Bolshunov mykisti ylivoimallaan - Niskanen kymppisakissa


Maastohiihdon maailmancupin finaaliviikonloppu alkoi perinteisen 15 kilometrin yhteislähdöllä.
Etusuora: 13.03.2021 13:08Hiihto
Bolshunov mykisti ylivoimallaan - Niskanen kymppisakissaVeikkaus
Aleksandr Bolshunov. Photo: Fil.Al from Comox, Canada, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Miesten 15 km:n, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Hiihdon maailmancup, Engadin 13.3.2021


Miesten 15 km (p)

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov34.01,7
2.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+18,4
3.Pål Golberg 🇳🇴+18,9
4.Jens Burman 🇸🇪+20,0
5.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+21,2
6.Artem Maltsev+24,2
7.Iivo Niskanen 🇫🇮+27,4
8.Hans Christer Holund 🇳🇴+31,2
9.Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴+39,2
10.Alexey Chervotkin+40,9

18. Ristomatti Hakola +53,0
19. Perttu Hyvärinen +53,0
66. Lauri Lepistö +2.56,9
Hiihdon maailmancupkausi 2020/2021 päättyy Norjan kisojen perumisen jälkeen Sveitsin Engadinissa. Lauantaina ohjelmassa ovat 10/15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdöt ja sunnuntaina näiden kisojen tulosten perusteella hiihdetään 30/50 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajot Sveitsin suurimman massahiihtotapahtuman Engadin Ski Marathonin reittiä mukaillen.

Miesten viidentoista kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu hiihdetään Surlej’ssa 3,8 kilometrin lenkillä, johon sisältyy neljä varsin lyhyttä ja terävää nousua, joiden jälkeen käännytään heti laskuun. Pisin nousuista on pituudeltaan 40 metriä ja muut noin 20 metriä, eli urheilijoille tarjolla oleva maasto eroaa selvästi MM-laduista, jossa hiihtäjät joutuivat kiipeämään yli 800 metriä pitkän Burgstallin nousun.

Engadinin ensimmäisestä kilpailusta tullee siis hyvin nopeatempoinen kilpailu, jossa matkanvarrella ei suuria irtiottoja luultavasti tehdä. Heti lyhyiden nousujen jälkeen odottavat laskuosuudet tehnevät myös erojen tekemisen varsin haastavaksi. Edessä on siis mitä luultavimmin kilpailu, jossa vahvoilla ovat sprinttiominaisuuksiltaan vahvat urheilijat.

Ykkössuosikiksi on tästä syystä nostettava Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka sai sunnuntaina hetken aikaa juhlia 50 kilometrin maailmanmestaruutta ennen tuomariston armotonta päätöstä. Engadinissa on mielenkiintoista nähdä, kuinka Norjan rakettimies on toipunut henkisesti sunnuntaisesta pettymyksestä.

Lauantain kilpailun loppuratkaisusta tulee hyvin todennäköisesti toisinto sunnuntain viidenkympin dramaattisesta lopusta, jossa Kläbo otti kontaktia Venäjän Aleksandr Bolshunovin kanssa kohtalokkain seurauksin. Engadinissa Bolshunovilla on tilaisuus revanssiin ja toivon mukaan loppuratkaisuissa selvitään tällä kertaa ilman turhia kolisteluja.

Kläbon ja Bolshunovin lisäksi myös muut ennakkosuosikit ovat tuttuun tapaan norjalaisia ja venäläisiä. Norjalaisurheilijoista sprinttereitä suosivalla radalla kannattaa huomioida erityisesti Pål Golberg sekä Erik Valnes. 15 kilometrin maailmanmestarin Hans Christer Holundin millit taas eivät pääse mitä luultavimmin lauantaina puhumaan yhtä murhaavalla tavalla kuin Oberstdorfissa.

Iivo Niskanen lähtee MM-kisojen pettymysten jälkeen Engadiniin revanssimielellä. Suomen maastohiihdon ykköstähti matkasi vasta toista kertaa urallaan kotiin arvokisoista ilman mitalia. Viidentoista perinteisen kilpailu kuulostaa paperilla kuin Niskaselle tehdyltä, mutta lauantaisen kisan reitti ei häntä juuri suosi.

Niskasta vahvempi suomalaiskortti kilpailussa saattaakin olla parisprintin MM-hopeamitalisti Ristomatti Hakola, mikäli hän on toipunut vammasta, joka esti häntä osallistumasta viidenkympin kilpailuun. Jo aiemmin kaudella Falunin ralliradalla Hakola oli suomalaisurheilijoista kaikkein vahvin.

Kilpailun muista suomalaisista Perttu Hyväristäkään lauantainen rata tuskin suosii. Lauri Lepistölle radan ja kisan taas pitäisi periaatteessa sopia, mutta Lepistö ei ole päässyt oikeastaan missään vaiheessa tämän kauden aikana parhaaseen vireeseensä.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla

VoittajaKläbo
ToinenBolshunov, Niskanen, Golberg
KolmasBolshunov, Niskanen, Golberg, Chervotkin
Rivimäärä9 riviä
Rivin hinta1,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy13.3. klo 12:38
TVYLE2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km:n, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi