Keskiviikko vilisee suomalaisia – lue päivän MM-finaaliennakot


Keskiviikko on kiireinen suomalaispäivä Budapestin MM-kisoissa. Illan kruunaa seiväsfinaali, jossa mukana on Wilma Murto.
Etusuora: 23.08.2023 08:28Yleisurheilu
Keskiviikko vilisee suomalaisia – lue päivän MM-finaaliennakot
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Eveliina Määttänen.
Keskiviikko MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Suomalaisia kilpailee keskiviikkona Budapestin MM-areenalla peräti 14 kappaletta.

Eveliina Määttänen avaa suomalaisista pelin 800 metrin alkuerissä kello 11.05. Määttänen nähdään heti ensimmäisessä erässä.


11.15 seiväsmiehet Urho Kujanpää ja Juho Alasaari hamuavat finaalipaikkaa seiväskarsinnassa. Viisi minuuttia myöhemmin Anni-Linnea Alanen heittää keihäskarsinnassa.

Päivään mahtuu myös kolme suomalaisjuoksijaa, kun Camilla Richardssson kisaa 5000 metrin alkuerissä kello 20.02 sekä Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen 200 metrillä kello 13.05.


Illalla vuoron saavat kolmiloikkakarsinnassa Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä sekä kolme moukarinaista. Myös pika-aidoissa nähdään ilahduttavasti suomalaisväriä, kun Reetta Hurske kipittää välierissä. Illan kruununa on naisten seiväsfinaali, jossa on mukana Wilma Murto.


Naisten seiväsfinaali kello 20.30


Karsinnan perusteella Murto on saapunut Budapestiin ainoana tavoitteenaan tuulettaa keskiviikkoillan päätteeksi mitalia. Maanantain esitys Murrolta oli suoritusvarmuudeltaan ennennäkemätön suomalaiselta korkeussuuntaisten hyppylajien urheilijalta. Neljä hyppyä ja neljä ylitystä vailla pienintäkään haparointia.

Myös tilastojen valossa Wilma Murrolla on erinomaiset lähtöasetelmat finaaliin. Hyvin suurelta osalta finalisteista vaadittaneen selkeää parannusta kauden aiempaan perustasoon tai jopa ennätykseensä, jos Murto pystyy jatkamaan aiemmin kaudella nähtyä suoritustasoa.

Tarkasteltaessa suoritusvarmuutta pitkin kautta, erottuu neljä urheilijaa suurimmiksi mitalisuosikeiksi. Ennakkoon Murron kanssa tiukimmin mitaleista taistelevat hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Katie Moon, viime vuoden MM-pronssimitalisti Australian Nina Kennedy sekä Münchenin ja Istanbulin EM-koitoksista tuttu haastaja Slovenian Tina Sutej.

Kauden suoritusvarmuudessa Moon erottautuu selvästi suurimmaksi suosikiksi. Kauden tilastojen kärkitulos 490 ei ole ollut yhdysvaltalaiselle pelkkä yksittäinen piikki, vaan hänen kauden mediaanituloksensa on 481. Kauden seitsemästä kilpailusta peräti neljässä Moonin tulos on ollut 480 tai parempi. Tilastojen perusteella mikä tahansa muu lopputulos kuin Moonin mestaruus olisi yllätys.

Moonin takana Murto, Sutej ja Kennedy ovat suoritusvarmuudessa käytännössä tasoissa. Sutej on ollut perustasossa aavistuksen edellä, sillä hänen mediaanituloksensa on 465. Peräti viidessä kilpailussa kokenut slovenialainen on pystynyt ylittämään korkeuden 470 tai enemmän.

Lähtökohtaisesti mitalitaistoon osallistuvat siis nämä neljä naista. Heidän takanaan suurin haastaja jalometallikamppailuun on rutinoitunut yhdysvaltalainen Sandi Morris. Keskimääräisessä tulostasossa Morris on aivan Murron, Sutej’n ja Kennedyn tuntumassa mediaanituloksella 461, mutta häneltä puuttuvat toistaiseksi huippusuoritukset.

Toki arvokisafinaaleissa voidaan nähdä suuriakin ennätysparannuksia, kuten esimerkiksi Murto viime vuonna Münchenissä osoitti. Yksi mahdollinen villi kortti mitalitaistoon voisikin olla Venezuelan Robeilys Peinado, joka Murron, Moonin ja Kennedyn tavoin selvitti karsinnan ilman yhtään pudotusta.


Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 1500 metrin finaali kello 22.15


Viime vuonna Eugenessa 1500 metrillä koettiin yllätys, kun Jake Wightman voitti miesten kilpailun Jakob Ingebrigtsenin nenän edestä. Ingebrigtseniltä puuttuu MM-kulta 1500 metriltä, mutta olisi iso yllätys, jos sama tilanne olisi vielä keskiviikkoillan jälkeen.

Norjalainen on ollut tällä kaudella todella vahva ja kun muun muassa Timothy Cheruiyot ja Mohamed Katir lähetettiin laulukuoroon välierissä, niin tilanne on pedattu maailman tilastoykköselle.

Yhdysvaltojen Yared Nuguse on voittanut tällä kaudella isoja kilpailuja ja omaa erinomaisen kirin. Yhdysvaltojen mestari on juossut matkan tällä kaudella aikaan 3.29,02. Kirimiehistä on nostettava esiin myös Josh Kerr sekä Mario Garcia. Kerr on olympiapronssimies ja Eugenessa hän oli viides. Garcia leikkasi viime vuoden MM-finaalissa käsittämättömät viisi sekuntia ennätyksestään ja sijoittui neljänneksi – tapahtuuko tämänkin vuoden finaalissa kummia?

Hollannin Niels Larosissa on potentiaali samanlaiseksi sensaatioksi kuin Jakob Ingebrigtsen. Larosilla on ikää vasta 18 vuotta, mutta välierissä juostu 3.32,74 kertoo omaa kieltään nuoren miehen potentiaalista. Finaalipaikka ei toki ole mikään yllätys, sillä hän oli juossut jo aikaisemmin kesällä 3.32,89. Hollantilaisen 800 metrin ennätys 1.44,78 on myös erittäin kova – vaihteita kyllä löytyy, jos matkavauhtia ei pidetä.

Vuosien mittaan ollaan totuttu siihen, että jos norjalaisia on keskimatkojen arvokisafinaaleissa useampia, niin sukunimi on kaikilla sama, Ingebrigtsen. Narve Golje Nordås tekee tähän piristivänn poikkeuksen, vaikka hänen valmentajansa onkin edellä mainitun sukuhaaran omaava. Nordås kuuluu siihen joukkoon, joka on juossut matkan alle 3.30.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 400 metrin finaali kello 22.35


Sileän nelosen MM-kultaan tähdänneen Sydney McLaughlinin puuttuessa lähtölistalta, on naisten 400 metrin MM-kullan kohtalo avoin. Kovatasoisissa välierissä peräti kuusi naista alitti maagisen 50 sekunnin rajan ja juoksi alle puolen sekunnin päähän toisistaan.

Suosikin viitta sälytetään Dominikaanisen Tasavallan Marileidy Paulinon harteille. Viime kesän MM-hopeamitalisti ja toissa vuoden olympiakakkonen on finalistien kausitilaston kärki juostuaan toukokuussa ennätyksensä 48,98. Paulino oli välierien toiseksi nopein ajalla 49,54, mutta pystynee pudottamaan semifinaaliajastaan tarvittaessa ainaki puoli sekuntia. Kestääkö Paulino suosikin paineet ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisakullan ollessa käsien ulottuvilla?

Välierien nopein Puolan Natalia Kaczmarek ei näyttänyt juurikaan säästelevän, vaan halusi voittaa eränsä, mikä onnistuikin niukasti ennen viime kesän MM-pronssinaista Barbadoksen Sada Williamsia. Kaczmarek on kerännyt toistaiseksi arvokisamitaleja lähinnä viesteistä, vaikka löytyy mitalikaapista toki 400 metrin EM-hopea viime kesältä. MM-areenalla Kaczmarekin (PB 49,48) voitto olisi välierien nopeimmasta ajasta huolimatta jonkin sortin yllätys, sen verran vikkeliä menijöitä finaalista löytyy.

Barbadoksen Williams osaa selkeästi ajoittaa kuntonsa, sillä Eugenen MM-pronssijuoksussa hän teki maansa ennätyksen ja Budapestin välieräjuoksussa ennätysajasta lohkesi vielä vajaat kaksi kymmenystä. Onko rahkeissa varaa nipistää ajasta vielä kymmenyksiä? Sitä mitaleille yltäminen tasaisessa finaalissa todennäköisesti vaatii.

Voittajaehdokkaiden joukkoon nostetaan vielä Hollannin Lieke Klaver, joka juoksi välierävoittoon todella helpon näköisesti ajalla 49,87. Hollantilaisen kuukausi sitten juoksema ennätys on vain kuusi sadasosaa parempi, mutta mikäli välieräjuoksun isku säilyy finaaliin saakka, paranevat ennätyslukemat roimasti.

Myöskään Irlannin Rhasidat Adelekea ei voi unohtaa mitali- tai edes voittotaistosta. Maansa ennätystä useamman kerran tällä kaudella parantanut irlantilainen juoksi kesäkuussa Austinissa peräti 49,20, eikä kovempaan vauhtiin ole tästä porukasta tällä kaudella yltänyt kuin Paulino.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 400 metrin aitojen finaali kello 22.50


Yksi 2000-luvun mykistävimmistä arvokisafinaaleista koettiin Tokiossa 2021, kun 400 metrin aidoissa juostiin laajalla rintamalla käsittämättömiä aikoja. Lähtötilanne Budapestin illan finaaliin on hyvin samankaltainen.

Karsten Warholm rullaili välierissä 47,09 ja totesi tämän jälkeen medialle olevansa tyytyväinen juoksuun, koska tuntui niin helpolle. Warholm oli kärsinyt ennen viime kesän MM-kisoja vaivoista ja finaalissa hän oli seitsemäs. Ennen tätä hän on edelliskerran hävinnyt loppukilpailun 400 metrin aidoissa vuonna 2018. Tänä vuonna matka on kulkenut 46,51. Miehellä on varmasti kaikki edellyytykset alittaa 46 sekuntia ja uhata omaa ME:tä 45,94.

Rai Benjamin on esiintynyt Budapestin erävaiheissa vahvasti ja on kisan kakkossuosikki kauden parhaallaan 46,62. Benjamin ei ole voittanut henkilökohtaista arvokisakultaa, mutta hopeaa löytyy kaapista muutamakin kappale.

Brasilian Alison Dos Santos on hallitse maailmanmestari. Keväällä mies ilmoitti menevänsä polvileikkaukseen ja koko kaudella kilpaileminen oli kysymysmerkki puhumattakaan MM-finaalissa juoksemisesta. Tilanne on kuitenkin nyt sellainen, että hän on ehdoton mitalisuosikki ja erien perusteella myös todellinen uhka Warholmille. Dos Santos lähtee ysiradalta

Jos Warholm, Benjamin tai Dos Santos eivät nouse kaikki palkintokorokkeelle, niin sitten siellä todennäköisesti on Kyron McMaster. 26-vuotias McMaster juoksi alkukesällä Turussa toiseksi ajalla 48,57, mutta tämän jälkeen juoksu on kehittynyt huimasti. McMasterin on hyvin todennäköisesti rikottava ennätyksensä 47,04, mikäli hän haluaa saavuttaa uransa ensimmäise arvokisamitalin.

Katso kohteet ja kertoimet

Keskiviikko 23.8.

KelloM/NLajiVaihe
11:05Naiset800 mAlkuerät (Määttänen)
11:15MiehetSeiväshyppyKarsinta (Kujanpää, Alasaari)
11:20NaisetKeihäänheittoKarsinta (Alanen)
12:15MiehetPituushyppyKarsinta
12:20Naiset200 mAlkuerät (Kortetmaa, Pulkkinen)
12:55NaisetKeihäänheittoKarsinta (Alanen)
13:15Miehet200 mAlkuerät
20:00NaisetMoukarinheittoKarsinta (Tervo, Koskinen)
20:02Naiset5000 mAlkuerät (Richardsson)
20:10NaisetKolmiloikkaKarsinta (Mäkelä, Salminen)
20:30NaisetSeiväshyppyFinaali (Murto)
20:45Naiset3000 m est.Alkuerät
21:35NaisetMoukarinheittoKarsinta (Kosonen)
21:40Naiset100 m aj.Semifinaali (Hurske)
22:15Miehet1500 mFinaali
22:35Naiset400 mFinaali
22:50Miehet400 m aj.Finaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Keskiviikko MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi