Holmenkollen: Jatkuuko norjalaisdominointi? Lue ennakko miesten normaalimatkalle!


Norja on ollut tämän kauden täysin suvereeni miesten ampumahiihdon maailmancupissa. Jatkuuko rynnistys kotiyleisön edessä?
Etusuora: 29.02.2024 19:28Ampumahiihto
Holmenkollen: Jatkuuko norjalaisdominointi? Lue ennakko miesten normaalimatkalle!
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten normaalimatka 20 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat on taputeltu tämän kauden osalta ja myös miesten puolella on aika palata takaisin maailmancupin pariin. Perinteisissä Oslon Holmenkollenin ampumahiihtokilpaluissa on perjantaina tarjolla miesten 20 km normaalimatka.

MM-kisat on aina henkisesti ja fyysisesti raskas kiertue, josta palautuminen on nyt avainasemassa. Pitkän kisarupeaman jälkeen monella urheilijalla voi olla tankki tyhjä. Tämän vuoksi kauden viimeisellä puoliskolla saatetaan nähdä vielä melko isojakin heittoja hiihtoajoissa ja sijoituksissa.

Lisäksi miesten normaalikilpailu on muutenkin hyvin hankala ennakoitava, sillä mahdollisia menestyjiä voisi helposti listata 20-30. Näin ollen voimasuhteiden ennakoiminen perjantain kilpailuun on tavallistakin hankalampaa.

Vuonomaan suosikit kotikisoissa


Suurimmat suosikit löytyvät laajasta norjalaisrintamasta, joka on dominoinut sekä maailmancupia että MM-kisojen kilpailuja. Ennen Holmenkollenia Norjalla on peräti kutoisjohto ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa järjestyksessä: Johannes Thingnes Bö, Johannes Dale-Skjevdal, Tarjei Bö, Vetle Sjåstad Christiansen, Endre Strömsheim ja Sturla Holm Lägreid.

Lisäksi 25-vuotias Vebjørn Sørum on sijalla 20, vaikka on osallistunut vain kymmeneen kilpailuun. Norjan hurjasta tasosta kertoo, ettei Sørum mahtunut Norjan MM-joukkueeseen, vaikka hän on ollut kahdesti tällä kaudella podiumilla ja neljästi kymmenen parhaan joukossa.

MM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla jaettiin 12 MM-mitalia, joista Norja voitti yhdeksän. Norja otti kaksi kolmoisvoittoa ja vei kaikki kultamitalit. Ainoa epäonnistuminen tuli viestissä, kun Ruotsi vei kullan ja Norja jätettiin hopealle.


Haastajat ja yllättäjät


Kuten sanottua, miehissä haastajien ja yllättäjien ryhmä on valtavan pitkä. Mielenkiintoisimmat nimet ovat kuitenkin MM-kisoissa pientä piristymistä osoittaneet ranskalaiset: Quentin Fillon Maillet, Emilien Jacquelin, Fabien Claude ja Eric Perrot.

Ranskalaiset haastoivat parhaiten norjalaisia MM-kisoissa ja Fillon Maillet pääsi juhlimaan jopa MM-pronssia yhteislähdössä. Sekä normaalimatkalla, yhteislähdössä että takaa-ajossa oli kolme ranskalaista kymmenen parhaan joukossa. Onnistumiset neljän ammunnan kilpailuissa puhuvat ammuntavireen löytymisestä, mikä olikin Ranskan miesjoukkueella täysin hukassa alkukauden ajan.

Ruotsalaisista Sebastian Samuelsson on ehdottomasti kilpailun mielenkiintoisin nimi. Samuelsson sairasteli alkukaudesta, mikä vaikutti selkeästi hänen hiihtokuntoonsa. Alkukaudesta ruotsalainen oli kuitenkin koko kiertueen nopeimmassa kunnossa.

MM-kisoissa Samuelsson piristyi ja hiihtovauhdeissa lähempänä norjalaisia ja myös ampumpenkalla tuli onnistumisia. Samuelsson voitti MM-kultaa miesten viestissä ja oli pronssilla sekaviestissä. Lisäksi henkilökohtaisilta matkoilta tuli positiiviset sijoitukset: 5, 6, 7 ja 23. Mikäli palautuminen on lähtenyt heti käyntiin, ruotsalaisella voisi olla vielä paukkuja loppukauteen.

Nostetaan lopuksi vielä esiin MM-kisojen sensaatio Andrejs Rastorgujevs, joka otti vihdoin uran ensimmäisen arvokisamitalinsa 35-vuoden iässä ja oli muutenkin Nove Meston laduilla loistavassa vireessä. Yhteislähdön hopean lisäksi latvialainen oli normaalimatkalla neljäs ja sprintissäkin 12:s. Kokenut konkari pääsee kilpailuun ainakin paineitta, kun pitkään jahdattu MM-mitali on vihdoin hyppysissä.

Muista mahdollisista menestyjistä Saksan Roman Rees, Benedikt Doll, Justus Strelow ja Johannes Kühn sekä Sveitsin Sebastian Stalder ja Niklas Hartweg ovat väläytellään normaalimatkoilla. Doll otti jopa MM-pronssia Nove Meston normaalimatkalta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten normaalimatka 20 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi