Stora Tuna ja OK Linne Jukolan viestin suosikit - Pystyvätkö suomalaisjoukkueet nousemaan Lakia-Jukolan kärkitaistoon?


75:s Jukolan viesti kilpaillaan 15.-16.2024 Kauhavalla. Kilpailun ennakkosuosikit tulevat Norjasta ja Ruotsista.
Etusuora: 14.06.2024 10:07Suunnistus
Stora Tuna ja OK Linne Jukolan viestin suosikit - Pystyvätkö suomalaisjoukkueet nousemaan Lakia-Jukolan kärkitaistoon?
Kuva: SSL / Marko Kantaneva
Veikkaus
Jukolan viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Legendaarinen Jukolan viesti juostaan 15.-16.6.2024 Kauhavalla, lentokentän toimiessa tapahtuman kilpailukeskuksena. Lakia-Jukola-nimeä kantavaan Jukolan viestiin on ilmoittautunut 1649 joukkuetta, joissa juoksee yhteensä yli 11 500 suunnistajaa.

Kauhavan maasto on tasaista, soiden ja laakeiden avokalliokumpareiden täyttämää, jota rikkoo lukuisat pellot ja tiet. Maasto on nopeaa ja eteneminen tulee olemaan suoraviivaista.

Kokonaismatkaa miehillä kertyy runsaat kahdeksan kilometriä enemmän kuin viime vuonna Porvoossa, mutta maalissa ollaan arviolta 20 minuuttia nopeammin. Nousua kertyy alle puolet Porvoo Jukolaan verrattuna. Laakeat maastonmuodot ja samaistusriski tuo kuitenkin haasteita kovavauhtiseen suunnistamiseen - erityisesti yöllä.

Jukolan viestin osuudet

OsuusPituusValoisuusNousuAika
1.13,6 – 13,7 kmvaloisa/hämärä160 m72 min
2.14,9 – 15,0 kmhämärä/pimeä200 m76 min
3.13,2 – 13,3 kmpimeä/hämärä140 m68 min
4.9,5 – 9,7 kmhämärä/valoisa100 m51 min
5.9,4 – 9,5 kmvaloisa100 m49 min
6.13,2 – 13,3 kmvaloisa170 m66 min
7.15,8 – 15,9 kmvaloisa200 m78 min
Yhteensä89,7 km 1070 m7h 39 min


Jukolan viestissä korostuvat kolme ensimmäistä pitkää yöosuutta, joiden aikana tulee varmasti harvennusta voittotaisteluun pyrkivistä joukkueista. Tänä vuonna toinen osuus on pitkä yö ja tämä varmasti tekee osuudesta nimekkään ja kovavauhtisen.

Kuudes osuus on tänä vuonna selkeästi pidempi kuin vuosi sitten ja eroaa kahdesta aikaisemmasta osuudesta ajallisesti yli vartilla.

Viimeinen osuus on pitkä ja vaativa, mikä karsii todellisten voittajasuosikkien määrän niihin joukkueisiin, joilla on laittaa ankkuriksi kansainvälisen tahon ehdoton huippusuunnistaja.

Katso kohteet ja kertoimet


Ennakkosuosikit


Stora Tuna

Keltamustat ovat voittaneet Jukolan nyt neljä kertaa putkeen, eikä viides peräkkäinen voitto olisi kenellekään yllätys. Kolme edellistä kertaa joukkue on koostunut täysin samoista juoksijoista, joten rutiinia voittamiseen löytyy kaikilta. Svenskin veljekset ovat joukkueen runko ja ankkuriosuudelle löytyy huippukuntoinen Emil Svensk, joka ankkuroi joukkueen voittoon Tiomilassa.

OK Linne

Tiomilan kakkonen, Porvoo Jukolan kakkonen, 2023 Tiomilan kolmonen. Joko nyt päästään korkeimmalle korokkeelle? OK Linne johti viime vuonna Jukolaa kolmannelta osuudelta aivan ankkuriosuuden loppuun asti, kunnes Stora Tunan Emil Svensk ratkaisi viestin kovalla loppuvedolla.

Suurin ero keulaan Porvoossa oli aloituksen jälkeen - 39 sekuntia ja huonoin vaihtosija viides, toisen osuuden jälkeen. OK Linne ja Stora Tuna olivat viime vuonna omassa kastissaan Porvoossa, sillä kolmas joukkue jäi kärkikaksikosta lähes 10 minuuttia ja neljäs jo yli 15 minuuttia.

IFK Göteborg

Kaikki muistavat Porvoossa tapahtuneen käsittämättömän Emit-sekoilun vaihtopuomilla, mikä johti joukkueen hylkäämiseen. IFK Göteborg on viime vuosien suurviestien takuumenestyjä. Kasper Fosserin poissaolo heikentää joukkuetta, mutta laatua löytyy Elias Jonssonin ja ankkuri Max Peter Bejmerin johdolla.

OK Ravinen

OK Ravinen ei ole viimeisissä suurviesteissä saanut joukkuetta maaliin ilman suurta epäonnistumista. Porvoossa joukkue jäi sijalle 12, mutta juoksi viimeiset neljä osuutta kärjen kanssa samaa vauhtia. Tiomilassa joukkue putosi voittotaistelusta heti ensimmäisellä osuudella. Ankkurina juoksee Gustav Bergman, joka oli Tiomilassa päätösosuuden nopein. Seitsemän osuuden viesti sopii OK Ravinenille paljon paremmin kuin kymmenosuuksinen Tiomila.

Katso kohteet ja kertoimet


Haastajat


NTNUI

Tiomilan yllätysvoittaja 2023. Joukkue menetti kuitenkin ankkurinsa tälle kaudelle IFK Göteborgiin. Silti kevään Tiomilassa NTNUI yllätti monet sijoittumalla neljänneksi. Tiomila näytti, että joukkue pystyy venymään ja näin nousemaan korkealle myös Jukolassa.

Kalevan Rasti

Suomalaisista kovin ennakkosuosikki. Tiomilassa joukkue nitkahti “väliosuuksilla” eikä Miika Kirmula ollut juoksemassa, mutta silti oli mukava 7:s sija. Kirmula on MM-viesteissä näyttänyt osaavansa ankkuriosuuden kaksinkamppailut, joten menestysodotuksia Jukolaan on. Kirmula vie Jukolassa Kalevan Rastin kuudetta osuutta.

Ikaalisten Nouseva-Voima

Viime vuonna joukkueen suoritus vastasi OK Ravinenia - toisella osuudella jäätiin liikaa, mutta siitä maaliin kärjen kanssa samaa vauhtia. Tiomilassa Ikaalinen ylsi melkein kymppijoukkoon, mutta seitsemän osuutta sopii joukkueelle huomattavasti paremmin kuin kymmenen. Kauhava on lähes kotimaastoa, joten odotukset nouskilaisilla ovat kovat.

Helsingin Suunnistajat

Tiomilassa ei päässyt aivan terävimmän kärjen mukaan koko viestin aikana. Lisäksi Olli Ojanahon loukkaantuminen SM-knock-out sprintissä saattaa estää Jukolassa juoksemisen. Topi Syrjäläinen on huippukunnossa, mutta kestääkö joukkue Ojanahon poisjäännin?

Tampereen Pyrintö

Pyrintö jäi Tiomilassa kahdeksanneksi. Elias Kuukka ei ole päässyt kisoihin kevään aikana, eikä ole mukana myöskään Jukolassa. Häntä olisi tarvittu yöosuuksille tai ankkuriksi. Tasaisen vahva joukkue, mutta vaatii venymistä yltääkseen aivan terävimpään kärkeen.

Mustat hevoset
Turun Metsänkävijät, Södertälje Nykvarn Orientering, MS Parma, KooVee

Jukolan viestin kaikki joukkueet juoksujärjestyksineen näet Jukolan viestin kotisivuilta. YLE TV2 televisioi Jukolan viestin kilpailut kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä. Lähetys Venlojen viestistä alkaa lauantaina 15.6. klo 13.45 ja Jukolan viestistä klo 22.45.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Jukolan viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi