Muodostuuko Davosin 15 km vapaasta norjalaisjuhlat? Niskanen ja Bolshunov sivussa


Miehet päättävät Davosin maailmancupin 15 km vapaan hiihtotavan kilpailuun.
Etusuora: 11.12.2021 19:58Hiihto
Muodostuuko Davosin 15 km vapaasta norjalaisjuhlat? Niskanen ja Bolshunov sivussa
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten 15 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehet kilpailevat Davosin hiihdon maailmancupissa 15 km vapaalla hiihtotavalla. Kilpailu käynnistyy sunnuntaina kello 12:50.

Davosin kilpailuun sisältyy tällä kertaa poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa, sillä Sveitsin vuoristomaisemissa kilpaillaan korkeassa ilmanalassa, kuten helmikuussa alkavissa Pekingin olympialaisissa. Näin saadaan kenties pientä osviittaa kenelle korkea ilmanala sopii parhaiten, vaikkakin toki maailmancupissa on jo pitkään vuosittain kilpailtu ohuessa ilmanalassa ja etukäteen tiedetään urheilijoita, jotka tuppaavat olemaan vähähappisessa ilmassa parhaimmillaan.

Historian saatossa Davos on ollut erityisesti venäläisille ja keskieurooppalaisille oiva kisapaikkakunta. Viime kauden koronatilanteen takia mm. norjalaiset ja suomalaiset jättivät Davosin väliin, joten kisoissa nähtiin venäläisnäytös. Sen sijaan vuonna 2019 Lillehammerin voittaja Simen Hegstad Krüger oli vahvin, mutta heti hänen takanaan venäläiset höystettynä Ranskan Maurice Manificat´lla ja isäntämaan Dario Colognalla valtasivat muut kärkisijat. Vuonna 2018 voiton nappasi Jevgeni Belov vain 0,4 sekunnin erolla edelliskauden Davosin voittajaan Manificat´iin.

Manificat on siis tottunut menestymään Davosissa. Lillehammerissa hän sijoittui kymmenenneksi, joka oli kelpo veto ranskalaiselta, sillä kyseessä oli hänelle kauden ensimmäinen tosikoitos. Voittoon asti hän Davosissa tuskin yltää, mutta kärkikahinoissa mies hyvin todennäköisesti nähdään.

Krüger on kunnossa, mistä osoituksena vahva suoritus viime viikonloppuna. Hän on myös osoittanut hyvää menoa korkeammissakin ilmanaloissa, joten ei liene yllätys, mikäli hän käärisi toisen peräkkäisen distanssimatkan voiton. Muista norjalaisista vahvimmat menestyssuosikit lienevät Hans Christer Holund, Sjur Röthe sekä Harald Östberg Amundsen.

Venäjän ykkösnimen Alexander Bolshunovin nimi komeilee lähtölistoilla, mutta Championatin mukaan Bolshunov olisi jättämässä sunnuntain kilpailun väliin. Hän ei myöskään kilpaillut lauantaina sprintissä huonovointisuuden takia.

Venäläismenestys ei ole vain Bolshunovin varassa, vaan muun muassa vahvaa alkukautta hiihtävän Alexey Chervotkinin sekä kestomenestyjä Sergei Ustjugovin nouseminen podiumille ei olisi yllätys. Erityisesti Ustjugovin menoa on mielenkiintoista seurata, sillä hän esiintyi lauantain sprintissä erittäin vahvasti.

Pienoisena mustana hevosena voitaisiin myös nostaa esiin Artem Maltsev, joka tykitti mainion vapaan hiihdon Rukalla, mutta toisaalta Lillehammerissa tykinkuulat jäivät piippuun. Ei pidä myöskään unohtaa matkan olympiapronssimiestä Denis Spitsovia, joka on esiintynyt vuosien saatossa Davosissa mukavasti (2018 neljäs & 2019 kuudes). Lillehammerissa Spitsov hiihti hyvän viestiosuuden ja oli 15 km vapaalla 13:s.

Iivo Niskanen ei Ylen mukaan hiihdä sunnuntain kilpailussa.

Cologna on ilmoittanut loisteliaan uransa päättyvän tähän kauteen, joten hänellä on varmasti haluja näyttää kotiyleisölle parhaimpaansa. Colognan meriitit 15 km vapaalta ovat hulppeita, mutta tämä tuskin riittää hieman tahmeaa alkukautta hiihtävän sveitsiläisen nousemiseen kärkikaartiin.

Katso kohteet ja kertoimet

Muokattu 20:28: Niskanen ei kilpaile
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 15 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi