Hiihdon MM 2019: Iivo Niskanen upealla hiihdolla neljäs skiathlonissa


Iivo Niskanen hiihti mainion yhdistelmäkilpailun Seefeldin MM-kisoissa ja jäi vain niukasti ulos mitaleilta ollen kisan neljäs. Voiton vei Norjan Sjur Röthe.
Etusuora: 23.02.2019 14:50Hiihto
Hiihdon MM 2019: Iivo Niskanen upealla hiihdolla neljäs skiathlonissa
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Iivo Niskanen aloittaa MM-urakkansa ehkä hieman yllättäen jo skiathlonista.
Iivo Niskanen osoitti pystyvänsä maailmanluokan suorituksiin myös vapaalla hiihtotavalla hiihtäen Seefeldin MM-kisojen yhdistelmäkilpailun neljänneksi. Kilpailun voiton ratkaisi edukseen viiden miehen kamppailussa Norjan Sjur Röthe. Loppusuoralla mestaruustaistelussa Röthelle joutuivat taipumaan hopealle hiihtänyt Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Norjan Martin Johnsrud Sundby. Niskanen ja Ranskan Clement Parisse putosivat viiden miehen kärkiryhmästä viimeisessä pitkässä nousussa noin puoli kilometriä ennen maalia.

Niskanen pisti vauhdin päälle heti perinteisen osuuden alussa ja alkoi hajottaa porukkaa. Valitettavasti hän kaatui osuuden puolivälissä juottopaikalla ja jäi kärjestä. Niskanen nousi tasaisesti kuitenkin takaisin kärkiporukkaan ja oli seitsemän miehen irtiotossa mukana kisan puolivälissä, kun hiihtotyyli vaihdettiin vapaalle. Seitsikosta putosi ensin Kazakstanin perinteisen tyylin spesialisti Aleksei Poltoranin ja myöhemmin Iso-Britannian Andrew Musgrave. Kärkiviisikko piti sen verran kovaa vauhtia, että kenelläkään ollut mahdollisuuksia nousta takaa enää kärkiryhmään. Norjalaisista suosikeista Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen hyytyivät pahoin jo kisan ensimmäisellä puolikkaalla.

Kilpailun tulokset


Hiihdon MM 2019 - Skiathlon 15 km + 15 km, miehet 23.2.2019

#UrheilijaAika
1.Sjur Röthe 🇳🇴1.10.21.8
2.Alexander Bolshunov+0.1
3.Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴+0.7
4.Iivo Niskanen 🇫🇮+12.3
5.Clement Parisse 🇫🇷+20.7
6.Alex Harvey 🇨🇦+58.9
7.Andrew Musgrave 🇬🇧+1.00.3
8.Adrien Backscheider 🇫🇷+1.03.6
9.Sergei Ustjugov+1.09.4
10.Jens Burman 🇸🇪+1.12.8

Muut suomalaiset
12. Matti Heikkinen +1.48.6
23. Perttu Hyvärinen +3.37.3
33. Antti Ojansivu +4.43.7


Kisan ennakko ja vihje


Yhdistelmäkilpailusta odotetaan alustavasti Norjan ja Venäjän välistä maaottelua. Norjan hurjasta joukkueesta kertoo jotain se, että maalla on varaa jättää joukkueesta kokonaan ulos yhdistelmämatkan hallitseva olympiavoittaja Simen Hegstad Krüger ja olympiapronssimitalisti Hans Christer Holund.

Martin Johnsrud Sundby voitti Pyeongchangin olympialaisissa yhdistelmähiihdon hopeaa ja oli Lahden MM-kisoissa samalla matkalla myös toinen. Kokenut norjalaiskettu on jälleen takuulla vireessä, kun arvokisat ovat käynnissä ja monipuolisena hiihtäjänä Sundby on yhdistelmähiihdoissa aina vahva.

Finn Hagen Krogh oli Lahden MM-kisoissa samalla matkalla pronssilla. Kun tähän lasketaan vielä vapaan spesialisti Sjur Roethe, kiritykki Johannes Hoesflot Klæbo ja kaikkien hiihtotyylien sekä -matkojen erikoismies Emil Iversen, ei edes Norjan kolmoisvoitto olisi yllätys.

Klæbo osoitti Tour de Skillä, että myös distanssimatkat kulkevat sprintin tavoin, joten hän pysyy varmasti pitkään kärjen mukana. Keskiviikon sprintissä uskomatonta irtiottokykyään näyttäneelle norjalaiselle tuskin löytyy loppukiritaistossa vastusta.

Iskevätkö Venäjän hirmut kaasun pohjaan?


Norjalaisille kovimman haasteen lyövät venäläiset ja ennen kaikkea Sergei Ustiugov. Lahden MM-kisojen skiathlonin voittaja on osoittanut todella kovaa nousukuntoa kevätkaudella ja venäläiselle sopivat sekä perinteinen että vapaatyyli oikein hyvin. Ustiugov pyrkii pitämään varmasti vapaan osuudella vauhtia, mutta jo Tour de Skin distanssimatkat osoittivat, ettei Kläboa ole helppo pudottaa vauhdista.

Sprintissä hieman epäonnistunut Alexander Bolshunov on viimeinen kilpailun selkeä mitalisuosikki. Ennen kaikkea perinteinen hiihtotapa on miehellä todella vahva, joten hän pääsee ensimmäiset 15 kilometriä muita helpommalla.

Mikäli perinteisen osuuksilla pidetään vauhtia, Bolshunovin osakkeet nousevat huomattavasti. Seefeldin helpoilla laduilla on kuitenkin vaikea tehdä isoa pesäeroa yhteislähdössä. Bolshunov tarvitsi vetoapua muilta perinteisen spesialisteilta ja sitä tuskin on luvassa.

Mitä tekee Iivo Niskanen?


Tähän paras mies olisi luonnollisesti Iivo Niskanen, joka ehkä hieman yllättäen päätti aloittaa kisaurakkansa jo skiathlonista, vaikka etukäteen vahva mitalilaji pariviesti kilpaillaan jo seuraavana päivänä. Nähtäväksi jää lähteekö Niskanen kilpailuun säästellen vai lähteekö hän iskemään jo perinteisen osuudella.

On mahdollista, että kilpailu toimii Niskaselle lähinnä avaavana vetona pariviestiä ja 15 km väliaikalähtöä varten. Toisaalta parantuneen vapaan hiihtämisen myötä hän todennäköisesti näkee itsellään mitalisaumat myös skiathlonissa. Niskaselta voidaankin odottaa kilpailusta jopa top 6 -sijoitusta, mutta mitalisija tulisi yllätyksenä.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Seefeldin helpohkoilla laduilla tuskin nähdään rajua otatusta vielä perinteisen osuudella, joten ratkaisut nähdään todella suurella todennäköisyydellä aivan kilpailun lopulla. Kirivaiheessa kovimmat nimet ovat ehdottomasti Klæbo ja Iversen, jotka saavat ykkössijat myös meidän supetripla-vihjeeseemme. Kolmannelle sijalle on tyrkyllä useampi kilpailija.

Peli-idea - Supertripla

VoittajaKläbo
ToinenIversen
KolmasUstiugov, Harvey, Røthe, Sundby, Bolshunov
Rivimäärä5 riviä
Rivin hinta1,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy23.2. klo 13:28
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet