Nähdäänkö Oberstdorfissa romurallia vai kunnon hiihtoa? Mihin riittää Iivo Niskasen vauhti?


Oberstdorfin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisasta on pahimmassa tapauksessa luvassa täydellinen fiasko.

Veijo Vaakanainen: 30.12.2021 20:41Hiihto
Nähdäänkö Oberstdorfissa romurallia vai kunnon hiihtoa? Mihin riittää Iivo Niskasen vauhti?Veikkaus
Iivo Niskanen
Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten Tour de Ski jatkuu perjantaina Saksan Oberstdorfissa. Ohjelmassa oleva vapaan hiihtotavan yhteislähtö on yksi maailmancup-kiertueen vihatuimmista kisoista.

Matka on hiihdetty Oberstdorfissa monena aiempana vuonna ja se on tarjonnut lähinnä kärsimystä sekä hiihtäjille että tv:n katsojille. Kisan aikana on saatu nauttia sauvarikoista, kolareista ja liikenneruuhkista, joiden päätteeksi nähdään massakiri reilun puolen tunnin puuduttavan letkajenkan jälkeen.

Oberstdorfissa on hiihdetty yhteislähtöjä yleensä ylihelpolla ladulla, jossa ratkaisujen tekeminen on matkan aikana on käytännössä mahdotonta. Urheilijoille on ollut tiedossa jo ennen kilpailua, että kaikki ratkeaa viimeisiin rajuihin kilometreihin, joita ennen on taisteltava itsensä iskuasemiin.

Tänä vuonna Oberstdorfissa hiihdetään kuitenkin hieman pidempää lenkkiä, jossa nousumetrejäkin kertyy tavallista enemmän. Edelleenkin kovimpia nousuja pihistellään, eikä viime talven MM-kisoista tuttua Burgstallin nousua tälläkään kertaa kivuta täysimittaisena.

Tästä johtuen tänäkin vuonna ohjelmassa lienee kilpailu, joka ratkeaa loppukilometrien aikana, eikä kokonaiskilpailuun tule suuria muutoksia. Varsinkin kun aiemmin kovaa matkavauhtia vapaan yhteislähtökisoissa pitänyt Norjan Hans Christer Holund on jo valmistautumassa olympialaisiin.

Aleksandr Bolshunov on toinen hiihtäjä, joka on viime vuosien aikana pystynyt harventamaan joukkoa vapaan massalähdöissä matkan aikana. Bolshunovkaan ei tällä hetkellä liene sellaisessa kunnossa, että hän pystyisi tiputtamaan vastustajansa suoraan vetoon.

Pystyykö kukaan haastamaan Kläboa?


Suurimmaksi suosikiksi kilpailuun onkin nostettava Johannes Hösflot Kläbo, jonka voittaminen viimeisten kilometrien kirissä on käytännössä mahdoton tehtävä. Kaiken lisäksi hän on vapaan normaalimatkoilla parempi kuin koskaan, joten on hyvin vaikeaa nähdä mitään muuta lopputulosta kuin Kläbon voittoa.

Kläbon lisäksi Norjan joukkueesta löytyy myös muita vahvoja menestyskandidaatteja. Jos matkavauhti pysyy rauhallisena ovat ainakin sprinteissä meritoituneet Erik Valnes ja Pål Golberg potentiaalisia palkintosijahiihtäjiä. Myös Martin Löwström Nyenget on jo osoittanut tällä kaudella, että vapaa hiihtotapa kulkee.

Venäläisistä kovin nimi Bolshunovin lisäksi voisi olla Ivan Jakimushkin. Erinomaisesti Lenzerheiden perinteisen kisassa hiihtänyt Jakimushkin on ennenkin onnistunut vapaan yhteislähdöissä, joten hän voi hyvinkin päätyä kilpailun jälkeen palkintokorokkeelle tuulettamaan.

Norjalaisten ja venäläisten kestomenestyjien lisäksi kilpailussa kannattaa seurata tarkalla silmällä Italian Francesco de Fabiania. Hän hiihti Lenzerheidessa parhaan väliaikalähtökisansa vuosiin, minkä perusteella italialainen on huippukunnossa.

de Fabiani on opittu tuntemaan juuri yhteislähtökisojen erikoismiehenä. Hän on yhteislähdöissä noussut palkintokorokkeelle peräti seitsemän kertaa. Edellisen kisan hiihtoon ja de Fabianin historiaan peilaten palkintosija perjantaina ei siis olisi minkäänlainen yllätys.

Iivo Niskanen
murskasi vastustajansa Lenzerheiden perinteisen kisassa ja nousi Tour de Skin kokonaiskisassa kolmannelle sijalle. Oberstdorfin yhteislähtö tuskin kuuluu Niskasen bravuurimatkoihin, mutta hän pystynee kuitenkin säilyttämään hyvät asemat kokonaiskisassa.

Niskasen kannalta parasta olisi, että kisassa pidettäisiin rauhallista matkavauhtia, jolloin kisa tuottaisi kokonaistilanteeseen vain minimaalisia muutoksia. Tällöin Niskaselle riittäisi kolarien ja haaverien välttäminen sekä sijoitus terävimmän kärjen takana.

Muiden suomalaisten osalta kilpailussa ei juuri Lenzerheiden mahalaskun jälkeen voi odottaa. Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm pystyvät kuitenkin onnistuneella hiihdolla nousemaan maailmancupin pisteille.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi