Jyräävätkö Svenskin veljekset Stora Tuna OK:n jälleen voittoon Jukolan taikayössä? Mihin yltävät suomalaisjoukkueet?


Stora Tuna OK tavoittelee Lukkari-Jukolassa jo kolmatta peräkkäistä Jukolan viestin voittoa. Suomalaisjoukkueista tiukimmin voittotaistoon osallistunevat Koovee ja Helsingin Suunnistajat.
Veijo Vaakanainen: 17.06.2022 21:44Suunnistus
Jyräävätkö Svenskin veljekset Stora Tuna OK:n jälleen voittoon Jukolan taikayössä? Mihin yltävät suomalaisjoukkueet?Veikkaus
Vuoden 2017 voittaja IFK Göteborg ei tällä kertaa kuulu suurimpiin suosikkeihin. (https://www.10mila.se/index.php/fi/)
Jukolan viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Jukolan seitsenosuuksinen viesti on yksi suomalaisen urheilun suurimpia klassikoita. Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä innoituksensa saanut viesti on paikoitellen jopa enemmän taidetta kuin urheilua. Odottava hiljaisuus ennen lähtölaukausta hämärtyvässä illassa ja välkkyvät valot muuten säkkipimeässä äänettömässä metsässä ovat kuin runoutta urheiluromantikon silmissä.

Tänä vuonna Jukolan yön taiasta nautitaan Mynämäellä ja Nousiaisissa järjestettävässä Lukkari-Jukolassa. Varsinais-Suomen avokallioissa kirmataan kovaa vauhtia, mutta kalliot ja louhikot voivat salakavalasti ohjata varomattoman suunnistajan pitkällekin harhapolulle. Kulkukelpoisuuden metsässä pitäisi kuitenkin olla hyvää runsaasta kivien määrästä huolimatta.

Svenskin veljesten tähdittämä Stora Tuna jälleen suurin suosikki


Kahdella edellisellä kerralla Jukolan viestin voitto on mennyt Ruotsiin Stora Tuna OK:lle. Pääasiassa Svenskin veljeksistä koostuva Stora Tuna on myös tänä vuonna viestin suurin suosikki, sillä joukkue pääsee liikkeelle ykkösmiehityksellään, joka on ollut juoksujärjestystä lukuun ottamatta täysin muuttumaton viime vuosina.

Joukkueen avaaja on tällä kertaa Jesper Svensk, jonka vastuulla ykkösosuus oli myös vuoden 2019 voitokkaassa Jukolassa. Hänen jälkeensä Stora Tunan viestiä vievät Olle Kalered, Joakim Svensk, Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Emil Svensk ja Viktor Svensk.

Viime vuoden Jukolassa Stora Tunan viesti alkoi varsin synkästi, kun Anton Sjökvist tuli vaihtoon vasta sijalla 85 yli 11 minuuttia kärjen takana. Tämän jälkeen joukkue teki kuitenkin ehkä yhden koko Jukolan historian hienoimmista nousuista, kun Henrik Johannesson, Olle Kalered ja Jesper Svensk olivat kaikki seuraavilla kolmella osuudella omien osuuksiensa nopeimpia ja nostivat Stora Tunan kärkeen, jossa joukkue pysyi lähes tauotta koko loppuviestin.

Viime vuoden viesti osoitti siis sen, että Stora Tuna pystyy nousemaan voittotaistoon jopa yhden pikimusta osuuden jälkeen. Kaikkien suunnistajien onnistuessa ruotsalaisjoukkue lienee siis vastustajilleen erittäin vaikea voitettava.

Ainoa voittajasuosikki Stora Tuna ei kuitenkaan ole. Joukkueen haastavat ainakin kovat ruotsalaisjoukkueet OK Linné ja OK Ravinen.. Viime vuoden kakkonen ja vuoden 2017 voittaja IFK Göteborg ei sen sijaan tänä vuonna kuulune suurimpiin voittajasuosikkeihin, sillä joukkueesta puuttuvat Ruotsin maajoukkuesuunnistaja Max Peter Bejmer sekä hallitseva pitkän matkan maailmanmestari Norjan Kasper Fosser.

OK Linné jäi viime vuoden viestissä sijalle 15, mutta Tiomilan voitto osoitti joukkueen olevan erittäin iskukykyinen. Mikäli joukkueen muut jäsenet onnistuvat, voi OK Linné varmasti luottaa ankkuriinsa hallitsevaan viestisuunnistuksen maailmanmestariin Albin Ridefeltiin.

Ok Ravinenilla ankkuri on vielä astetta kovempi kuin Linnéllä, sillä heillä ankkuriosuutta viilettää Ruotsin viime vuosien kovin suunnistaja Gustav Bergman, jolta löytyy palkintokaapista yhteensä 11 MM-mitalia, joiden joukosta löytyy neljä viestikultaa. Bergmanilla ei ehkä ole ympärillä aivan yhtä laadukasta joukkuetta kuin Ridefeltillä, mutta muiden suunnistaessa omalla tasollaan, voi Bergman hyvistä asemista tehdä suuriakin urotekoja viimeisellä osuudella.

Useammalla suomalaisjoukkueella mahdollisuudet kärkitaistoon


Suomalaisjoukkueista suurimmat odotukset kohdistuvat Tampereen Kooveehen. Vuoden 2016 voittaja on menettänyt riveistään sveitsiläisen suunnistuslegendan Daniel Hubbmannin, mutta joukkueen kokoonpanossa on silti useampia maailman kärkipään suunnistajia, kuten virolaiset Timo ja Lauri Sild, Ukrainan Oleksandr Kratov sekä Australian sprinttiässä Tim Robertson.

Viime vuoden kilpailun kolmonen Helsingin Suunnistajat lienee myös tänäkin vuonna vahvasti mukana kärkitaistossa. Pelkästään suomalaisista suunnistajista koostuva joukkue on pieniä juoksujärjestyksen muutoksia lukuun ottamatta sama kuin viime kaudellakin. Tasaisen joukkueen kovin nimi on ankkurina taivaltava moninkertainen nuorten maailmanmestari Olli Ojanaho, jonka nousu aikuisten huipulle ei ole kuitenkaan mennyt aivan odotusten mukaisesti.

Viime vuonna neljänneksi sijoittunut Tampereen Pyrintö joutuu pärjäämään ilman kovaa ankkuriaan Florian Howaldia. Pyrinnöllä on kuitenkin tästä huolimatta erittäin tasainen joukkue ja erityisesti neljännellä osuudella etenevältä viestin maailmanmestarilta Johan Runessonilta voidaan odottaa vahvaa tekemistä.

Suomalaisjoukkueista yllätysvalmis on lisäksi Turun Metsänkävijät, joka on vahvistunut kaksinkertaisella MM-mitalistilla Ruslan Glebovilla. Joukkueessa on mukana myös yksi maailman parhaista sprinttisuunnistajista Belgian Yannick Michiels, jolle vahvana ratajuoksijanakin Lukkari-Jukolan kovavauhtinen maasto varmasti sopii.

Useampi suomalaisjoukkue pystyy siis yltämään mukaan Jukolan viestin kärkitaistoon. Viime vuosien hallitsijan Stora Tunan syökseminen valtaistuimelta lienee kuitenkin erittäin vaikeaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Jukolan viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi