Iivo Niskanen mestarisuosikkina Rovaniemen SM-kympille - Muut mitalisijat täysin auki


Rovaniemen kolmipäiväiset SM-hiihdot käynnistyvät miesten osalta perjantaina 1.4. harvinaisella 10 km (v) väliaikalähdöllä. Kilpailussa on luonnollisesti vain yksi suosikki.
Etusuora: 31.03.2022 21:36Hiihto
Iivo Niskanen mestarisuosikkina Rovaniemen SM-kympille - Muut mitalisijat täysin auki
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 10 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
10 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtö avaa miesten osalta Rovaniemen SM-hiihdot. Miehille harvinaisen lyhyen normaalimatkan suosikki on sama, kuin kaikkien muidenkin kotimaisten distanssikisojen: Iivo Niskanen.

Tammikuussa Vantaan Suomen Cupissa hiihdettiin sama matka ja tuolloin voiton vei Joni Mäki sekunnin erolla Perttu Hyväriseen. Niskanen ei ollut kisassa mukana.

Niskanen irrotteli viime sunnuntaina Rukan Suomen Cupin 30 km vapaan kisassa vajaan parin minuutin voiton ennen Remi Lindholmia. Voittomarginaali olisi voinut olla Niskasen niin halutessa huomattavasti suurempikin, mutta mies hiihti viimeisen kympin rauhallisesti, kun johto oli kasvanut jo kahdenkympin kohdalla puoleentoista minuuttiin.

Niskasta ei pysty kukaan Rovaniemen vapaan kympillä haastamaan kultamitalitaistoon, ellei jotain täysin poikkeuksellista tapahdu. Muiden mitalien kohtalo on sen sijaan jopa poikkeuksellisen avoin.


Missä iskussa ovat Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki?


Normaalitilanteessa miesten vapaan kympin väliaikalähtökilpailun mitalisijoille olisi helppo povata Perttu Hyväristä ja Joni Mäkeä. Pekingin olympialaisista kutos- ja seiskasijat henkilökohtaisilta matkoilta kahminut Hyvärinen alisuoritti Rukan Suomen Cupin kolmellakympillä viime sunnuntaina erikoisen pahasti: sija 19 ja eroa kärkeen yli kolme minuuttia.

Hyvärinen oli jäänyt Niskasesta jo viiden kilometrin kohdalla yli 45 sekuntia ja eroa kertyi tasaiseen tahtiin läpi kilpailun. Esitys oli sen verran kaukana Hyvärisen perustasosta, että todennäköisesti miehellä oli ongelmia kaluston ja/tai voitelun kanssa. Joka tapauksessa miehen vire on arvoitus SM-kisarupeaman alla.

Lauantain voittoisan viestin avausosuudella Hyvärinen nykäisi viimeiselle 2,5 km kierrokselle lähdettäessä ja karisti kannoiltaan kaikki muut paitsi Markus Vuorelan. Vuorela pysyi Hyvärisen mukana osuuden loppuun asti ja pystyi loppuvedollaan jopa jättämään tämän 2,6 sekunnin päähän.

Hyvärisen viestiesitys oli hyvä, mutta ei sekään vakuuttanut siinä määrin, että häntä voisi nostaa selkeäksi mitalisuosikiksi perjantain kilpailussa. Ja kun sunnuntain vapaan kisan suoritus oli heikko, on Hyvärinen on Rovaniemen avausmatkalla vain yksi monesta mitaliehdokkaasta.

Parisprintin olympiahopeamitalisti Joni Mäen kevätvire vaikuttaisi olevan hakusessa. Lähtökohtaisesti 10 km vapaan kilpailun pitäisi sopia Mäelle hyvin, mutta miehen olemus Rukan Suomen Cupin haastattelupisteellä vaikutti jo hieman lyödyltä: parhaat paukut taitaa olla tältä kaudelta jo käytetty.

Mäki oli Rukan 30 km kilpailussa seitsemäs. Mäki saa kiittää sijoituksesta minuuttia myöhemmin lähtenyttä Markus Vuorelaa, jonka kyydissä Mäki hiihti viimeiset lähes 20 kilometriä ja nosti sijoitustaan selvästi.

Normaalivireessään Mäki olisi Rovaniemen kympin kakkossuosikki, mutta nyt miehen alavire nostaa ilmaan kysymysmerkkejä. Mikäli vire paranee, niin Mäki on toki edelleen mitalisuosikkeja Rovaniemen "pikamatkalla".

Mäki taistelee myös Suomen Cupin kokonaiskilpailun voitosta kärkipaikkaa pitävän Lauri Lepistön kanssa. Ennen kahta viimeistä osakilpailua miehiä erottaa vain neljä pistettä.


Rokki-Remi vai Jämin miehet?


Ryminällä kuluvalla kaudella aikuisten maajoukkueeseen noussut Remi Lindholm on yksi perjantain kympin mitalisuosikeista. Rukan Suomen Cupissa Lindholm ylsi toiseksi nousujohteisella hiihdolla. Himoharjoittelijana tunnettu Lindholm vaikuttaa olevan väkevässä kevätvireessä. Selkäkivut ovat vaivanneet nuoren miehen kevätkautta, mutta vapaa tuntuu kulkevan mainiosti vaivoista huolimatta.

Nuorten sarjoista SM-mitaleita kahminut Lindholm metsästää Rovaniemellä uransa ensimmäistä aikuisten SM-mitalia. Arvometallia saatetaan ripustaa Imatran Urheilijoiden hiihtäjän kaulaan hyvinkin jo perjantaina.

Jämin Jänteen kaksikko Markus Vuorela - Lauri Lepistö osoitti Rukalla olevansa hyvässä iskussa. Vuorela hiihti vahvan avausosuuden lauantain viestissä ja oli vapaan kolmellakympillä pitkään toisena pudoten viimeisellä vitosella neljänneksi. Hyvään kevätiskuun virinttäytynyt Vuorela on luotettava suorittaja ja hänet nähdään kärkitaistossa myös perjantain kympillä.

Lepistö hiihti niin ikään vahvan Rukan viikonlopun. Kolmellakympillä hän teki tasaisen vahvan suorituksen ja nousi sekuntikamppailussa Vuorelan ohi kolmanneksi. Kärkisijat ovat Lepistölle Rovaniemellä erityisen tärkeitä, sillä hän taistelee Suomen Cupin kokonaisvoitosta ja 5000 € ykköspalkinnosta. Lepistö johtaa kokonaiskisaa neljällä pisteellä ennen Joni Mäkeä.

Vuorelan tapaan Lepistö on varma hiihtäjä, joka harvoin alisuorittaa. Kun Suomen Cupin kokonaisvoitto on miehellä ekstraintressinä, tullaan Rovaniemellä näkemään varmasti äärimmäisen motivoitunut Lepistö.

Kolmas Jämin Jänteen ässä Ristomatti Hakola ei osallistu perjantain kilpailuun. Vapaan hiihtotavan kilpailut ei tällä hetkellä sovi selkävaivoista kärsivälle Hakolalle.


Yltääkö nuoriso-osasto jopa mitalitaistoon?


Rukan Suomen Cupin kolmellakympillä nähtiin raikas tuulahdus nimeltään Juuso Tossavainen. Kuusamon Erä-Veikkojen 23-vuotias hiihtäjä yllätti positiivisesti taistelemalla kisan kakkos-kolmossijoista loppuun asti. Ennakkoluulottomasti matkaan lähtenyt Tossavainen viihtyi puolimatkaan asti kisan kärkikolmikossa, eikä taipunut toisella puolikkaallakaan kuin viidenneksi 17 sekunnin päähän Lindholmista. Vuorelalle Tossavainen hävisi vaivaiset 0,4 sekuntia.

Viime keväänä SM-kisojen vapaan viidellätoista Tossavainen oli mukavasti kymmenes. Olisiko Rovaniemen kympillä luvassa vielä selvästi parempaa?

Myös IF Minkenin 22-vuotias Kalle Parantainen oli vahvasti esillä Rukan kolmellakympillä. Kahdenkympin väliajoissa hän oli vielä peräti kolmantena. Lopussa yhdeksänneksi taipunut Parantainen osoitti kisassa vauhtinsa riittävän kotimaan valioiden joukossa kärkikamppailuun.

Myös parhaiten sprintterinä toistaiseksi menestynyt Emil Liekari esitteli Rukalla distanssiosaamistaan. Vapaan sprinteissä aiemmin säväyttänyt Liekari hiihti sijalle 11, mutta keikkui väliajoissa pitkään seitsemän joukossa. Lyhyemmillä matkoilla viihtyvä Liekari hyötyy varmasti siitä, että matka lyhenee Rovaniemellä kolmestakympistä kymppiin.

Nuoriso-osastosta on nostettava esiin myös toinen Minkenin mies Johannes Vuorela. Suvereeniin tyyliin alle 23-vuotiaiden SM-kultaa juuri vapaan kympillä muutama viikko takaperin voittanut 22-vuotias Vuorela viihtyy vapaan kisoissa. Rukalla mono ei ollut parhaalla mahdollisella tavalla syönnillään ja nuoren miehen oli tyytyminen sijaan 16. Hyvärisen hän löi kuitenkin reilulla puolella minuutilla.

Myös nuorten MM-hopeamitalisti ja Euroopan nuorten talviolympiapäivien tuplavoittaja Niko Anttola on mielenkiintoinen nimi perjantain kisassa. On mielenkiintoista nähdä mihin 19-vuotiaan superlahjakkuuden paukut riittävät kotimaan parhaimmiston puristuksessa.

Salpausselän kisojen 15 kilometrillä maailmancupin tulikasteensa saanut Anttola osoitti tuolloin pystyvänsä jo taistelemaan maailmancupin pisteistä kaikkien parhaiden ollessa paikalla. Sijalle 37 hiihtänyt Anttola jäi maailmancupin pisteiltä 26 sekunnilla ja hävisi esimerkiksi Lauri Lepistölle vain 19 sekuntia.

Myös viime vuoden nuorten MM-hiihtojen triplamitalisti Alexander Ståhlberg omaa mahdollisuudet kärkipäähän, joskin kuluva kausi ei ole sujunut suunnitelmien mukaan. Mikäli viime kauden vire olisi keväthangilla löytynyt, ei pidä yllättyä, vaikka 19-vuotias Ståhlberg nähtäisiin Rovaniemellä kärkitaistossa.

Myös viime kevään SM-4 ja SM-5 sijat vapaalla napannut Joel Ikonen on mahdollinen menestyjä kotimaan vapaan kisoissa. Lisäksi vielä Miro Karppanen, U23-maailmanmestari Arsi Ruuskanen ja sprintteri Lauri Vuorinen omaavat onnistuessaan saumat kärkitaisteluun.

Oman mausteensa kisaan tuo myös ampumahiihtäjä Tero Seppälä, joka on hiihtänyt ampumahiihdon maailmancupissa kärkivauhtia.

Perjantain kisassa on siis hurja määrä potentiaalisia kärkinimiä. Edessä on todella mielenkiintoinen SM-koitos ylivoimaisesta voittajasuosikista huolimatta!

Muokkaus: Miesten kilpailussa on mukana myös 12 kiinalais-, kaksi virolais ja yksi sveitsiläishiihtäjä. Ulkomaalaisvahvistuksista ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on sprintissä läpimurron maailman eliittiin tällä kaudella tehnyt Wang Qiang. Sprinttiä pidemmiltä matkoilla häneltä ei toistaiseksi löydy kansainvälisiä näyttöjä, joten nähtäväksi jää, miten erittäin nopean kiinalaisen suksi kulkee 10 km matkalla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 10 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi