Jatkuuko mäkiviikko saksalaiskomennossa uudenvuodenpäivän klassikkokisassa?


Keski-Euroopan mäkiviikko jatkuu perjantaina Saksan Garmisch-Partenkirchenissä perinteisellä uudenvuodenpäivän kilpailulla.
Etusuora: 31.12.2020 18:03Mäkihyppy
Jatkuuko mäkiviikko saksalaiskomennossa uudenvuodenpäivän klassikkokisassa?
Kuva: Vierschanzentournee
Veikkaus
Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchenin mäkikisan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Mäkiviikko 2020-2021 alkoi hieman yllätyksellisissä merkeissä tiistaina Oberstdorfissa, kun maailmancupin selvät kärkinimet Norjan Halvor Egner Granerud ja Saksan Markus Eisenbichler jäivät molemmat ulos kisan kärkikolmikosta.

Voiton mäkiviikon avauksessa vei isäntämaa Saksan Karl Geiger, joka palasi heti huipputasolle oltuaan sivussa koronavirustartunnan vuoksi viimeisistä Engelbergin maailmancup-kisoista. Ennen sairastumistaan lentomäen MM-kultaa voittaneen saksalaisen taso ei ollut laskenut koronan myötä, vaan oireettomana sairastanut Geiger osoitti vireen olevan huipussaan oikealla hetkellä.

Oberstdorfissa kakkossijan vei Puolan Kamil Stoch, joka on noussut mahti-iskuun mäkiviikon kynnyksellä. Puolan joukkuetta uhkasi katastrofi, kun yksi joukkueen hyppääjistä sai koronatestissä positiivisen tuloksen ja koko Puolan joukkue ehdittiin sulkea jo ulos Oberin karsinnasta. Negatiivinen uusintatesti palautti kuitenkin puolalaisten osallistumisoikeuden ja Stoch käytti tilaisuuden lähes sataprosenttisesti hyväkseen.

Nousuvirettä Oberstdorfissa uhkui myös viime kaudella juuri mäkiviikolla läpimurtonsa tehnyt Norjan Marius Lindvik, joka oli avauskisan kolmonen. Lindvik joutui kuitenkin jättämään Garmischin karsinnan väliin hammassäryn takia, eikä ole siten mukana uudenvuodenpäivän kilpailussa.

Granerud hyppäsi Oberstdorfissa "ihan hyvin" noustuaan avauskierroksen yhdeksänneltä sijalta neljänneksi. Viisi peräkkäistä maailmancupin voittoa ennen Oberia ottaneen Granerudin suoritusta voidaan pitää kuitenkin hienoisena pettymyksenä.

Eisenbichler oli Oberissa lähellä suurta katastrofia, sillä hän selvisi vain niukin naukin toisella kierrokselle sijalla 26. Kakkoskierroksella hän kuitenkin palasi tasolleen ja hyppäsi selvästi toisen kierroksen pisimmän hypyn ja 1,5 metrin päähän mäkiennätyksestä 142 metrin leiskautuksellaan.

Eisenbichler näytti kuitenkin Oberissa olevansa hyvin haavoittuvainen mikäli olosuhteet ovat haastavat. Karsinnan lumisateessa ja takatuulessa hän jäi sijalle 25. Ensimmäisessä kisahypyssä takatuuli niinikään kiusasi, eikä saksalaistähti pystynyt venymään kärkimitoille.

Mäkiviikon tilanne avauskisan jälkeen


Tilanne 1/4 osakilpailua

#UrheilijaTulos
1.Karl Geiger 🇩🇪291,1
2.Kamil Stoch 🇵🇱288,3
3.Marius Lindvik 🇳🇴285,2
4.Halvor Egner Granerud 🇳🇴280,1
5.Markus Eisenbichler 🇩🇪274,3
6.Stefan Kraft 🇦🇹273,6
7.Adnrzej Stekala 🇵🇱273,3
8.Philipp Aschenwald 🇦🇹273,0
9.Anze Lanisek 🇸🇮270,1
10.Ziga Jelar 🇸🇮269,8

23. Antti Aalto (FIN) 254,0
31. Niko Kytösaho (FIN) 119,4


Tiukka voittotaisto tulossa Garmischissa


Avauskisan ykkönen Geiger saa meiltä suosikin paineet Garmischin kisaan. Mies oli viime vuonna samassa kisassa toinen Lindvikin jälkeen. Piste-erot kasvoivat tuolloin suuriksi, sillä kisan vitonen Daiki Ito jäi voittaneesta Lindvikista yli 16 pistettä. Eisenbichler oli kisan kymmenes reilut 23 pistettä voittajan takana.

Mäkiviikolle on ominaista, että kun joku hyppääjä saa kiertueella vireen päälle, niin se kantaa läpi neljän osakilpailun. Geiger napsi mäkiviikolta viime kaudella sijat 2, 2, 8 ja 2 ollen kokonaiskisan kolmas.

Unohdetaanko nyt sitten Granerud ja Eisenbichler yhteen kisaan? Ei.

Molemmat olivat vahvoja Garmischin torstaisessa karsinnassa. Granerud ponkaisi karsinnassa selvästi pisimmän siivun, mutta jäi tyylipisteiden takia niukasti toiseksi Slovenian nousuvireisen Anze Lanisekin taakse. Eisenbichler oli karsinnan kolmonen.

Garmisch-Partenkirchen 31.12.2020, karsinta


Miehet HS142, karsinta

#UrheilijaTulos
1.Anze Lanisek 🇸🇮138,6
2.Halvor Egner Granerud 🇳🇴138,1
3.Markus Eisenbichler 🇩🇪137,9
4.Stefan Kraft 🇦🇹136,1
5.Karl Geiger 🇩🇪134,3
6.Kamil Stoch 🇵🇱134,1
6.Ryoyu Kobayashi 🇯🇵134,1
8.Dawid Kubacki 🇵🇱131,2
9Adnrzej Stekala 🇵🇱129,8
10.Johann Andre Forfang 🇳🇴129,0

18. Niko Kytösaho (FIN) 123,4
20 Antti Aalto (FIN) 122,8


Eisenbichleriltä löytyy toissa vuodelta Garmischista toinen sija. Lisäksi hän hyppäsi Oberstdorfissa tiistaina toisen kierroksen pisimmän ja parhaan hypyn. Hän ja Granerud kärsivät Oberin ensimmäisellä kierroksella kovasta takatuulesta. Niin kärsi toki Geigerkin, joka osoitti olevansa aivan huippuiskussa kelissä kuin kelissä.

Kahdella edellisellä mäkiviikolla Garmischissa kolmanneksi hypännyt ja mäkiviikon voittoa puolustava Puolan Dawid Kubacki ei ole ollut viime vuosien vireessä ja jäi Oberstdorfissa sijalle 15. Garmischissa vire näyttäisi pikku hiljaa löytyvän, sillä Kubacki oli ensimmäisen harjoitushypyn kolmanneksi paras ja toisen hypyn ykkönen. Karsinnassa hän ylsi kahdeksanneksi

Toissa vuonna Garmischissa voittanut Japanin Ryoyu Kobayashi jatkoi Oberissa keskinkertaisia esityksiään ollen 14:s. Kobayashin hyppy alkaa kuitenkaan pikkuhiljaa lipua uomiinsa, sillä Garmischin harjoituksissa hän oli toisen hypyn kolmanneksi paras ja karsinnassa kuudes.

Kahdesti mäkiviikon voittoa juhlinut Stoch sen sijaan ilmoittautui väkevästi Oberissa tämänkin kauden mäkiviikon voittotaistoon. Hän on ollut Garmischissa kuuden kärjessä neljän viime vuoden aikana kolme kertaa. Voittoa hän juhli Garmischissa kolme vuotta sitten. Torstain karsinnassa Stoch oli Kobayashin kanssa tasapistein kuudes.

Itävallan Stefan Kraftia ei saa myöskään unohtaa. Selkävaivoista kärsinyt Kraft väläytteli tulemistaan Oberstdorfissa ollen kisan kutonen ja hänen kuntonsa on selvässä nousussa. Kraft kisasi alkukaudella maailmancupissa vain kerran yli kuukausi sitten Wislassa heikolla menestyksellä.

Mikäli selkäkivut ovat taakse jäänyttä elämää, on Kraft valmis taistelemaan kärkisijoista Garmischissa ja mäkiviikon kokonaiskisassa. Maailmancupin kokonaiskisan viime kaudella nimiinsä vienyt itävaltalainen janoaa varmasti paluuta mäkiviikon keskikorokkeelle. Kraft on onnistunut valloittamaan mäkiviikon kertalleen kaudella 2014-2015.

Garmischissa hän ei tosin ole loistanut, sillä plakkarissa on seitsemästä yritysksestä vain yksi podiumsija. Torstain karsinta antoi kuitenkin hyvän signaalin nousuvireen jatkumisesta, sillä itävaltalainen oli karsinnan neljänneksi paras.

Suomalaiset


Suomalaiskaksikko Antti Aalto ja Niko Kytösaho janoaa maailmancupin pisteitä Garmischissa. Aalto jatkoi Oberissa tasaisia esityksiään 23:s ja Kytösaho putosi karvaasti ensimmäisenä toiselta kierrokselta ja cupin pisteiltä ollen kisan 31:s. Molemmat selvittivät helposti tiensä karsinnasta varsinaiseen kilpailuun, sillä Kytösaho oli karsinnan 18:s ja Aalto 20:s.

Veikkausvihjeet


"Ski jumping is a momentum sport" voisi Juhani Tamminen todeta, mikäli kommentoisi mäkihyppyä. Kun kulkee niin kulkee. Geigerilla kulkee. Kraftilla alkaa kulkemaan. Stoch näyttää palanneen huippuiskuun ja viihtyy mäkiivikolla. Granerud on ollut varmempi kuin Eisenbichler, joten yritetään pientä kannanottoa jättämällä Eisenbichler vain alariville.

Peli-idea - Supertripla 5

VoittajaGeiger, Kraft
ToinenGeiger, Kraft, Stoch, Granerud
KolmasGeiger, Kraft, Stoch, Granerud, Eisenbichler, Lanisek, Kobayashi
Rivimäärä30 riviä
Rivin hinta6,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy1.1.2021 klo 14:58
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Garmisch-Partenkirchenin mäkikisan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi