Naisten pika-aidat ja moukari herkkupaloina – Kalevan kisojen perjantai tarjoaa monta mielenkiintoista mestaruustaistoa


Annimari Korte tavoittelee perjantai-iltana ensimmäistä Suomen mestaruuttaan ja Krista Tervo tavoittelee uutta Suomen ennätystä.
Etusuora: 14.08.2020 08:49Yleisurheilu
Naisten pika-aidat ja moukari herkkupaloina – Kalevan kisojen perjantai tarjoaa monta mielenkiintoista mestaruustaistoa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Annimari Korte
Kalevan kisat, perjantai, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kalevan kisat käynnistyvät toden teolla perjantaina. Monissa lajeissa karsitaan paikoista loppukilpailuun ja kymmenottelijat aloittavat kaksipäiväisen urakkansa. Tämän lisäksi perjantaina ratkaistaan kaikkiaan 10 Suomen mestaruutta, viisi kentällä ja viisi radalla.

Kalevan kisat on poikkeuksellisena koronakautena kauden kohokohta paitsi kansallisen tason kilpailijoille, niin myös kotimaan kirkkaimmille yleisurheilutähdille. Tästä syystä kisoista voidaan odottaa tiukkoja ja tasokkaita taistoja Suomen mestaruuksista, varsinkin kun sääkin Suomen Turussa suosii urheilijoita.

Perjantai-illan aikana jaetaan siis kaikkiaan 30 SM-mitalia uusille omistajilleen. Seuraavassa ennakoimme illan kuumimpia mestaruustaistoja.

Nouseeko Korte ensimmäistä kertaa mestariksi?


Kalevan kisojen perjantain suurimmasta kohokohdasta ei liene kovin suurta epäselvyyttä. Hieno ja toivottavasti myös tasokas yleisurheiluilta huipentuu nimittäin naisten pika-aitojen finaaliin. Kilpailuun suurimpana suosikkina lähtee luonnollisesti Suomen ykkösaituri Annimari Korte, joka on toistaiseksi ollut lyömätön aiemmissa kotimaan tähtien kohtaamisissa.

Kortteen suuri haastaja lienee moninkertainen Suomen mestari Nooralotta Neziri. Tällä kaudella parhaan tuloksensa neljään vuoteen juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija on kuitenkin ollut viime aikoina hieman laskuvireessä ja ajat ovat painuneet jopa kolmellatoista alkaviin lukuihin.

Pronssimitalista taistelevat mitä luultavimmin viime vuoden mestari Reetta Hurske sekä tiistaina Paavo Nurmi Gameseissa ennätyksensä juossut Lotta Harala. Hurske on alkukauden jälkeen valitellut ylirasitustilaa, eivätkä viime aikojen suoritukset ennakoi viimevuotisen mestaruuden uusimista. Harala sen sijaan on ollut tasaisen nousujohteisessa vireessä ja tiistain perusteella hän on jopa hienoinen ennakkosuosikki pronssille.

Nähdäänkö naisten moukarissa historian kovin SM-taisto?


Suomalaiset naismoukarinheittäjät ovat olleet kesän mittaan hurjassa vireessä. Krista Tervo on jo kahteen kertaan parantanut omaa Suomen ennätystään, joka kirjataan jo lukemissa 72,12. Hänen lisäkseen myös 17-vuotias suomalaisen yleisurheilun superlupaus Silja Kosonen on noussut 70-metriin uudella 19- ja 22-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 71,34.

Näiden tulosten pohjalta voidaankin odottaa, että perjantaina Turussa nähdään Kalevan kisojen historian kovin naisten moukarikilpailu. Toistaiseksi kovin voittotulos SM-taistoissa on Tervon viime kaudella heittämä 69,58, mutta 2020-luvulla ei luultavasti alle 70 metrin tuloksilla mestaruutta enää voiteta.

Pronssimitalista kilpailussa taistelevat Suomessa vakituisesti asuva virolaisheittäjä Kati Ojaloo sekä alle 20-vuotiaiden vuoden 2016 MM-pronssimitalisti Suvi Koskinen, joka on heittänyt neljän kilon rautapallon tällä kaudella uusiin ennätyslukemiin 67,69.

Kuinka korkealle rima nousee miesten korkeudessa?


Miesten korkeushyppy on viimeisten vuosien aikana ollut alamaissa ja kolmena edellisenä vuotena Suomen mestaruus on kuitattu reilusti alle 220:n tuloksella. Kaudella 2017 voittotulos jäi niinkin alhaisiin lukemiin kuin 208, joka oli heikoin voittotulos sitten vuoden 1969.

Tällä kaudella Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila ja Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen ovat kuitenkin herättäneet toivoa suomalaisen mieskorkeushypyn noususta. Nämä molemmat 19-vuotiaat hyppääjät ovat nimittäin nostaneet ennätyslukemansa korkeuteen 221, minkä vuoksi Turussa voidaan odottaa vaihteeksi kovatasoisempaa taistoa korkeushyppypaikan herruudesta.

Tosin on myös todettava se, että molemmilla hyppääjillä ennätyskorkeus on vielä toistaiseksi yksittäinen piikkitulos tilastoissa, eikä se ole vielä heidän perustasonsa. Tästä huolimatta pitää kuitenkin uskoa, että Kalevan kisojen tunnelma innostaa heidät suorittamaan taitojensa ylärajoilla ja että he tarjoavat katsojille viihdyttävän ja tasokkaan kisan Suomen mestaruudesta.

Onko eurooppalaisella maililla luvassa taktikointia?


Miesten 1500 metrille lähtee edellisvuosien tapaan suosikkina Joonas Rinne. Saarijärven Pullistuksen suojatti on juossut matkan aivan 3.40 tuntumaan, kun kisan tilastokakkonen Samu Mikkonen on taivaltanut matkan viisi sekuntia hitaammin. Vaikkakin kisassa kyttäiltäisiin, on tästäkin huolimatta kirivahva Rinne kisan selkeä suosikki. Mikkosen seuratoveri Konsta Hämäläinen on vavisuttanut suomalaismailereiden valtarakenteita kauden huimilla ennätysparannuksillaan ja on mitalin syrjässä kiinni. Kalevan kisoja muutamilla vuosikymmenillä kiertäneet maileriketut Panu Jantunen ja Tuomo Salonen ovat myös varteenotettavia mitalikandidaatteja.

Naisten tonnivitosen voitosta ei ole odotettavissa tiukkaa vääntöä, sillä Sara Kuivisto tulee todennäköisesti rallattelemaan neljänteen peräkkäiseen 1500 metrin mestaruuteen. Kuiviston takana nähdään mielenkiintoista taistoa muista mitaleista, sillä Lahden Ahkeran Ilona Mononen on ottanut kauden mittaan aimoharppauksen kehityksessään. Vasta 16-vuotias Mononen on juossut taktiikkakypsiä kilpailuja Motonet GP:ssä ja on varmasti valmis juoksemaan kohti uransa ensimmäistä Kalevan kisa -mitaliaan. Myös Haminan Pontevan Kaisa Tyni on ollut hyvässä vireessä ja on vahva suosikki mitaleille.

Näiden lajien lisäksi Turun Urheilupuistossa ratkaistaan myös viiden muun lajin mestaruudet. Miesten ja naisten ratakierroksella urheilijat taistelevat siitä, ketkä kestävät parhaiten täyden ratakierroksen tarjoaman happohyökkäyksen. Kentällä puolestaan naiset mittaavat paremmuutensa pituuspaikalla ja miehet ottavat toisistaan mittaa kuulassa ja keihäässä.

Mielenkiintoisena poimintana näistä lajeista voidaan nostaa 45-vuotias kiekonheiton SE-mies Frantz Kruger, josta voi tulla Kalevan kisojen historian iäkkäin Suomen mestari. Miesten ratakierroksella on edessä puolestaan arvaamaton ja tasainen kilpailu, sillä tilastoissa miesten väliset erot ovat minimaalisia.

Perjantai 14.8.2020

KelloM/NLajiVaihe
12.40M10-ottelu100m
12.45MSeiväsKarsinta A + B
12.55NKeihäsKarsinta
13.35M10-otteluPituus A + B
15.00MMoukariKarsinta
15.05NKorkeusKarsinta A + B
15.10M10-otteluKuula
16.05M3-loikkaKarsinta A + B
16.30NKuulaKarsinta
17.05M10-otteluKorkeus A + B
17.10MKiekkoLoppukilpailu
18.00N100m aidatAlkuerät
18.05MKuulaLoppukilpailu
18.30M1500mLoppukilpailu
18.40NPituusLoppukilpailu
18.45N1500mLoppukilpailu
19.00MKorkeusLoppukilpailu
19.05M400mLoppukilpailu
19.10NMoukariLoppukilpailu
19.30N400mLoppukilpailu
19.55M10-ottelu400m
20.25N100m aidatLoppukilpailu

Katso myös: Kalevan Kisojen livetulokset

Veikkausvihjeet


Naisten 100 m aidat - Voittaja & voittotulos


Korte on ollut kauden jokaisessa kisassa maannaisiaan vikkelämpi. Hän on kärsinyt viime päivinä vaivoista ja saikin eilen kortosoonihoitoa turvonneeseen takareiden jänteeseensä. Pikkuvammoista huolimatta uskomme Kortteen olevan Turussa nopein, sillä Nezirin ja etenkin Hurskeen viime kisat ovat olleet alavireisiä.

Myöskään Korte ei ole viime kisoissa pystynyt ihan parhaiden aikojensa tasolle (PNG 12,89). Voittoaika saattaa hyvinkin olla 12,85-12,95 tietämissä, joten haemme kerrointa kauden tasoon verrattuna hieman heikommista voittoajoista.

Peli-idea - Päivän Pari 1

VoittajaAnnimari Korte
Voittoaika12,84-12,85; 12,86-12,87; 12,88-12,89; 12,90-12,91; 12,92-12,93; 12,94-12,95
Rivimäärä5 riviä
Rivin hinta2,50 € (minimipanoksella 0,50 €)
Peliaika päättyy14.8. klo 17:58
TVYLE 2


Naisten moukari - Kolme parasta


Naisten moukarissa nähtäneen huikea finaali, jota uskomme SE-naisen Krista Tervon hallitsevan. Tervo on jäänyt kauden kuudessa kisassaan heikoimmillaan tulokseen 68,22 ja ollut jokaisen kisansa ykkönen. Mainiosti Tervoa koko kauden säestänyt, häkellyttävän tasonnoston tehnyt Silja Kosonen tähyää myös 70 metrin paremmalle puolen. Kosonen heitti Somerolla heinäkuun lopussa ennätyksensä ja pari nuorten SE:tä tuloksella 71,34. Muissa kauden kisoissa Kososen paras kaari on kantanut välille 66,47-67,99.

Kati Ojaloo pystyy haastamaan Kososen, eikä tule keräämään läheskään yhtä suurta peliosuutta kakkossijalle. Ojaloo on äärimmäisen varma ja tasainen heittäjä, jonka kauden parhaat tulokset neljässä kisassa ovat kantaneet välille 67,41-68,00. Hän oli myös karsinnan ykkönen viskattuaan avausheitollaan tasan 65 metriä.

Suvi Koskinen on naisten kisan neljäs kova, mutta Koskisen perustaso on ollut tällä kaudella pari metriä Ojaloota ja Kososta heikompi, joten mitalille nousu vaatisi Koskiselta huippupäivää.

Haemme tiliä kapealla rivillä Ojaloon kakkossijalla.

Peli-idea - Supertripla 3

VoittajaKrista Tervo
ToinenSilja Kosonen, Kati Ojaloo
KolmasSilja Kosonen, Kati Ojaloo
Rivimäärä2 riviä
Rivin hinta0,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy14.8. klo 19:08
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Kalevan kisat, perjantai, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi