Falunin miesten 15 km Bolshunoville, suomalaiset kaukana kärjestä

Miesten Falunin maailmancupin vapaan tyylin 15 km väliaikalähtökisan voitto meni Venäjälle, kun Aleksandr Bolshunov oli paras ennen norjalaiskolmikkoa. Matti Heikkinen oli kisan 30. Iivo Niskanen jätti kisan hiihtämättä.
Etusuora: 17.03.2019 16:48Hiihto
Falunin miesten 15 km Bolshunoville, suomalaiset kaukana kärjestäVeikkaus
Matti Heikkinen, Sjur Röthe ja Aleksandr Bolshunov Seefeldin MM-viestin kolmososuudella. (Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

Ennakko

Falunin maailmancup-viikonloppu päättyy miesten 15 km (v) väliaikalähtökilpailuun. Nykyään väliaikalähdöt alkavat olla valitettavasti harvinaisuuksia maailmancupissa. 15 km vapaan väliaikalähtö on hiihdetty tällä kaudella vain kahdesti. Joulukuussa Davosissa Venäjän Evgeniy Belov oli ykkönen ennen Ranskan Maurice Manificat'ta ja Norjan Martin Johnsrud Sundbytä. Tammikuussa Ulricehamnissa Manificat hiihti voittoon ennen Norjan Simen Hegstad Kruegeria ja Didrik Tönsethiä. Molemmat kilpailut ovat olleet todella tiukkaa sekuntipeliä, sillä Davosissa Belov voitti 0,9 sekunnilla ja neljä parasta mahtui 10 sekunnin sisään. Ulricehamnissa Manificat voitti 1,1 sekunnilla ja neljä ensimmäistä olivat 11,2 sekunnilla sisällä toisistaan.

Pitkä luita menestysehdokkaita

Edellä mainittujen lisäksi suosikkien joukkoon on syytä nostaa ainakin Norjan Sjur Röthe. Myös muut norjalaiset Johannes Hösflot Kläbo, Sindre Björnestad Skar ja viidenkympin maailmanmestari Hans Christer Holund ovat hyvänä päivänä mitalitaistossa. Venäjän vahvasta joukkueesta voidaan nostaa esille Belovin lisäksi Aleksandr Bolshunov ja Andrey Melnichenko.

On myös mielenkiintoista nähdä pystyykö Ruotsin Calle Halfvarsson kotilumillaan kärkitaistoon. Viime vuonna hän oli Falunissa 15 km (p) yhteislähtökisassa toinen ja toissa vuonna 30 km (p) yhteislähtökisassa kolmas. Halfvarssonilla on siis Falunissa kulkenut, mutta toki väliaikalähtö on hänelle haasteellisempi kilpailumuoto. Myös Sveitsin Dario Cologna on parantanut vauhtiaan loppukaudesta ja voitti viikko sitten 42 km Ski Classics -kisan vapaalla tyylillä.

Niskanen ollut parasta suomalaisista myös vapaalla

Suomen kokoonpano miesten kisaan on Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Antti Ojansivu, Markus Vuorela, Perttu Hyvärinen ja Verneri Suhonen. Niskanen on nostanut vapaan hiihtämisen tasoaan roimasti tälle kaudelle ja onkin napannut kahdesta 15 km (v) mc-kilpailusta sijat 6 ja 13. Ulricehamnin kutossijassa auttoi sopivasti eteen tullut Manificat'n peesi, mutta joka tapauksessa Niskasen vapaan hiihto on täysin uudella tasolla. Myös Seefeldin MM-kisoissa Niskanen osoitti skiathlonissa hyvää suorituskykyä vapaan osuudella.

Tähän kauteen uransa päättävä Heikkinen on parantanut hiihtoaan kauden loppua kohden. Seefeldin viideltäkympiltä tuloksena oli 11. sija mainion hiihdon päätteeksi. Tänään Heikkiseltä voidaan odottaa nappihiihdolla sijoitusta jopa 10 parhaan joukkoon. Muille suomalaisille maailmacupin pisteille (top30-sijoitus) pääsy olisi hyvä suoritus.

Vihjeet Veikkauksen peleihin

Kirjoitushetkellä kauden parhaan vapaan 15 km hiihtäjän Manificat'n voiton peliosuus on käsittämättömän alhainen 4,5%. Kakkossijallekin häntä on pelattu vain 9,1%. Haemme lunastusta pelaamalla Manificat'ta kahden parhaan joukkoon. Kaveriksi otetaan pitkä liuta hiihtäjiä.

Peli-idea 1 - Superkaksari 6

VoittajaManificat
ToinenKruger, Sundby, Röthe, Tönseth, Halfvarsson, Holund, Cologna, Bolshunov, Belov, Melnichenko, Parisse
Rivimäärä11 riviä
Rivin hinta5,50 € (minimipanoksella 0,50 €)
Peliaika päättyy17.3. klo 15:28
TVYle 2

Peli-idea 2 - Superkaksari 6

VoittajaKruger, Sundby, Röthe, Tönseth, Halfvarsson, Holund, Cologna, Bolshunov, Belov, Melnichenko, Parisse