Lauantaina Falunissa lyödään ennakkoasetelmat Trondheimin MM-kisojen kympille.
Falunin viikonlopun suomalaiskohokohta on vuorossa lauantaina, kun ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöt. Aina kun
hiihdon maailmancupissa hiihtotapa on perinteinen ja kilpailumuoto väliläikalähtö, voidaan suomalaishiihtäjiltä odottaa kovaa jälkeä.
Miesten perinteisen kymppi Ruotsin hiihtopyhätössä luo myös lähtökohdat reilun parin viikon päästä häämöttävälle
Trondheimin MM-kympille. Falunin voittajan niskaan lyödäänkin automaattisesti suurimmat ennakkosuosikin paineet MM-kisojen ainoaan väliaikalähtömuotoiseen kilpailuun.
Toisaalta viimeinen maailmancupin kilpailu ei läheskään aina ole korreloinut lopputuloksia arvokisoissa. Esimerkiksi ennen edellisiä Norjassa järjestettyjä MM-kisoja vuonna 2011 Ruotsin
Daniel Rickardsson juhli Drammenin MM-kenraalissa ylivoimaista voittoa 15 kilometrin perinteisellä, mutta h-hetkellä Holmenkollenilla suksimurheiden hyydyttämä ruotsalainen valahti tuloslistalla päälle neljänkymmenen.
Toinen hieman samankaltainen esimerkki on ennen Lahden MM-kisoja vuonna 2017. Tuolloin Norjan
Martin Johnsrud Sundby tyrmäsi ykköshaastajansa
Iivo Niskasen Otepään maailmancupissa vain hetki ennen MM-kisojen alkua. Lahdessa asetelmat kääntyivät kuitenkin tunnetusti aivan toisin päin.
Toisin sanoen Falunin kisa lyö alkutahdit Trondheimiin ja määrittää sen, ketkä todennäköisimmin mitaleista taistelevat. Onnistuminen Falunissa tuo lisäksi urheilijoille varmasti todella paljon itseluottamusta ja siten erinomaiset lähtökohdat ennen kauden tärkeintä kilpailua.
Toisaalta epäonnistuminen lauantaina ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Trondheimissa voisi silti yltää mitalivauhtiin. Kääntäen huippusuoritus Falunissa ei myöskään ole tae yhtään mistään.
Suomen ykköstykille Iivo Niskaselle lauantainen kympin kisan Falunissa on kuitenkin erittäin tärkeä. Vuodenvaihteen aikainen sairastelu laittoi kolminkertaisen olympiavoittajan kauden suunnitelmat täysin uusiksi, mutta parin edellisen viikon aikana kisoista saadut signaalit ovat olleet erittäin myönteisiä.
Toistaiseksi vaikuttaisi siis ainakin siltä, ettei lopulta varsin pahaksi äitynyt tauti ehkä sittenkään vienyt Niskaselta mahdollisuutta tavoitella uransa toista MM-kultaa. Falun on kuitenkin ensimmäinen ja ainoa mittari ennen Trondheimia siitä, kuinka Niskanen pystyy vastaamaan norjalaisten vauhtiin bravuurimatkallaan.
Niskanen on terveenä kilpaillessaan aina perinteisen väliaikalähtöisissä kisoissa kilpailun suurimpia voittajasuosikkeja. Lisäksi Niskanen on myös voittanut toistaiseksi kauden ainoan perinteisen kympin väliaikakisan, joka käytiin heti kauden alussa Rukalla.
Voittamaan tottuneelle Niskaselle ykkössija on lisäksi luonnollisesti hänen ainoa tavoitteensa. Jos hän sattuisi esimerkiksi sijoittumaan toiseksi omasta mielestään onnistuneella suorituksella, ei hän varmasti olisi tyytyväinen, vaan se toisi hiihtäjän mieleen paljon epävarmuutta ennen Trondheimia.
Norjalaiset Nyengetin johdolla haastavat Niskasta
Vaikka Niskanen ehdottomasti onkin yksi suurimmista suosikeista, ei Norjan kiveäkin kovempi joukkue tälläkään kertaa tule päästämään häntä helpolla. Jo joulukuussa Davosin kahdellakympillä NIskasen nenättänyt
Martin Löwström Nyenget vaikuttaisi toipuneen Tour de Skin aikaiasesta sairastelustaan ja haluaa varmasti jatkaa voittoputkeaan perinteisen väliaikamuotoisissa kisoissa.
Ennakkoon kilpailun kahden kovimman hiihtäjän välisestä kilpailusta saattaakin tulla todella mielenkiintoinen tahtojen taisto, sillä he lähtevät matkaan vain minuutin välillä toisistaan. Niskasella on myös lähtöpaikkojen puolesta pieni etu, sillä hän saa takaa lähtevänä koko ajan väliaikatietoja Nyengetiin nähden.
Lisäksi joissakin maastonkohdissa Niskanen saattaa jopa nähdään edellään menevän norjalaisen selän. Tämä voi todennäköisesti tiukassa sekunti- tai jopa kymmenystaistossa tuoda juuri tarvittavan pienen edun.
Nyengetin lisäksi myös
Johannes Hösflot Kläbo on tuttuun tapaan todella vaikea voitettava. Perjantainen sprintti osoitti, ettei ennen Falunia Norjan ykköstähteä kiusannut sairastelu ole aiheuttanut hänen kuntoonsa kovinkaan suurta lovea, joten Kläbo viilettää varmasti jälleen lauantaina ladulla hurjaa vauhtia.
Luultavasti kovimmat paineet lauantaina niskassaan kokee viidenkympin hallitseva maailmanmestari
Pål Golberg. Golbergin kausi on ollut tähän asti varsin vaikea ja rikkonainen, joten ainoastaan todella hyvä onnistuminen Falunissa tuo hänelle paikan kisaavaan miehistöön Trondheimin kympillä.
Viime vuoden maailmancupin ykkönen Harald Östberg Amundsen on luonnollisesti myös yksi kärkikamppailun tavanomaisista epäillyistä. Cognen kympin vapaan voittaja mielletään ehkä astetta kovemmaksi vapaan hiihtäjäksi, mutta hänen meriittilistansa on varsin vaikuttava myös perinteisellä hiihtotavalla kisattaessa.
Sprintissä Kläbon vanavedessä kakkoseksi hiihtänyt
Erik Valnes on varmasti myös kova luu lauantaina. Häneltäkin vaadittaneen vielä lisänäyttöjä MM-kisojen kymppiä ajatellen. Lisäksi Valnesin mielessä siintää varmasti myös paikka Norjan viestijoukkueessa Trondheimissa. Maan äärettömän vahvaan viestijoukkueeseen mahtuminen edellyttää kuitenkin Valnesilta todella kovia suorituksia.
Norjalaisten ja Niskasen lisäksi kärkitaistossa ei todennäköisesti juuri muita nähdä. Cognesta sairastelun vuoksi poissa ollut Itävallan
Mika Vermeulen tosin saattaisi olla sellainen hiihtäjä, joka voisi huippupäivänä murtautua ainakin lähelle kolmen kärkeä.
Ranskan
Hugo Lapalus sijoittui ennen joulua Davosissa kolmanneksi perinteisen kahdellakympillä. Sveitsin korkea ilmanala saattoi kuitenkin suosia Lapalus’ta, ja olisikin varsin yllättävää, jos hän onnistuisi Falunissa merenpinnan tasolla vastaavanlaiseen suoritukseen.
Ruotsin ykköstykki kilpailussa on todennäköisesti sprinttien kautta yleishiihtäjäksi kehittynyt
Edvin Anger. Tosin perjantain odotettua vaisumpi sprinttisuoritus saattaa kieliä siitä, että Angerin kovin kuntopiikki saattaa olla jo takana.
Mihin yltävät muut suomalaiset?
Suomalaisista lauantain kilpailu on erittäin tärkeä myös
Perttu Hyväriselle,
Ristomatti Hakolalle,
Ville Ahoselle ja
Arsi Ruuskaselle. Kaikkien kalenteriin Trondheimin kymppi on merkattu paksulla tussilla, mutta vain kolme heistä pääsee MM-kisoissa viivalle.
Hyvärisen vaikean kauden toinen avaus Cognessa sujui jopa yllättävän hyvin. Suomen MM-viestinkin toiveita ajatellen olisi suotavaa, että Falunissa meno olisi taas astetta parempaa ja että viime kaudella maailmancupin voittajien joukkoon liittynyt Hyvärinen ainakin kolkuttelisi kärkikymppiä.
Hakolan tilanne vaikutti todella mainiolta tammikuun alussa Imatralla, mutta tämän jälkeen ainoaksi vahvaksi kansainväliseksi näytöksi on jäänyt Engadinin parisprintti. Lauantaina Hakola on itselleen tutussa tilanteessa selkä seinää vasten, sillä vaisu esitys Falunissa voi pahimmassa tapauksessa viedä Hakolalta kolme starttia Trondheimissa.
Ville Ahonen hiihti Les Rousses’n kahdenkympin perinteisellä todella hyvän hiihdon nousten vaikean alun jälkeen sijalle 15. Perinteisen hiihtotavan spesialistille ei tämän jälkeen näytönpaikkoja ole ollut, joten Falunissa hänen olisi jälleen muistutettava valitsijoita siitä, että hän kuuluu kisaavaan miehistöön aina, kun mennään perinteisellä.
Arsi Ruuskasen kohdalla on ehkä eniten epävarmuustekijöitä. Vielä alkukaudesta vaikutti siltä, että parin vuoden takainen alle 23-vuotiaiden maailmanmestari on tekemässä lopullista läpimurtoaan kohti maailmancupin kärkeä, mutta Tour de Skistä eteenpäin hänen suoritustasonsa on mennyt väärään suuntaan.
Lauantain startti näyttää, onko Ruuskanen onnistunut katkaisemaan negatiivisen kierteen. Vielä kuukausi sitten Kuusamon Erä-Veikkojen hiihtäjälle kaavailtiin tärkeää roolia Suomen viestijoukkueessa, mutta tällä hetkellä vaikuttaa jopa enemmän siltä, että Ruuskasen kohtaloksi olisikin jäädä varahiihtäjäksi.
Katso kohteet ja kertoimet