muassa PNG:ssä, jossa Amusan jätti hänet toiseksi ajalla 12,59. Andersonin kauden paras on 12,45. Yhdysvaltalainen Alia Armstrong oli maansa mestaruuskisojen kolmonen ennätyksellään 12,47. Kunto ei näytä kadonneen mihinkään parissa viikossa, sillä alkuerissä hän juoksi vain sadasosan päähän ennätyksestään.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten seiväs kello 3.25


Eugenen MM-kisoissa on nähty muutamia todella ylivoimaisia mestareita huipputuloksin ja kaikki viittaa siihen, että näin kävisi myös miesten seiväskisassa.

Ruotsin Armand Duplantis on dominoinut miesten seiväshyppyä viime vuodet. Kommenttiensa perusteella kunto kohdillaan ja hyppypaikassakaan ei olisi mitään kummia, vaan kaikki on valmista koviin tuloksiin. Duplantis on hypännyt tällä kaudella 616, joka jää neljä senttiä ruotsalaisen maailmanennätyksestä.

Duplantis ei ole suinkaan ainoa hyppääjä, joka on tällä kaudella taivuttanut lasikuitua päälle kuuden metrin. Yhdysvaltojen mestari Chris Nielsen hyppäsi jo toukokuussa tasan kuusi metriä ja hallissakin tikku taipui lukemiin 605. Toukokuun kuuden metrin hypyn jälkeen hän on kilpaillut aktiivisesti ja tulokset ovat karkeasti sanottuna pyörineet 580 – 593 haitarissa. Tokiossa Nielsen voitti hopeaa.

Thiago Braz taivutti kotiyleisönsä edessä olympiakultaa Riossa 2016 ja myös Tokiossa mies oli kunnossa, kun brassi poistui kotilennolle pronssimitali kourassaan. Brazin kauden parhaat hypypt syntyivät juuri ennen Eugenea – 582 ja 593. Kunto alkaa siis löytymään oikeaan aikaan. Toisaalta kesän mittaan hän on myös jäänyt hyvin vaatimattomiin tuloksiin, kuten 550 Pariisin Timanttiliigassa ja Bislettillä 560.

Kun hypätään seiväsfinaalia arvokisoissa ja listoilta löytyy nimi Renaud Lavillenie, niin muiden on syytä olla varuillaan. Viimeiset pari vuotta eivät ole olleet – muutamia yksittäisiä suorituksia lukuun ottamatta – kolminkertaisen maailmanmestarin huippuvuosia, mutta ranskalainen on silti kisan suosikkeja mitaleille. Kokenut 35-vuotias Lavillenie takerteli karsinnassa, mutta selvitti tiensä finaaliin. Ranskalaisen kauden paras tulos kirjataan 583.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten pituushyppy kello 3.50


Naisten pituusfinaalista on odotettavissa kovatasoinen ja tasainen koitos. Karsinnassa koko finaalikatras hyppäsi 22 sentin sisään toisistaan välille 686-664. Kuusi hyppääjää ylitti karsintarajan 675.

Finaalin suosikiksi nostetaan tälläkin kaudella yli seitsemän metrin siivuun yltänyt Saksan Malaika Mihambo (SB 709). Hän selvitti karsinnan ensimmäisellä hypyllään tuloksella 684. Olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan mestari Mihambo ei ole tällä kaudella yltänyt aivan aiempien vuosien tasolleen, mutta karsintasuoritus lupailee paluuta seitsemän metrin pituuksiin.

Australian Brooke Buschkuehl (SB/PB 713) hyppäsi hurjan maansa ennätyksen heinäkuussa, mutta tulostaso on kauden aikana heitellyt paljon. Eugenen karsintakisa oli australialaiselta kauden toiseksi paras kilpailu, jonka hän selvitti ensimmäisellään tuloksella 676. Potentiaalia on jopa voittotaistoon, mutta toisaalta jääminen ulos mitaleilta ei yllättäisi.

Erittäin suoritusvarmasti hyppäävä Ukrainan Maryna Bekh-Romanchuk on syytä nostaa mitalisuosikkien joukkoon. Kolmiloikassa epäonnistunut ukrainalainen selvitti karsinnan ensimmäisellään. Bekh-Romanchuk on lähes takuuvarma 680-hyppääjä. Mikäli ukrainalainen mielisi nousta voittotaistoon saakka, täytyisi ennätystä saada hilattua finaalissa todennäköisesti reilusti ylöspäin (PB 686).

Myös seitsemää metriä tällä kaudella hätyytelleet Nigerian Ese Brume ja Ruotsin Khaddi Sagnia omaavat mahdollisuudet jopa voittotaistoon. Tokion pronssinainen Brume selvitti karsinnan vasta kolmannellaan tuloksella 682. Sagnia hyppäsi finaaliin heti ensimmäisellään tuloksella 678. Ruotsalainen hyppäsi ennätyksenä 695 toukokuussa juuri Eugenessa.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 5000 m kello 4.05


Ingebrigtsen vs. Afrikka.

Jakob Ingebrigtsen jätettiin kakkoseksi Eugenen 1500 metrillä, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö mies olisi kunnossa ja valmis juoksemaan voitosta hänen ”kakkosmatkallaan”. Tonnivitosen kisassa norjalainen juoksenteli paljon ulkoradalla ja veti juoksua suurimman osan matkaa ja silti loppuaika oli erinomainen 3.29,67.

Ingebrigtsen juoksee 5000 metrin kisoja harvakseltaan. Miehen kauden paras on 13.02, jonka hän kellotti alkukesästä. Eugenen alkuerissä hän vaikutti vahvalta ja eteni vaivattomasti finaaliin. Ingebrigtsenin erässä pidettiin kuitenkin melko kovaa vauhtia (13.13), joka ei ainakaan edesauttanut palautumista, kun alla on lisäksi jo kolme 1500 metrin starttia. Ingebrigtsenin viime kesänä juoksema ennätys on hurja 12.48.

Joshua Cheptegei juoksi kovan kirin saattelemana voittoon 10 000 metrillä ja hän on myös 5000 metrin suosikkeja. Cheptegei voitti Tokiossa matkan olympiakultaa ja kuten Eugenen 10 000 metriä osoitti, niin uganadalaisella on kirivoimaa. Cheptegei on myös matkan maailmanennätyksen haltija 12.35,36.

Selemon Barega oli Cheptegein tavoin suosikki 10 000 metrille, mutta kirivoimainen etiopialainen jätettiin finaalissa viidenneksi. Ei Barega huonosti juossut, mutta hän oli kuitenkin yllättävän heikko viimeiselle 400 metrillä. Jacob Kiprop oli Rooman kovatasoisen Timantiliigan kakkonen ajalla 12.46,79. Rooman kisan voitti Nicholas Kipkorir 12.46,33, mutta hän selviytyi finaaliin vasta aikavertailun kautta.

Yhdysvaltojen Grant Fischer juoksi upeasti 10 000 metrillä neljänneksi, mutta 5000 metriä ei ole hänelle ehkä aivan yhtä vahva matka kuin kymppi. Edris Muktar ei ole juossut tämän kauden Timanttiliiga-kilpailuissa mitenkään erityisesti, mutta matkan kaksinkertaista maailmanmestaria ei tule sivuuttaa keskusteluista edes voiton osalta.

Katso kohteet ja kertoimet

Naiset 800 metriä kello 4.35


Athing Mu on ollut voittamaton 800 metrillä viimeiset kaksi vuotta. Eugenessa yhdysvaltalainen on edennyt 800 metrin finaaliin hallituin juoksuin. Kovana 400 metrin juoksijanakin tunnettu Mu on vaikea lyödä vauhdiltaan minkälaisessa juoksussa tahansa.

Nuori 20-vuotias Keely Hodgkinson yllätti Tokiossa voittamalla olympiahopeaa. Tällä kaudella Hodgkinson on esiintynyt vahvsti ja voittanut useita Timanttiliigan kilpailuja, joissa toki Mu ei ole ollut mukana. Britin kauden paras on 1.57,71 ja ennätys 1.55,88, joka syntyi olympiafinaalissa.

Kenian Mary Moraa oli viimeisimmän Timanttiliigakisan ykkönen, jossa hän kukisti muun muassa Hodgkinsonin. 22-vuotiaalle kenialaiselle Eugenen finaali on uran ensimmäinen aikuisten arvokisatasolla. Myös välierissä ennätyksen juokssut Welteji Diribe (1.58,16) sekä kotiyleisön edessä juokseva Ajee Wilson (SB 1.57,23) ovat ehdottomia suosikkeja nousemaan palkintokorokkeelle.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 4x400m viesti kello 5.35


Miesten pitkän viestin ylivoimainen ykkössuosikki on Yhdysvallat. Ilman syömähampaitaan Michael Normania ja Champion Allisonia alkuerissä juossut USA oli yli 2,5 sekuntia vastustajiaan nopeampi, joten finaaliin vahvistuva joukkue on tuskin lyötävissä ilman suurta epäonnea.

Belgia on perinteisesti menestynyt miesten pitkässä viestissä ja sama vaikuttaa olevan kaiku askelten myös Eugenessa. Belgia vei toisen alkuerän nimiinsä on osallistuu finaalissa jälleen mitalitaistoon Borleen veljesten johdolla. Belgia oli alkuerien neljänneksi nopein.

Himmeämpien mitalien kohtalo on kuitenkin avoin, sillä seitsemän haastajamaata juoksivat alkuerissä 1,5 sekunnin sisään toisistaan. Japani ja Jamaika olivat USA:n jälkeen alkuerien nopeimmat, joten niiltä on lupa odottaa finaalissakin mitalivauhtia. Jamaika vahvistunee finaaliin 400 metrin seiskalla Christopher Taylorilla, joten Jamaika lienee paras ehdokas hopeasijalle.

Perinteiset viestimaat Tsekki ja Puola saattavat löytää finaaliin myös mitalivauhdin.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 4x400m viesti kello 5.35


Naisten pitkässä viestissä kolme maata erottui alkuerissä selvästi muista. USA voitti ensimmäisen erän puolella sekunnilla ennen Iso-Britannia. Kolmanneksi juossut Ranska jäi kaksikosta viisi sekuntia. Toisen erän voitti Jamaika neljän sekunnin erolla Belgiaan.

Alkuerien perusteella mitalisijat menevät Yhdysvaltoihin, Britteihin ja Jamaikalle, mutta missä järjestyksessä? Nostamme Jamaikan ykkössuosikiksi, sillä heidän alkueräsuorituksensa irtosi ilman kahta 400 metrin finalistia Stephenie Ann McPhersonia ja Candice McLeodia. Parannuspotentiaalia siis löytynee tuntuvasti.

USA:n ja Iso-Britannian tilanne on siitä harvinainen, että kumpikaan ei saanut ainuttakaan juoksijaa 400 metrin finaaliin, mutta tasaisilla viestinipuilla ne kuuluvat kuitenkin viestin suosikkeihin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi