Niskanen ja Kläbo ottavat toisistaan mittaa Murhamäessä - Lue ennakko Falunin kilpailuun!

Falunin perinteisen 10 km kilpailusta on odotettavissa raskas. Viimeisen 3,75 km osuuden huipentavassa Mörderbackenissa on Iivo Niskasen sauma voittoon.
Etusuora: 15.03.2024 19:50Hiihto
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten kilpailuun suosikkeina lähtevät Iivo Niskanen, Martin Løwstrøm Nyenget ja Johannes Hösflot Kläbo. Nyenget voitti Rukan kilpailun kauden alussa ja oli Holmenkollenin 50 km kilpailussa toinen.

Kläbo sen sijaan voitti Kollenin kuninkuusmatkan ja Lahden 20 km sekä Trondheimin 10 km väliaikalähdöt. Niskanen on startannut tämän kauden aikana kolmeen väliaikalähtökilpailuun. Rukalta ja Lahdesta tulivat kakkostilat, Trondheimissa sijoitus oli vasta 14:s.

Nyengetille ja Niskaselle sopii varmasti hyvin pitkä 10 km rata, missä kukaan ei tule saamaan peesihyötyjä. Latuprofiili jyrkkenee loppua kohden, joten ratkaisut tehdään viimeisellä 3,75 km osuudella, mihin kuuluu myös Falunin legendaarinen "Murhamäki" eli Mörderbacken.

Katso myös: Veikkauksen hiihto-studio: Teemu Pasasen analyysit Falunin rataprofiileista

Kläbon eduksi tulee sanoa, että hän on startannut 149 kertaa maailmancupin kilpailuun ja valinnut epävirallisen tilastomme mukaan suksen väärin noin kerran. Kläbo on myös erittäin nopea Falunin laskupätkillä, missä hän on pystynyt aikaisempina vuosina repimään isoa eroa vastustajiin.

Näin ollen Nyengetin ja Niskasen on lyötävä hurja tykitys Mörderbackeniin, jotta mäen päällä on riittävästi eroa Kläboon.

Haastajat

Vesisade voi sotkea suksivalintoja ja tehdä kilpailusta todella raskaan, mikä suosii Niskasen kaltaisia vahvoja työjuhtia. Norjalaisista etenkin Harald Östberg Amundsen on ollut koko kauden läpi hurjassa vireessä. Maailmancupin kokonaiskilpailun johtaja on mahdollinen menestyjä tälläkin matkalla.

Muista norjalaisista Pål Golberg,Didrik Töhnseth, Mattis Stenshagen ja Erik Valnes omaavat myös hyvällä suksella täydet mahdollisuudet podiumille. Sen sijaan Henrik Dönnestadin kisavire on ollut pahasti laskuvireessä. Lahdessa Dönnestad jäi kärjestä yli kaksi minuuttia ja helmikuun lopulla Norjan mestaruuskisoissa 10 km perinteisellä loppusijoitus oli 35:s.

Ruotsalaisista William Poromaa kaatui ikävästi Holmenkollenin 50 km kilpailun lopussa ja häneltä jäi paras terä näyttämättä. Kotiladuilla Poromaa on tässä kilpailussa mahdollinen yllättäjä.

Suomalaisista kannattaa tarkkailla etenkin Lauri Vuorisen menoa. Vuorinen oli loistava perjantain sprintissä ja hiihti jo Lahdessa 20 km matkalla sijalle 12. Toblachin maailmancupissa 10 km perinteisen matkalla Vuorinen oli 11:s.

Toblachissa perinteisen väliaikalähdön voittanut Perttu Hyvärinen palaa lauantaina tositoimiin. Hyvärisen käyrä on sojottanut alaspäin, mutta Falunin rata tuntuisi sopivan työmiehelle hyvin. Viime vuonna Hyvärinen oli kilpailussa nappisuksella viides jääden vain neljä sekuntia palkintopallisijoituksesta. Ristomatti Hakola hiihti samassa kilpailussa kuudenneksi.