Löytyykö Svenskin veljeksille pysäyttäjää? Lue Jukolan viestin kisaennakko


Maailman suurin suunnistusviesti – Jukolan viesti, kisataan Porvoossa 17.-18.6. Lauantaina päivällä kisattavaan Venlojen viestiin on ilmoittautunut 1549 nelihenkistä joukkuetta ja yöllä juostavaan Jukolan viestiin 1695 seitsikkoa.
Etusuora: 16.06.2023 08:52Suunnistus
Löytyykö Svenskin veljeksille pysäyttäjää? Lue Jukolan viestin kisaennakko
Kuva: SSL / Marko Kantaneva
Veikkaus
Jukolan viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Maasto ja kilpailun kulku


Jukolan viesti juostaan Porvoon Epon kylään nousseesta kilpailukeskuksesta käsin. Maastoa voidaan pitää selvästi edellisvuotta vaativampana, sillä nopeiden avokallioalueiden vastapainoksi maastosta löytyy paljon peitteisiä ja hidaskulkuisia maastonosia. Kärkijoukkueilla korostuukin suunnistuksen rytmitys ja virheitä tullaan varmasti näkemään siirryttäessä avoimilta mäkialueilta peitteisiin rinteisiin.

Kilpailun tiedot juoksujärjestyksineen löytyvät täältä. YLE TV2 televisioi molemmat kilpailut kokonaisuudessaan suorana. Venlojen viestin lähetys alkaa lauantaina 17.6. klo 13.45 alkaen ja Jukolan viestin klo 22.45 alkaen.

Jukolan viestissä korostuvat kolme ensimmäistä pitkää yöosuutta, joiden aikana tulee varmasti harvennusta voittotaisteluun pyrkivistä joukkueista. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö joku huippujoukkueista tekemään eroa muihin ennakkosuosikkeihin jo kolmannella pitkällä yöosuudella.

Niin kutsutut väliosuudet 4.-6. ovat tänä vuonna melko tasamittaiset, mutta niiden merkitys korostuu. Voittoon pystyäkseen, tulee joukkueella olla kokoonpanossa maailmanluokan menijöitä myös näillä osuuksilla.

Viimeinen osuus on pitkä ja vaativa, mikä karsii todellisten voittosuosikkien määrän niihin joukkueisiin, joilla on laittaa ankkuriksi kansainvälisen tahon ehdoton huippusuunnistaja.


Ennakkosuosikit


Stora Tuna


Svenskin veljekset ovat joukkueen runko ja ankkuriosuudelle löytyy huippukuntoinen Emil Svensk, joka juoksi Tiomilassa hurjan ankkuriosuuden. Kolme viimeisintä Jukolan viestiä on päättynyt keltamustien juhliin ja putki voi hyvin saada jatkoa myös Porvoossa.

IFK Göteborg


Göteborgin Tiomila kaatui terveysongelmiin, mutta joukkue on suurviestien takuumenestyjä. Kasper Fosser on yksi kovimmista, eikä joukkueesta muutenkaan löydy paljon heikkoja lenkkejä.

OK Ravinen


OK Ravinen juoksee viestin numerolla kaksi. Ankkurina on Gustav Bergman, joka oli viime vuoden Jukolan ankkuriosuuden nopein. Seitsemän osuutta sopii OK Ravinenille paljon paremmin kuin kymmenosuuksinen Tiomila.

HaastajatOK Linne


OK Linne oli Tiomilassa kolmas ja joukkue oli läpi viestin lähimpänä kärkeä, vaikka lopussa taipuikin. Juoksee numerolla 4.

NTNUI


NTNUI oli Tiomilan yllätysvoittaja, mutta on vaikea uskoa, että he pystyvät toistamaan tempun Jukolassa. Joukkue on tasainen, mutta kirkkaimmat tähdet puuttuvat. Tiomila kuitenkin näytti, että joukkue pystyy venymään ja näin nousemaan korkealle myös Jukolassa.

Helsingin Suunnistajat


Tiomilassa Helsingin Suunnistajat ei päässyt aivan terävimmän kärjen mukaan koko viestin aikana. "KotiJukola" takaa, että maastotyyppi on tiedossa ja hallussa. On erittäin tasainen joukkue, jossa Olli Ojanaho ja Topi Syrjäläinen kantavat suurta vastuuta.

Kalevan Rasti


Suomalaisista kovin ennakkosuosikki. Tiomilassa joukkue piti toiseksi kovinta vauhtia viimeiset osuudet. Miika Kirmula ankkurina taitaa kaksinkamppailut.

Tampereen Pyrintö


Pyrintö ylsi Tiomilassa upeasti toiseksi, vaikka Elias Kuukka ei ollutkaan joukkueessa mukana. Tasaisen vahva, mutta vaatinee ankkuriosuudelle pienen etumatkan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Jukolan viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi