Iivo Niskaselta vahva MM-kenraali Cognessa - kakkossija Bolshunovin takana


Iivo Niskanen viimeisteli MM-kisakuntoaan kilpailemalla Cognen maailmancupissa 15 km perinteisen tyylin kisassa. Venäjän Aleksandr Bolshunov oli liian kova pala purtavaksi tällä kertaa, mutta Niskanen hiihti kilpailussa hienosti toiseksi.
Etusuora: 17.02.2019 14:34Hiihto
Iivo Niskaselta vahva MM-kenraali Cognessa - kakkossija Bolshunovin takana
Kuva: K. Kantola
Veikkaus
Iivo Niskanen hiihti hienosti toiseksi Cognen maailmancupin 15 km (p) kisassa. Venäjän Aleksandr Bolshunov oli sunnuntain kisassa ylivoimainen jättäen Niskansen 43,7 sekunnin päähän. Niskanen pysyi Bolshunovin tuntumassa 7,2 km väliaikapisteeseen asti, jossa venäläinen piti kärkipaikkaa 9,8 sekunnin erolla suomalaiseen. Kisan toisella puolikkaalla Bolshunov iski kuitenkin kaasun pohjaan, eikä Niskanen pystynyt vastaamaan. Perinteisen tyylin kilpailut näyttävät tällä hetkellä olevan selkeästi Niskasen ja Bolshunovin kaksintaisteluja, sillä kärkikaksikko oli sama myös Otepään 15 km (p) kisassa unohtamatta 2018 olympialaisten 50 km (p) kilpailua.

Cognessa kolmanneksi hiihti nousukuntoinen Venäjän Aleksandr Bessmertnykh, joka jäi Niskasesta 12,2 sekunnin päähän. Venäläisten kokonaispanos Cognessa oli jopa odotettua kovempi, sillä he saivat neljä hiihtäjää kuuden parhaan joukkoon.

Tulokset


Miesten 15 km (p) Cogne 17.2.2019

#UrheilijaAika
1.Alexander Bolshunov34.48.4
2.Iivo Niskanen 🇫🇮+43.7
3.Alexander Bessmertnykh+55.9
4.Alexey Poltoranin 🇰🇿+1.00.8
5.Ilia Poroshkin+1.07.7
6.Evgeniy Belov+1.15.6
7.Martin Löwström Nyenget 🇳🇴+1:22.1
8.Hans Christer Holund 🇳🇴+1:27.5
9.Vebjörn Turtveit 🇳🇴+1:34.0
10.Alex Harvey 🇨🇦+1:40.7Kisan ennakko ja vihje


Seefeldin MM-kisat lähestyvät ja miehet viimeistelevät kisakuntoaan Cognen maailmancupissa. Viikonlopun viimeinen koitos käydään sunnuntaina, kun miehet iskevät yhteen 15 km perinteisen tyylin väliaikalähtökisassa. Suosikkina kilpailuun starttaa Suomen Iivo Niskanen. Niskanen voitti edellisen 15 km (p) maailmancupin kilpailun Otepäässä suvereeniin tyyliin. Tuttu taistelupari Aleksandr Bolshunov pysyi Otepäässä 15 sekunnin tuntumassa, mutta muut jäivät yli 45 sekunnin päähän. Monet vastustajat ovatkin viime aikoina ylistäneet Niskanen 15 km perinteisen hiihtoa ja todenneet, että kun Niskanen on kunnossa, ei hänelle löydy vastusta 15 km:llä.

Salpausselän kisoissa Niskaselta ei nähty kuitenkaan ihan parasta vauhtia, sillä hän jäi Ristomatti Hakolan kanssa parisprintissä kolmanneksi, mikä oli ennakko-odotuksiin nähden jopa pieni pettymys. Niskanen ei pystynyt osuudellaan odotetunlaisesti dominoimaan, vaan roikkui ennemminkin mukana porukassa. Niskasella vaikutti kuitenkin olevan suksien ja/tai voitelun kanssa ongelmia, sillä ylämäissä ei ollut pitoa eikä alamäissä optimaalista luistoa. Niskasen kasvoilta paistoi kisan jälkeen selkeä pettymys, mutta heikohko vire laitetaan selkeästi kaluston piikkiin. Myös parisprintin maasto oli helpohkona Niskaselle sopimaton.

Venäjällä hurja miehistö


Bolshunov palasi maailmancupiin lyhyen harjoittelutauon jälkeen Cognen vapaan sprintissä. Hän kaatui kolarin seurauksena erähiihdossa, eikä selvinnyt välieriin asti. Bolshunov on kuitenkin perinteisellä tyylillä ollut tällä kaudella takuuvarmassa iskussa. Hän on sijoittunut kolmen joukkoon kaikissa perinteisen tyylin kisoissa Oberstdorfin yhteislähtöä lukuunottamatta.

Sergey Ustiugov vaikuttaisi olevan myös väkevässä vireessä. Lauantain sprintissä hänen menonsa näytti erittäin raikkaalta. Hän kiskoi erähiihdossaan kärkipaikalla julmaa vauhtia, mutta kaatui kolaroituaan Federico Pellegrinon kanssa erän loppupuolella ja menitti mahdollisuutensa. Joka tapauksessa Ustiugov jätti vahvan vaikutelman nykykunnostaan. Perinteisen tyylin distanssikisat eivät ole sujuneet tällä kaudella yhtä vakuuttavasti kuin vapaan tyylin kilpailut, mutta Ustiugov on varmasti vaarallinen MM-kisojen lähestyessä.

Aleksandr Bessmertnykh saattaa olla kisan yllättäjä. Hän on perinteisen tyylin spesialisti ja uhkuu vahvaa nousukuntoa. Ulricehamnin maailmancupin viestissä hän hiihti osuudellaan vakuuttavasti ja jätti lopussa kannastaan Bolshunovin ja Niskasen, vaikka jäikin osuusajoissa Niskasen taakse. Otepäässä Bessmertnykh oli 15 km kilpailussa viides 50 sekuntia Niskaselle hävinneenä. Evgeniy Belov on ollut vahvassa vireessä koko kauden ja on tottunut menestymään molemmilla hiihtotyyleillä. Hän oli Ulrichamnissa avausosuuden nopein ja Otepäässä 15 km kilpailun kuuden 2 sekuntia Bessmertnykhia hitaampana.

De Fabiani iskee kotiyleisön edessä


Italian Francesco de Fabiani teki jättiyllätyksen lauantain sprintissä sijottumalla kisassa toiseksi maanmiehensä Pellegrinon jälkeen. Paremmin distanssihiihtäjänä tunnettu de Fabiani on siis huippuvireessä ja happi tuntuu kulkevan kotiyleisön edessä Cognen korkeassa ilmanalassa. Tällä kaudella vakuuttavasti hiihtänyt italialainen on menestynyt keskimäärin paremmin yhteislähtökilpailuissa, mutta huippuiskussa ollessaan hän pystyy tekemään kovaa jälkeä myös väliaikalähdössä.

Tönseth ja Holund Norjan käskinimistä mukana


Didrik Tönseth kuuluu MM-kisojen 15 km (p) kisan mitalisuosikkeihin ja on sitä luonnollisesti myös Cognessa. Otepäässä kolmanneksi sijoittunut Tönseth yrittää epätoivoisesti kuroa eroa umpeen Niskaseen ja Bolshunoviin MM-kisojen lähestyessä. Hans Christer Holund ei ole tällä kaudella kyennyt esittämään vielä parasta osaamistaan, eikä ole maailmancupissa yltänyt tällä kaudella kertaakaan kolmen parhaan joukkoon. Ulricehamnin maailmancupin viestissä hän suorastaan romahti avausosuudella, joten mikäli Cognessa ei näytöt parane, saattaa MM-kisoissa hiihdettävät matkat olla vähissä.

Norjan kärkinimistä Johannes Hösflot Kläbo, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger ja Sjur Röthe jättävät Cognen kisat väliin ja keskittyvät jo MM-kisoihin.

Peli-idea - Supertripla

VoittajaNiskanen
ToinenBolshunov, Bessmertnykh, Belov
KolmasBolshunov, Bessmertnykh, Belov, Tönseth, Ustiugov, de Fabiani
Rivimäärä15 riviä
Rivin hinta3,00 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy17.2. klo 13:28
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet